FEATURE: Månedens ti anbefalte mobilspill
Feature

Mobilspill (iOS, Android)

Månedens ti anbefalte mobilspill

Pac-Man holder koken med to spill i august.

Endelig begynner kalenderen å flytte seg mot høst, og med det kommer kaldere kvelder under pleddet i godstolen.

Da kan det være at man trenger å sette seg ned med et godt mobilspill eller tre. Eller det kan være at du er en av mange som har begynt på skolen igjen etter en lang og god sommerferie.

Vi oppfordrer ikke til spilling i timene, det er neppe anbefalt av hverken lærere eller andre, men kanskje du rekker å spille litt på skolebussen, eller i et friminutt.

Uansett så har vi også denne måneden plukket ut ti favoritter som alle fortjener å testes ut. Blant disse finner vi blant annet to velkjente, gamle klassikere mange sikkert har hørt om og spilt før.

Final Fantasy VII

Mange kjenner igjen denne skjermen.
Mange kjenner igjen denne skjermen.

Sjanger: Rollespill
System: iOS
Utvikler: Square Enix

Last ned Final Fantasy VII: iOS. Pris: 149 kroner.

Final Fantasy VII er et fantastisk bra rollespill. Det kom ut for første gang til PlayStation i 1997, og mange mener dette er et av de aller beste rollespillene som noen gang er laget.

For de som ikke har spilt det enda er denne mobilversjonen av den gamle klassikeren et godt alternativ, men ikke uten svakheter. Kontrollene er klønete satt opp, og gjør at manøvrering av figurene dine blir vanskeligere enn det trenger å være.

I stedet for å dra nytte av berøringsskjermen har Square Enix valgt å lage en virtuell kontroll på skjermen, med alle knappene en PlayStation-kontroller hadde.

Utover dette er spillet mer eller mindre akkurat det samme slik det var for 18 år siden. Du spiller som helten Cloud, og sammen med en gjeng andre figurer må du redde verden fra å gå under.

Kampsystemet er turbasert, og holder seg overraskende bra tross alderen. Musikken og historien i spillet er fantastisk. En god versjon for alle som har gode minner fra slutten av forrige århundre.

Pac-Man 256

Sjanger: Arkade
System: iOS, Android
Utvikler: Hipster Whale

Kul stil og hektiskt tempo.
Kul stil og hektiskt tempo.

Last ned Pac-Man 256: iOSAndroid. Pris: 29 kroner.

Pac-Man 256 er et herlig spill fra skaperne av Crossy Road, og enda et bevis på at Hipster Whale har en egen evne til å hylle gamle arkadeklassikere på en flott måte. De er heller ikke redde for å legge til sin egen vri på de kjente spillene.

Denne gangen er det vår runde og gule venn Pac-Man som må løpe så langt han greier uten å dø. I tillegg til å manøvrere seg gjennom de velkjente labyrintene fulle av spøkelser må han i tillegg løpe fra den velkjente glitchen på fra nivå 256, som sakte men sikkert beveger seg oppover skjermen.

Utover i spillet kan man plukke opp ulike evner og egenskaper som kommer godt med jo lenger du kommer. Her snakker vi laser, bomber og til og med en tornado. Alle hjelpemidlene er der for å forhåpentligvis gjøre ferden til Pac-Man enda litt lenger, og poengsummen enda litt høyere.

Kontrollene er enkle og fungerer utmerket. Den visuelle stilen i spillet er en flott hyllest til den gamle klassikeren, det samme gjelder også musikken.

Pac-Man 256 er et herlig spill du planlegger å spille i fem minutter, som ender opp med å bli tre timer.

Horizon Chase

Sjanger: Bilspill
System: iOS
Utvikler: Aquiris Game Studio

Nydelig grafikk.
Nydelig grafikk.

Last ned Horizon Chase: iOS. Pris: 29 kroner.

Horizon Chase er det beste bilspillet jeg har spilt på mobil eller nettbrett. Utivklerne har greid å skape en herlig fartsfølelse i spillet, noe jeg ikke har opplevd like sterkt i noen andre bilspill på dette formatet.

I tillegg til dette har de greid å balansere styringen av bilen på en fantastisk måte. Det er veldig arkadepreget og er langt unna en simulering, men gir spilleren total kontroll over bilen når den fyker rundt en av de asfaltbelagte banene i spillet.

Det er utrolig tilfredsstillende å suse forbi en av konkurrentene, ta et par raske hårnålssvinger rett etter hverandre før man feier forbi lederbilen bare noen få meter før målstreken.

Utviklerne har også greid å pakke dette inn i en flott visuell stil, med nydelig grafikk. Væreffektene på de ulike banene er imponerende, bilene detaljrike og områdene man kjører igjennom er både varierte og flotte.

Et bilspill gjort nesten helt perfekt, det eneste de får et lite minus for er spillet kan bli litt vel repetativt i perioder. Men det gjør nesten ingenting, fordi kjørefølelsen er så perfekt som den er.

The Path to Luma

Sjanger: Gåteløsning
System: iOS, Android
Utvikler: Phosphor Games Studios

Litt enkle oppgaver til tider.
Litt enkle oppgaver til tider.

Last ned Prune: iOS, Android. Pris: Gratis.

The Path to Luma er et nydelig lite spill. Her styrer du en liten robot som befinner seg på flere ulike planeter gjennom spillets gang. På hver og en av de er jobben hans å bygge og aktivere en rekke naturlige energikilder.

Sol, vann og vind brukes alle sammen i løpet av spillets gang, og alle har sin egen lille vri rent spillmessig. Hver planet har sine egne oppgaver, men i bunn og grunn handler mye om å samle inn gjenstander og elementer på rundt på planetene.

Utviklerne har skapt et flott spill som ikke helt innfrir potensialet sitt. Oppgavene er litt for enkle, og man ledes for tydelig fram i spillet. Fundamentet er veldig bra, men kompleksiteten og utfordringen man blir satt på kunne med letthet vært større.

Uansett er det et fornøyelig, rolig og vakkert spill som ikke koster deg en eneste krone, hverken å kjøpe eller spille.

Windward

Sjanger: Strategi
System: Android
Utvikler: Tasharen Entertainment

Avslappende og rolig båttur.
Avslappende og rolig båttur.

Last ned Windward: Android. Pris: 81 kroner.

Windward er opprinnelig et PC-spill som, som så mange andre, har funnet veien over til mobilformatet.

Her skal du styre en skute ute på farlige farvann, og prøve å øke din egen styrke. Du møter på fiendtlige skip som kan skytes ned og tømmes for skatter. Disses skattene kan du igjen ta med til en havneby og selge for å tjene gull.

Du finner også ande ressurser og oppgraderingsmateriale til skipet ditt, som gjør at du kan oppgradere den fra en hullete liten jolle til det mektigste skipet som seiler de syv hav. Kamperfaring gir også tilgang til nye evner og egenskaper som gjør deg enda bedre til å ekspedere eventuelle pirater eller andre fiender som prøver å stoppe deg.

En åpen vannverden er klar til å erobres, og kanskje du blir så mektig at alle de andre skipene snur og stikker straks de aner at du nærmer deg på horisonten?

Monsters Ate My Metropolis

Sjanger: Action
System: iOS, Android
Utvikler: Adult Swim

Fargerikt og flott.
Fargerikt og flott.

Last ned Monsters Ate My Metropolis: iOS, Android. Pris: Gratis.

Dette er oppfølgeren til Monsters Ate My Condo, et spill som kom for hele fire år siden. Denne gangen er monstrene større og enda mer sultne og sinna, og derfor er ikke lenger en liten leilighet nok.

Utviklerne har også endret ganske radikalt på spillet. Nå har dette blitt til et turbasert kortspill og ikke et «Match-3»-spill der du må finne tre like for å komme videre. Nå får du presentert 3 ulikt fargede kort der du må velge et som ditt neste angrep. Deretter velger motstanderen et kort, og så vinner den som tar det sterkeste kortet.

Når de overdrevent dumme monstrene fyrer av et angrep må du trykke på skjermen, eller sveipe eller gjøre noen andre aksjoner. Tempoet er skrudd ned, og det blir et mye mer metodisk og tenkende spill sammenlignet med originalen.

Den visuelle stilen er som før humoristisk og fargerik, og de mange angrepene er teite og varierte. Morsomt tidsfordriv som ikke helt beholder samme kaosfølelsen som originalen hadde.

Baller Legends

Sjanger: Sport
System: iOS
Utvikler: Battery Acid Games

Slam dunk!
Slam dunk!

Last ned Baller Legends: iOS. Pris: Gratis.

Jeg har digget basketspill siden jeg var lidenskapelig Chicago Bulls-fan en gang på slutten av 80-tallet. Det var storhetstiden til Michael Jordan, og jeg kunne rett som det var observeres med flere klesplagg prydet med logoen til basketklubben.

Siden den tid har entusiasmen dempet seg betraktelig, men jeg koser meg fortsatt med gode basketspill fra tid til annen. I Baller Legends skal du sveipe deg vei gjennom bane etter bane, og prøve å få en så høy poengsum som mulig.

Dette gjør det ved å fullføre en rekke sveip i riktig lengde slik at ballen til slutt treffer nettet. Noen ganger må du også ta hensyn til for eksempel vind når du slynger ballen mot kurven.

Pengene du tjener kan du bruke til å gjøre basketspilleren din enda kulere med nye klær, kule basketballer og til og med endre utseende og kroppstype.

Enkelt og greit spill, men fornøyelig i korte perioder.

Spider: Rite of the Shrouded Moon

Sjanger: Strategi
System: iOS, Android
Utvikler: tiger Style

Vakkert og fascinerende.
Vakkert og fascinerende.

Last ned Spider: Rite of the Shrouded Moon: iOS, Android. Pris: 49 kroner.

Her skal du styre en enslig edderkopp gjennom mange rom inne i et tilsynelatende forlatt hus. Styringen av edderkoppen foregår ved å enten trykke på skjermen eller sveipe i den retningen du ønsker at den åttebeinte vennen din skal hoppe.

Hvis du trykker på edderkopper før et hopp legger den igjen en tynn tråd med edderkoppspinn. Krysser du tre eller mer tråder lager du et nett, som du kan bruke til å fange ulike insekter. Og det finnes en hel del ulike insekter å samle sammen og spise opp, som alle er unike og må fanges og lures på hver sin måte.

I tillegg til dette er hele spillet fullspekket av hemmelige rom og steder å utforske, som sakte forteller en historie som er mye større enn de små insektenes liv.

Et unikt og meget fascinerende spill som ikke har noe lignende på mobilformatet.

Pac-Man Championship Edition DX

Sjanger: Plattform
System: iOS, Android
Utvikler: BANDAI NAMCO

Neon!
Neon!

Last ned Atomas: iOS, Android. Pris: 41-49 kroner.

Den gamle mannen Pac-Man har tydeligvis fått ny energi med sitt andre spill på månedens liste. Dette er spillet er imidlertid en nyversjon av den gamle klassikeren, og er i så måte mye mer tro mot navnet det bærer.

Det betyr derimot ikke at utviklerne ikke har endret, finpusset og lagt til nye elementer i det klassiske arkadespillet. Her for eksempel samle sammen en rekke gjenstander som gir deg evner, du har forskjellige typer spøkelser som i bunn og grunn er der for å gi deg mer poeng, samt en rekke andre spillmekanikker som føles nye og friske ut.

Du har også totalt åtte ulike baner å spille på, som så klart inneholder den originale labyrinten de aller fleste kjenner godt til.

En nærmest feilfri spillpakke, og et mobilspill som ganske sikkert kommer til å stå igjen som et av de beste spillene i 2015, ihvertfall på dette formatet.

Score! Hero

Få ballen i nettet!
Få ballen i nettet!

Sjanger: Sport
System: iOS
Utvikler: First Touch Games

Last ned Score! Hero: iOS. Pris: Gratis.

Nå har endelig de store ligaene ute i Europa startet opp igjen. Lag som Barcelona, Chelsea, PSG og Juventus har spekket lagene sine med stjernespillere som kjemper om de øverste plasseringene i ligaene sine.

I Score! Hero skal du på mange måter gjøre det samme. Du styrer imidlertid ikke utfallet av hele kampen, men er med å påvirke gitte situasjoner underveis. Det kan være at du står med ballen, og må sveipe en eller annen retning for å slå en pasning til en medspiller. Eller det kan være at det er du som skal fyre av skuddet som avgjør kampen til deres fordel.

Du har utfordringer som må fullføres, og du bedømmes etter stil og kvalitet. Mange ganger må man gå tilbake og gjøre utfordringer på nytt, noe som kan føles litt gentagende til tider. Men selve kontrollen man har på ballen, og hvordan spillet er lagt opp er underholdende og godt.

Trenger du flere spillanbefalinger til mobil eller nettbrett?
Sjekk hvilke ti spill vi trakk frem i juli»

PAC-MAN Championship Edition DX+

iPhone
Slippdato: 24. september 2013

Pac-Man 256

Android
Slippdato: Ikke fastsatt
Sjanger: Plattform
Utvikler: Hipster Whale
Utgiver: Bandai Namco

Horizon Chase

iPhone
Slippdato: Ikke fastsatt
Sjanger: Motorsport
Utvikler: Aquiris Game Studio
Utgiver: Aquiris Game Studio

The Path to Luma

Android
Slippdato: Ikke fastsatt
Sjanger: Gåteløsning
Utvikler: Phosphor Games Studios
Utgiver: NRG Energy, Inc.

Monsters Ate My Metropolis

Android
Slippdato: Ikke fastsatt
Sjanger: Action, Strategi
Utvikler: [adult swim] games
Utgiver: [adult swim] games

Baller Legends

iPhone
Slippdato: Ikke fastsatt
Sjanger: Sport
Utvikler: Battery Acid Games
Utgiver: Battery Acid Games

Score! Hero

iPhone
Slippdato: Ikke fastsatt
Sjanger: Sport
Utvikler: First Touch Games
Utgiver: First Touch Games

Kommentarer (5)

Forsiden akkurat nå

Til toppen