LESERINNLEGG: Hva slags spiller er du egentlig?
Leserinnlegg

Hva slags spiller er du egentlig?

La oss erstatte intetsigende begreper som «hardcore» og «casual».

Denne leserkommentaren er skrevet av Christer van der Meeren (24), som mange sikkert kjenner best som «MiSP» på Diskusjon.no. Han studerer fysikk på Universitetet i Bergen, og skriver for tiden en masteroppgave i romfysikk. På fritiden spiller han ikke bare dataspill, men også bassgitar, piano og tuba. Van der Meeren er også en ivrig hobbyfotograf og glad i anime. Av spill liker han best de med stor frihetsfølelse, og nyter heller få spill grundig enn mange overfladisk.

Leserkommentarer fra eksterne samsvarer ikke nødvendigvis med Gamer.nos standpunkt i saken.


Christer «MiSP» van der Meeren er fast leser av Gamer.no. (Foto: Privat)
Christer «MiSP» van der Meeren er fast leser av Gamer.no. (Foto: Privat)

Begrepene «hardcore» og «casual» har lenge blitt brukt til å klassifisere spillere. Betegnelsene mangler en klar definisjon, men brukt på spillmiljøet som helhet blir en av de mest nærliggende definisjonene denne: «Hardcore»-spillere er veldig interesserte i spill, bruker mye tid på hobbyen (for det er nettopp det det er for dem), og spiller derfor gjerne mer komplekse spill. «Casual»-spillere er motstykkene til førstnevnte: De bruker gjerne ikke mye tid på spillmediet, og foretrekker spill det er enklere å hoppe inn og ut av.

Et bedre alternativ

Dette holder slett ikke vann: Spillere som investerer store mengder tid og penger i å toppe toppscore-listene til alle nye kloner av Bejeweled og Tetris må med rette kunne kalles «hardcore»-spillere, og det er ingen grunn til at «casual»-spillere ikke skal kunne nyte en runde eller to med Civilization når de har tid til å spille en gang annenhver søndagskveld.

Definisjonene over forteller oss med andre ord ingenting om hvilke spill spilleren liker (begrepene inneholder mer enn spillpreferanser, men det er utenfor denne diskusjonens rammer). Det noen som har forsøkt å gjøre noe med dette, og har foreslått en annen inndeling av spillere som kan fortelle deg hvorfor du liker nettopp de spilltypene du gjør, og hvorfor du iblant føler du «burde» likt et spill bedre enn du gjorde.

Jeg har i det siste gått gjennom en bloggserie kalt A New Taxonomy of Gamers, hvor spillskribenten Mitch Krpata har forsøkt å lage en fornuftig måte å dele inn spillere på. Den har hjulpet meg å finne en klarere identitet som spiller, og selv om tankemåten hans ikke er feilfri, føler jeg den har noe for seg. Slik jeg oppfatter det, er målet med denne klassifikasjonen todelt: Det første momentet er at spillere skal få et mer bevisst forhold til sin identitet som spiller, og det andre momentet er at spillere skal kunne bli mer bevisst på hvorfor de liker noen typer spill og ikke andre.

Om det i det hele tatt er gunstig å grave seg ned i en skapt identitet er et helt annet – og veldig viktig – spørsmål, for dette kan undergrave nysgjerrighet til fordel for at man bare velge «sikre» spill.

«If we can't accurately define the two most common terms applied to video game players, then we'll have to look for better ones.»

Mitch Krpata

Jeg vil først gi en oppsummering av inndelingen, og deretter gi eksempler på hvordan mine opplevelser av ulike spill kan passe inn i dette.

En inndeling ut ifra innhold og verdi

Krpata fremmet to ulike inndelinger med hvert sitt mål. Den første inndelingen går på hva man vil ha (eller får) ut av spillet:

Turister er mer opptatt av å oppleve de store og underholdende øyeblikkene enn å fullføre spillet 100 prosent. De sier seg ofte fornøyd med hovedhistorien (noen trenger ikke engang hele), og bryr seg ikke så mye om alt ekstra. Dette kan sammenlignes med en turist i Paris som gjerne vil se Eiffeltårnet og Louvre, og det neste reisemålet blir kanskje den kinesiske mur – ikke enda en tur til Paris for å finne skjult perle av et crêperie.

En turist kan også nyte høydepunkt han/hun lager selv, enten det er snakk om å hoppe mellom fly i Just Cause 2 eller å nyte cupseieren som endelig kom i Championship Manager.

Ferdighetsspillere ønsker mer å få en følelse av utfordring, mestring og/eller kompletering av spillene de spiller. Å fullføre hovedhistorien er ikke hovedpoenget med spillet – de vil bli eksperter. Denne kategorien er videre delt i to – «kompletister» (som Krpata kaller «completists») og perfeksjonister:

  • Kompletister ønsker ikke å gå glipp av noe. De vil gjerne fullføre spill 100 prosent: Finne alle hemmeligheter, låse opp alt utstyr, osv. Slikt krever gjerne tålmodighet og besluttsomhet fremfor ferdigheter. Belønningen er, som Krpata litt poetisk formulerer, å «ikke ha flere fjell igjen å bestige».
  • Perfeksjonistervil bli «best» til å spille, enten motivasjonen er toppscore-listen eller å lage en best mulig rollefigur i et rollespill (jfr. det engelske uttrykket «min-maxing»). De trives gjerne godt med dyp og kompleks spillmekanikk som tillater dem å faktisk bli gode og som utfordrer dem til å tenke strategisk.

Den andre inndelingen handler om at man kan oppfatte valuta for pengene på vidt ulike måter, ut ifra hva tiden din er verdt. Jeg skal ikke prøve å sette en timepris på verken din eller min egen fritid, men generelt kan det gi mening å skille på følgende måte:

Storspillere («wholesale players») har mye tid å bruke på spill, og det «koster» dem derfor lite å spille lange spill, som gir mer valuta for pengene. På motsatt side vil det i lengden bli dyrt å spille mange relativt korte spill til fullpris. På grunn av tidsfriheten har de gjerne heller ikke like store krav til «underholdning per time» som gruppen nedenfor – dødtid i spill, eller å bruke tid på å sette seg inn i komplekse spillsystemer, er fullt mulig og kanskje til og med foretrukket.

Final Fantasy XIII var beryktet for sin «20 timers introduksjon», og er definitivt ikke noe for spilleren med dårlig tid.
Final Fantasy XIII var beryktet for sin «20 timers introduksjon», og er definitivt ikke noe for spilleren med dårlig tid.

«Premium»-spillere har lite tid å bruke på spill, og fritiden deres har en ganske stiv pris sammenlignet med storspillere. Tidkrevende aktiviteter skal derfor gi enormt mye tilbake, og de foretrekker gjerne spill som enten er korte, eller som i det minste kan inntas i mindre deler og likevel gi en fullverdig spillopplevelse. Disse spillerne kan på grunn av tidspress være ute av stand til å fullføre spill som krever lange økter for å være underholdende, og foretrekker gjerne spillopplevelser med mer «konsentrert underholdning», som subjektivt vil være mer verdt for dem.

Med andre ord: Rike og opptatte spillere ønsker mest moro per tid (for eksempel Portal), og betaler gjerne villig for det. Fattigere spillere med mer tid til hobbyen sin spiller gjerne lengre spill som gir mer tid per krone, uten å stille like store krav til konsentrasjonen av moro (for eksempel Final Fantasy). Det er imidlertid ingenting i veien for at premium-spillere skal kunne spille store spill dersom det er lett å gjøre det i små økter, og disse små øktene kan tilby en like fullgod opplevelse som lengre økter (for eksempel Just Cause 2).

Tid til å spille slik du vil?

Kombinasjonene rik/opptatt og fattig/mye fritid trenger slett ikke å være tilfelle. Ta for eksempel fattige og opptatte spillere; en fattig premium-spiller. Mange utenomfaglig aktive studenter vil kunne falle inn under denne paraplyen, og har nok kjent på konflikten dette fører med seg: De har verken tid eller penger til å holde hobbyen på det nivået de ønsker, uavhengig av om de er turist, kompletist eller perfeksjonist.

MMORPG-spill som World of Warcraft streker opp en klar linje mellom storspillere og «premium»-spillere.
MMORPG-spill som World of Warcraft streker opp en klar linje mellom storspillere og «premium»-spillere.

Isolert sett er det kanskje MMORPG-spill som World of Warcraft som streker opp den klareste linjen mellom storspillere og «premium»-spillere: storspilleren setter pris på å få underholdning til potensielt under en krone i timen, mens «premium»-spilleren lurer på hvordan noen i alle dager kan betale et abonnement for en slik tredemølle. Merk at dette ikke sier noe om den andre klassifikasjonen – spillerne av World of Warcraft kan være både turister, kompletister og perfeksjonister.

Inndelingen er ikke perfekt – særlig kan inndeling 2 virke noe anstrengt og lite meningsfylt. Likevel har denne delen noen gode poeng, spesielt med tanke på hvordan den samhandler med spillertypene fra den første inndelingen. En turist/«premium»-spiller har en fin harmoni: Begrenset tid gjør ikke så mye når man ikke føler trang til å sette seg inn i dype spillsystemer eller å finne alle hemmeligheter. Av samme grunn harmonerer storspiller/ferdighetsspiller godt – man har tid til å fordype seg slik man ønsker.

Det blir mer interessant om man innerst inne er ferdighetsspiller, mens livet ditt ellers gjør deg til en premium-spiller – og mange befinner seg nok her. Uten mye tid å bruke på spilling kan du ikke fordype deg i spillene slik ditt hjerte higer så inderlig etter. Det er ikke vanskelig å tenke seg at mange som blir lenge i en slik situasjon vil føle at de går lei av spill, selv om problemet slett ikke ligger der: De får simpelthen ikke spilt spillene på den måten de ønsker.

For forfatterens egne eksempler, se bloggseriens del 4, som ser på hvordan Guitar Hero deler mellom ferdighetsspillere og turister; del 6, som ser på hvordan Metroid Prime 3: Corruption både appellerer til og frastøter seg turister, kompletister og perfeksjonister; og del 9, som går i dybden på storspillere vs. «premium»-spillere ved å se på de ulike produktene i The Orange Box.

«Det er viktig å huske at man ikke enten befinner seg helt i den ene boksen eller helt i den andre.»

 

Min historie

Det er viktig å huske at man ikke enten befinner seg helt i den ene boksen eller helt i den andre. De aller, aller fleste vil nok høre litt hjemme i én kategori og litt mer hjemme i en annen. Eksempler er alltid en God Ting™, så la meg først forklare raskt min spillestil:

Jeg er i hovedsak en kompletist – jeg liker å spille spillene så grundig som (fornuftig) mulig: finne alle hemmeligheter, låse opp alle oppgraderinger, og så videre. Dette kommer neppe om noen overraskelse for dem som leste min forrige leserkommentar her på Gamer.no.

Jeg er sekundært en turist – jeg er glad i historiedrevne, tungt skriptede og generelt lite utfordrende spill som Half-Life 2, og jeg skal ikke si at jeg ikke nyter historiehøydepunkt generelt. Og Dear Esther – et spill som må kunne kalles et 100 prosent turistspill (med mindre man tar med tolkningen som et ferdighetsperspektiv, som er en annen interessant diskusjon) – synes jeg var en gjennomgående flott opplevelse.

Perfeksjonist-aspektet er det minst dominerende hos meg, og gjør seg kun gjeldende når det kommer til å sette meg inn i taktiske spillsystemer (fra figurutvikling til rasjonering av ammunisjon) og bli gode på dem – så lenge jeg opplever at jeg mestrer dem og i det hele tatt kommer noen vei.

På den andre klassifiseringen heller jeg nok mest mot storspiller. Jeg trives godt med å legge ned mange, mange timer i gode spill, enten jeg runder 100 timer på én karakter i Skyrim eller spiller gjennom Mass Effect 2 for fjerde gang. (Og du kan tro jeg føler trangen til å fullføre det 100 prosent hver gang!)

Noen eksempler fra min verden

La oss se på hvordan dette passer og ikke passer med spill jeg har spilt:

Hva skjer om du fester en kommunist til en gassbeholder og skyter av toppen? Just Cause 2 gir deg svaret på dette og så mye mer.
Hva skjer om du fester en kommunist til en gassbeholder og skyter av toppen? Just Cause 2 gir deg svaret på dette og så mye mer.

Zelda-spill generelt elsker jeg. Min indre storspiller tillater kompletist-delen å sende meg til alle verdens avkroker i jakten på hjertebiter og frivillig utstyr. Historien og de veldesignede omgivelsene appellerer til turisten i meg, for ikke å snakke om minneverdige mindre øyeblikk som toaletthender og 35 år gamle menn med fetisj for feer. Vent litt, det kom ut veldig feil.

Super Mario Galaxy-spillene byr på mye det samme: Mange timer med samling av stjerner for kompletister («gotta cath 'em all»), og varierte og spennende omgivelser som appellerer til turister. Og jaggu har du ikke 35 år gamle menn med fetisj for små, lysende, flyvende ting her også. Jeg prøvde aldri å samle flest mulig stjernebiter eller mynter (heller ikke i de gamle spillene), slik en toppscore-fokusert perfeksjonist gjerne ville gjort – det fantes jo ikke noe mål for dette, eller et klart tegn på at du hadde utrettet noe.

Just Cause 2 er det lett for turister å ha det kjempemoro med. Friheten det byr på gjør at du kan lage deg så mange og ville turistøyeblikk du vil, enten det er å feste et forbipasserende fly fast i bakken med en superwire, eller å basehoppe fra en flyvende strippeklubb en kilometer over bakken (skjønt hvorfor noen skulle ville det når de først har kommet seg opp dit er over min fatteevne). Det er også mye for komplettister å gjøre, enten det er å rasere alt som kan raseres, eller å finne utstyrspakker som er spredt ut over øyen du nærmest fra starten har helt fri tilgang til.

Crysis likte jeg relativt godt, men det var ikke akkurat frelserens komme, slik det tydeligvis var for mange andre. Sannsynligvis er dette fordi spillet stort sett bare appellerer til turisten i meg: Det har slående audiovisuell fremtoning (i alle fall visuell) og en historie som på godt vis utnytter det audiovisuelle potensialet, men det har det lite å by på om verken historien eller våpenfølelsen skulle falle i smak.

Dead Space-spillene blir et fint moteksempel til Crysis: Også disse appellerer veldig til turisten i oss (hvis din definisjon av turist er å løpe rundt blant zombier med sirkelsag – og hvorfor skulle det ikke være det?), men her har du i tillegg en overhengende jakt på dingser du kan oppgradere utstyret ditt med. Ikke bare appellerer dette til komplettister – turisten vil nok glede seg over at våpnene føles betraktelig bedre etter noen oppgraderinger. Argumentene for Deus Ex: Human Revolution vil være mye av det samme – turistøyeblikk ispedd noe å samle på – men dette spillet appellerer også litt til perfeksjonister med figurutviklingssystemet sitt og de mange måtene du kan håndtere situasjoner på (sistnevnte er også noe turister vil sette pris på).

Når den første iveren har lagt seg har musikkspillet Audiosurf lite å by på for andre enn perfeksjonister.
Når den første iveren har lagt seg har musikkspillet Audiosurf lite å by på for andre enn perfeksjonister.

Audiosurf prøvde jeg en liten stund, men jeg gikk raskt lei. Når den første iveren over konseptet har lagt seg, har det lite å by på for andre enn perfeksjonist-spillere. Det har ingen historie eller spektakulære hendelser for turistene, og ingenting å «samle» for kompletister (med mulig unntak av modusen hvor du skal samle så mange ensfargede blokker som mulig – det var naturligvis min favoritt så lenge det varte). Bulletstorm lider av mye det samme «problemet».

Min mangel på perfeksjonist-tendenser kan kanskje også forklare hvorfor jeg aldri likte Counter-Strike noe særlig. Her kommer imidlertid denne klassifiseringen sannsynligvis til kort, for den har ikke noe begrep om sosial spilling – og hva hadde vel Counter Strike vært uten flerspillermuligheter?

Mario Kart Wii er en liten luring – har jeg ved første øyekast spilt som en perfeksjonist: Jeg gikk for gullmedalje i alle cupene, og spillerkortet mitt på startskjermen ser følgelig ganske komplett ut. Men her er også den lille twisten: Det har mer å gjøre med at jeg ønsker å få «hundre prosent»-merket som et spillerkort fylt opp med gullmedaljer er. Jeg har spilt en del tidsløp for å låse opp kjøretøy og figurer, selv kjøretøy/figurer jeg vet jeg aldri kommer til å bruke, for kompletthetens del. Her er det altså kompletisten i meg som har drevet meg til å bli god, ikke perfeksjonisten. Så får det heller være en uheldig bivirkning at ingen av mine mindre dedikerte venner liker å spille med meg.

Det finnes flere bilspill med ekstrem fokus på perfeksjonisme. Alle som har prøvd TrackMania vet godt hva jeg snakker om.

Flere eksempler på hvordan noe tilsynelatende faller i «feil» kategori finner du i rollespill som Star Wars: Knights of the Old Republic. Som mange andre spilte jeg gjennom som både god og ond, men mer som turist enn kompletist: Jeg ville oppleve alle muligheter i historien, ikke fullføre dem.

I Mario Kart Wii er det kompletisten i meg som har drevet meg til å bli god, ikke perfeksjonisten.
I Mario Kart Wii er det kompletisten i meg som har drevet meg til å bli god, ikke perfeksjonisten.

Et eksempel på et problem jeg støter på med denne inndelingen er at jeg liker godt hjernetrimspill som Rush og SpaceChem, selv om disse tilsynelatende appellerer til lite annet enn perfeksjonisten. Ikke er det noe å samle, og det er lite variasjon for turister – det er simpelthen stadig vanskeligere utfordringer. Hvorfor er jeg så glad i disse spillene, om perfeksjonisten i meg er så lite dominerende? Kan det hende at følelsen av å klare utfordringene appellerer til turisten? Like sannsynlig er det kanskje at klassifikasjonen ikke er komplett.

Listen og begrunnelsene må uansett tas med en klype salt: Man finner oftest sammenhenger der man vil, og jeg har sett gjennom spill-listen min og sett aktivt etter hvordan jeg kan begrunne min opplevelse ut ifra disse klassifikasjonene.

Jeg har ikke nevnt så mye her fra «premium»/storspiller-klassifiseringen. Dette er fordi storspiller-kategorien, som for meg foreløpig dominerer, harmonerer godt med kompletist-delen. Som jeg nevnte tidligere er det ikke til å komme unna at man vil føle en indre konflikt om man er en «premium»-spiller som ikke har mye tid å bruke på spill, men likevel er en innbitt kompletist eller perfeksjonist innerst inne. Kan det hende at man typisk blir mer turist/«premium» med årene, når virkelighetens harde kår med jobb og familie setter inn for alvor?

Avsluttende tanker

Jeg tror inndelingen kan brukes av spillanmeldere til å kunne anbefale spill til spesifikke målgrupper klarere enn før. Jeg mener ikke at man ukritisk skal ta i bruk en ikke-standard klassifikasjon (med flere mangler) fremmet av ett enkelt menneske, ei heller mener jeg at man skal ha et avsnitt der man kort og greit forteller hvem spillet passer for. Det kan imidlertid gjøre anmeldere mer bevisst på hvem spillet kan appellere til, og selv om ingenting er en erstatning for god skrivekunst og kritikk, vil jeg påstå følgende:

Å omtale et spill ut ifra hvilke personlige behov den tilfredsstiller vil være en vesentlig forbedring fra å bare bruke en tallskala.

«Et skytespill kan oppleves kjempebra og få toppkarakter – men var det kanskje på grunn av en resonans mellom aspekter ved spillet og egenskaper hos anmelderen?»

 

Et skytespill kan oppleves kjempebra og få toppkarakter – men var det kanskje på grunn av en resonans mellom aspekter ved spillet og egenskaper hos anmelderen, som gjerne ikke finnes hos alle andre tilhengere av skytespill? Bulletstorm og perfeksjonistaspektet er et godt eksempel her, og en ren ferdighetsspiller vil neppe like Half-Life 2 om det ikke finnes et snev av turist i ham/henne som verdsetter historien eller de mange situasjonene man kan skape med den berømte Gravity Gun.

Jeg mener ikke at tallskalaen bør erstattes eller droppes (det er en helt annen diskusjon), og jeg mener heller ikke at spill bør karaktersettes eller vurderes etter hvordan de oppfyller personlige behov hos spilleren. Ethvert spill må vurderes ut ifra sine egne premisser, og ikke en kunstig definert inndeling av spillestiler og spilleridentiteter.

Å finne sin identitet er ikke så enkelt som det er fremstilt her – noen spill kan for eksempel bringe frem en del i deg du ikke ellers har: Du kan starte Guitar Hero som en turist for å nyte kjente låter og livet som rockestjerne, og oppleve at spillet blir gøyere og innlevelsen dypere jo flinkere du blir til å spille. Dermed fortsetter du kanskje som en (delvis) perfeksjonist. Et annet eksempel har jeg allerede nevnt i forbindelse med Mario Kart Wii, og rollespill man kan spille gjennom flere ganger.

Dette medfører også at hvordan du vil klassifisere deg bør gjøres etter hva du føler er riktig, ikke hva du gjør. En turist kan vise kompletist-tendenser i spill med innholdsrike, levende verdener som er verdt å utforske til sitt fulle, og kan også vise perfeksjonist-tendenser dersom spillmekanikkene er tett knyttet opp mot din evne til å fullt ut oppleve fantasien spillet byr på, selv om det er turist-aspektet som sender spilleren ut på «viddene» i klassifikasjonen.

Det rent semantiske i klassifikasjonen er heller ikke optimalt. For eksempel kan «storspiller»/«premium-spiller» (spesielt sistnevnte) gi feilaktige allusjoner til kvaliteten på spillene. Personlig synes jeg dessuten «perfeksjonist» og paraply-begrepet «ferdighetsspiller» burde byttet plass: En kompletist (oppdage og samle alt) er helt klart en type perfeksjonist (i begrepets generelle forstand). Å kalle kompletister en type «ferdighetsspiller» virker for meg litt feil, siden det krever tid og besluttsomhet fremfor spesielle ferdigheter. Innholdet i «perfeksjonist» som er definert her synes jeg passer bedre under «ferdighetsspiller» – enten det er snakk om toppscore eller å utvikle rollefigurer på best mulig måte, krever det ferdigheter. Og begge to undertypene er jo en type perfeksjonister.

«Inndelingen kan gjøre deg mer bevisst din spillestil og identitet som spiller.»

 

Alt tatt i betraktning synes jeg likevel denne inndelingen av spillere fungerer bra til det jeg opplever er målet: Den kan gjøre deg mer bevisst din spillestil og identitet som spiller. Den er ikke uten feil, men det hadde nok vært mye forlangt – selv den biologiske inndelingen av dyr og planter blir tidvis stokket litt om på, om enn i detaljene. Spørsmålet er om klassifiseringen fungerer bra nok til å kunne brukes i praksis. Min historie har dere fått servert over – jeg har fått satt mine preferanser i perspektiv på en ny måte. Dette har hjulpet meg til å se (og forutse) hvilke typer spill jeg liker, og hvilke enkeltspill jeg kan like i sjangre og undersjangre jeg ellers holder meg unna.

Da gir jeg fra meg mikrofonen: Hvordan passer du inn i denne inndelingen? Hvordan kan dette stemme (og ikke stemme) med spillene du liker og ikke liker? Hvilke problemer og mangler har denne klassifiseringen, og hvordan kan den forbedres?

Les også: Leserkommentar: Troféhyllen er fylt til randen
Les også: Kommentar: Mine favoritter er best


Ønsker du å sende inn en leserkommentar, et leserbrev eller gi tilsvar på denne artikkelen? Send i så fall en e-post til vår redaktør, Tor-Steinar Nastad Tangedal.

Kommentarer (51)

Forsiden akkurat nå

Til toppen