Lords of EverQuest

Et uvanlig strategispill
Hver av de tre ulike kampanjene byr et eget perspektiv på samme historie. Historien i seg selv blir ofte fortalt gjennom små sekvenser hvor spillmotoren brukes, noe som fungerer rimelig godt til tross for at figurene i spillet mangler alle ansiktsutrykk. Det blir litt Neverwinter Nights-preg over disse sekvensene, med godt stemmearbeid og tildels spennende beretninger, men det ser unektelig latterlig ut i fri utfoldelse. Lords of EverQuest er et veldig utypisk strategispill, hvor mange av de ulike oppdragene ikke går ut på å bygge baser for å til slutt slå mot motstanderens base. Mange av oppdragene bærer preg av taktiske spill slik som Commandos og lignende, hvor du eksempelvis må lede dine enheter gjennom gamle ruiner, finne gjenstander som låser opp veien videre, samt delta i konversasjoner med troll og annet fanteri.

Det som der i mot er temmelig typisk til sjangeren, er måten du utvikler enheter på. I de oppdragene der du faktisk skal bygge strukturer, går dette rimelig tradisjonelt frem ved å måtte samle inn ressurser samtidig som du oppretter bygninger som som nye enheter spretter ut av på magisk vis. I Lords of EverQuest finnes det kun en ressurs – platinium. Utviklerne ønsket ikke at spillet skulle være for sentrert på ressurser, men at de heller ikke kunne fjerne dem totalt. Vel, resultatet er egentlig temmelig labert. Platinium-gruver er spredd utover kartet, og din jobb er å sende enheter som kan sanke dem inn. Ganske uinteressant.

Hver av de tre ulike fraksjonene byr på forskjellige bygninger. Disse ulikhetene er likevel mer eller mindre kun estetiske, og de enhetene som produseres følger også denne mentaliteten. Resultatet er tre godt balanserte kampanjer, men de byr derfor på en svært lik spillopplevelse som ikke gir deg muligheten til å utvikle nye strategier og taktikker. Akkurat dette ødelegger mye for Lords of EverQuest, da alle de tre ulike kampanjene blir fryktelig monotone og kjedelige etter første gangen du spiller. Også de ulike strukturene du bygger virker meningsløse og kjedelige etter hvert, og en kan ikke gjøre noe annet enn å spørre seg selv – var det egentlig noen som helst grunn til å inkludere basebygging i Lords of EverQuest?

Et lite lysglimt
Spillets desidert morsomste og tildels innovative element er heltefigurene – eller Lords, som dem her skal hete. Når kampanjen først begynner kan du velge en Lord du skal følge gjennom hele historien, men også her skinner Lords of EverQuests monotone preg soleklart gjennom. De ulike figurene ser ulike ut, men egenskapene er mer eller mindre identiske. Det hele bunner ut i at hver av disse har en viss innflytelse på sine soldater og sine fiender som befinner seg nært inntil, men disse innflytelsene er mer eller mindre helt like. Heldigvis får du muligheten til å tilpasse disse figurene etter hvert som du spiller, blant annet ved å gi dem unike gjenstander og ved å se nye egenskaper bli tilgjengelig etter hvert som figuren når et høyere erfaringsnivå. Likevel er det grusomt få av disse egenskapene i spillet, noe som gjør Lord-enhetene kjedeligere enn de burde ha vært.

Også vanlige enheter kan gå opp i erfaringsnivå, noe som gir Lords of EverQuest det nødvendige lille dyttet i riktig retning. Etter hvert som du skaper nye enheter og disse går inn i kamp, vil du se deres erfaringsnivå stige proporsjonalt som de blir mektigere. Heldigvis er det også slik at du kan overføre enhetene dine fra et oppdrag til et annet, men du er begrenset til å overføre kun et visst antall. Dette fører til at du ender opp med en liten kjerne av enheter du virkelig setter pris på, og som du hele tiden prøver å beskytte og passe på i oppdragene. Disse enhetene varierer mellom alt fra bueskyttere til magikere, og sverdmenn til trubadurer. Du kan også slå enheter til riddere når de når et visst erfaringsnivå, noe som gir dem spesielle egenskaper og innflytelse over de vanlige enhetene.

Den kunstige intelligensen i Lords of EverQuest er dessverre ganske mangelfull. Enhetene har en tendens til å ikke høre etter når du ber dem om noe, slik som å stå på ett sted uten å blande seg inn i en kamp som finner sted en liten avstand unna. Altfor ofte overstyrer de deg totalt, og kaster seg hodestups inn i begivenhetene. Eksempelvis vil du kanskje at tyven din ikke skal blande seg inn, ganske enkelt fordi han er skrøpelig og senere skal brukes til å bryte seg inn et sted, og da er det lite gunstig når han nekter å høre på ordre, og dermed senere ender opp kald og død. Det hjelper heller ikke på inntrykket at de fleste enheter har problemer med finne den riktige veien mellom to punkter, et problem som er overhengende i Lords of EverQuest.

Kommentarer (0)

Forsiden akkurat nå

Til toppen