Nintendo er én av konsollene som emulatorene støtter.
Nintendo er én av konsollene som emulatorene støtter. (Bilde: Arielle Fragassi, flickr.com (CC BY-NC-ND 2.0))

Dette smutthullet lar deg spille gamle Nintendo- og Sega-spill på Xbox One

Helt innafor er det likevel ikke.

Nettet flommer over av emulatorer som gjør det mulig å etterape klassiske videospillkonsoller og utdaterte operativsystem. Noen av de mest populære emulatorene er de som gjør det mulig å spille gamle konsollspill på for eksempel en PC eller andre moderne maskiner. 

Mange av de klassiske spillene som lanseres på Xbox One, PlayStation 4 og Wii U benytter seg av en emulator, så de brukes i offisiell kapasitet allerede.

Derimot er det som regel ganske vrient å bruke de moderne konsollene til uoffisiell emulering, siden systemene er lukket. Én utvikler prøvde imidlertid å få publisert en emulator kalt NESbox på Xbox One tidligere denne uken. Den skulle kunne emulere Nintendo-, Super Nintendo-, Mega Drive- og Game Boy-spill. Planen var å lansere emulatoren alene, og la brukere hente spillfiler fra en minnepinne. Det hele falt likevel gjennom da Microsoft fikk nyss om prosjektet.

Slik ser HTML5-versjonen av emulatoren ut.
Slik ser HTML5-versjonen av emulatoren ut. Bilde: nesbox.com, Twitter

Utvikleren ga ikke opp, og fant en omvei rundt systemet. Ved å lage en nettleserversjon i HTML5 har han gjort det mulig å spille de klassiske konsollspillene via konsollens nettleser.

Spillfilene hentes fra skylagringsstedet OneDrive, og man spiller med Xbox One-kontrolleren. Å få tak i spillene er selvfølgelig ikke helt stuerent, men rimelig lett for nettkyndige.

Microsoft er neppe veldig fornøyde med denne omveien, så vi forventer ikke at emulatoren vil fungere lenge. 

Litt vanskelig terreng

En emulator er et program som gjør det mulig for et datasystem å oppføre seg som et annet system. Det finnes emulatorer som gjør det mulig å åpne programmer i alt fra DOS og kalkulatorer til de fleste spillkonsollene gjennom tidene. 

Emulatorene i seg selv er det som regel ikke problematisk å bruke, siden de bare er en etterligning av et system – å laste ned, og å bruke spillene, er derimot mer ullent. I praksis er det snakk om spill som man urettmessig skaffer seg, med mindre man har tatt en kopi selv. 

Samtidig er det positive bivirkninger og praksiser som har oppstått som en følge av utbredelsen av emulatorer og kopiering av gamle konsollspill. Mens de fysiske kopiene sakte forvitrer, kan de digitale avtrykkene fungere som arkivert materiale i fremtiden. 

Tidligere i år skrev vi om en annen finurlig emulator.
Denne emulatoren gjør Nintendo-klassikerne tredimensjonale »

Kommentarer (0)

Forsiden akkurat nå

Til toppen