ANMELDELSE: Medal of Honor
Anmeldelse

Medal of Honor

Denne artikkelen ble opprinnelig publisert på nettstedet Spillverket, og er ikke skrevet av redaksjonen i Gamer.no. Spillverket ble slått sammen med Gamer.no den 12. januar 2011, og vi har lagt ut artikkelarkivet som en tjeneste for gamle og nye lesere. Les mer

Medal of Honor var faktisk et av de første FPS-spillene jeg spilte ordentlig på PC. Ikke fordi det var først i FPS-sjangeren, men heller fordi det var det første spillet jeg kjøpte og spilte på min egen PC. Jeg har derfor alltid hatt et litt spesielt forhold til serien; Medal of Honor var det som introduserte meg til den herlige og hektiske sjangeren FPS.

Sikker på at vi ikke bare skal løpe heller?
Sikker på at vi ikke bare skal løpe heller?

Det begynner dog å bli ganske mange år siden det ble utvekslet kuler og krutt over en lav sko i Medal of Honor: Allied Assault. Siden den gang har FPS-tronen blitt kjempet om av både Call of Duty og Battlefield, for å nevne noen. Når EA annonserte at de ville gjenopplive den gamle kjempen iført moderne drakt ble jeg nokså skeptisk. Joda, vi begynner å bli nokså lei Andre Verdenskrig, men det begynner også å bli veldig mange spill som lar oss krige iført nattbriller og siste skrik fra verdens våpenfabrikanter. Det som derimot skulle skille Medal of Honor fra sine brødre var at spillet skulle bli satt i en faktisk konflikt, nemlig den pågående Afghanistan-konflikten.

Les også: – Ikke et politisk spill

Manne-mann

Medal of Honor skal ha honnør for at det begynner spennende, om ikke så originalt: Jeg og kompanjongene mine ruller bortover i den afghanske natten til klassisk Østen-musikk. Som et medlem av den beintøffe Tier 1-enheten er jeg her for å finne terrorister og sparke rumpe. Alt virker som det skal i det vi er på vei for å treffe muldvarpen vår.

Flotte fjell i det minste.
Flotte fjell i det minste.

Men forutsigbart nok tar det selvsagt ikke lang tid før alt går til helvete og vi blir beskutt fra alle kanter. Kulene flyr i alle himmelretninger, og fiendene dukker opp rundt hvert hjørne.

Førsteinntrykket av MoH er relativt godt, forutsigbar åpning til tross. Våpnene føles autentiske og det tar ikke lange tiden før man føler seg svært komfortabel med våpenfølelsen. Mye av dette skyldes den særs autentiske lyden – alt fra tomhylsene som klirrer i det de treffer bakken til kruttsmell med påfølgende rikosjettlyder.

Men når førsteinntrykket etter hvert forbigår sitter jeg etter bare tretti minutter med en litt lei smak i munnen: Dette har jeg sett før. Og det forblir dessverre den røde tråden spillet gjennom.

Bråk med byråkratiet

Medal of Honor bringer dessverre trist lite nytt til bordet. Her er de faste sekvensene med både sniking i mørket, skarpskyting i åsene, helikopterturer som skytter og selvsagt klassiske håpløse situasjoner hvor man er omringet fra alle himmelkanter. Så å si samtlige av sekvensene er i og seg spennende nok, men det er ingenting vi ikke har sett før – og "wow"-effekten uteblir dermed spillet gjennom. At spillet også er gjennomsyret av såkalte skriptede hendelser hjelper ikke på: Når man må spille gjennom samme oppdraget tre ganger fordi man sto på feil plass når en hendelse begynte er rett og slett skammelig i 2010.

Hit med mp3-spilleren din!
Hit med mp3-spilleren din!

Kritikken til side, noe bra er det også. Et par av sekvensene i nattemørket er relativt stilig og klarer å levere en god porsjon spenning – lusking med nattbriller og lyddempede våpen er stort sett aldri feil. I tillegg er også atmosfæren svært god spillet gjennom. Det merkes godt at spillet tar for seg et faktisk land, og ikke Bortivekkistan. Både miljøene og ikke minst topografien er svært variert, og spesielt på turer i snødekte fjell kan man nesten kjenne fjelluften i lungene.

Men det sterkeste kortet Medal of Honor spiller er historien. Nei, den er verken spesielt original eller grensesprengende – men den klarer faktisk å engasjere. Selv om soldatene man møter og spiller er totalt anonyme klarer man likevel å få en viss tilknytning, og man blir følgelig spesielt engasjert i de senere oppdragene når man må krangle både med fienden og den øverste kommandoen.

Schizofren flerspiller?

Det har blitt pratet spesielt mye i forkant om flerspilleren til Medal of Honor. Ikke fordi den skulle finne opp hjulet på nytt, men heller fordi den ikke skulle bli utviklet av Danger Close – studioet som har laget enspillerdelen. Flerspilleren er det derimot DICE som står for, gutta bak kassasuksessen Bad Company 2.

Solbriller gir taktiske fordeler.
Solbriller gir taktiske fordeler.

Dessverre må det sies først som sist at flerspilleren lukter konspirasjonsteori lang vei; ønsket DICE egentlig at Medal of Honor skulle stjele Bad Company-spillere? Det virker nesten ikke slik.

For å sitere en forumbruker på spillets diskusjonsfora, "Bad Counter Honor: Company Strike Medal?". I mine øyne stemmer det godt: Flerspilleren MoH leverer virker som en suppe rørt sammen med mye Battlefield, litt Counter-Strike og ørlite gammelt Medal of Honor. Nå finnes det riktignok verre utgangspunkt, og stort sett fungerer formelen godt.

Anelse hissig parkeringsvakt.
Anelse hissig parkeringsvakt.

Flerspilleren er fryktelig hektisk i begge modusene, både i Rush-lignende "Combat Mission" og flaggbaserte "Sector Control". Stopper du opp, dør du. At tempoet er såpass hektisk skyldes i all hovedsak at brettene er svært små i forhold til eksempelvis Bad Company, og følgelig blir det derfor langt oftere trefninger mellom fiender. Det brutale tempoet er stort sett et pluss, ettersom det alltid skjer noe, men dessverre betyr det også at man sjeldent klarer spesielt lange økter i gangen. I hvert fall skal det godt gjøres.

Flerspillerens største problem, i likhet med enspilleren, er dog at den ikke bringer noe nytt til bordet. Modusene er som hentet rett fra Battlefield, og ergo relativt kjedelige. Det samme gjelder progresjonssystemet. X antall drap låser opp et nytt våpen eller et nytt sikte, og så videre.

Rødpunkt-sikte på hagla gir også taktiske fordeler.
Rødpunkt-sikte på hagla gir også taktiske fordeler.

Noe originalt er dog måten overlevelse belønnes på. Klarer man å knerte et vist antall fiender på rad får man muligheten til å kalle inn diverse bonuser. Det som er litt spesielt er at bonusene er forskjellige om man er i forsvar eller angrep. Forsvarere vil ofte eksempelvis bli belønnet med skuddsikre vester for et gitt antall minutter, mens angripere eksempelvis kan kalle inn rakett- eller artilleriangrep. Minuset er at bonusene ofte kommer såpass brått på at man sjeldent får brukt de fornuftig før man dør.

Les også: Sniktitt: Medal of Honor

Konklusjon

Medal of Honor er omsider tilbake. Var det verdt å vente på? Tja. Spillet bringer trist lite nytt til bordet, men klarer likevel å holde seg flytende takket være god atmosfære og en gangbar historie. Når det er sagt, skal det også sies at jeg tviler på at denne utgaven av Medal of Honor får stor plass i historiebøkene. Selv om den riktignok er fornøyelig, klarer ikke enspiller-biten å sette noe varig avtrykk i hukommelsen – hovedsaklig fordi den er en trist lite original og en skammelig kort opplevelse. Flerspilleren på sin side føles mest av alt som pauseunderholdning, utmerket for de som begynner å bli lei Bad Company 2 og venter på Call of Duty: Black Ops.

Medal of Honor er i alt et greit spill, men neppe et spill som blir husket spesielt lenge. Derimot blir det forhåpentligvis husket som spillet som sparket liv i Medal of Honor-serien. Jeg krysser nemlig fingra for at Danger Close og EA ikke gir seg, og heller graver litt dypere i kreativiteten neste gang.

Medal of Honor er ute til både Xbox 360, Playstation 3 og PC. Spillet er testet på både PC og Playstation 3.

Kommentarer (26)

Forsiden akkurat nå

Til toppen