PlayStation hadde et stort området på SpillExpo 2013.
Nettmøte
PlayStation hadde et stort området på SpillExpo 2013. (Bilde: Christoffer Einvoll)

SpillExpo

– Gamescom er en stor inspirasjonskilde for oss

Se hva arrangøren av SpillExpo og NM i esport svarte leserne.

I helgen fant nærmere 15 000 nordmenn veien til SpillExpo på Lillestrøm. Dette er andre året den norske spillmessa arrangeres, og de besøkende kunne blant annet teste spill på dagens og neste generasjon konsoller, prøve Oculus Rift, møte norske spillutviklere og prate med folkehøyskoler som spesialiserer seg på utdannelse innen spillutvikling.

Erling Løken Andersen, messesjef for SpillExpo.
Erling Løken Andersen, messesjef for SpillExpo.Foto: Christoffer Einvoll

Esport var også sentralt på SpillExpo, ettersom eSports Norway gjennomførte NM-finaler i League of Legends, StarCraft II, Tekken Tag Team 2 og Street Fighter 4.

Til stede var også House of Nerds, som har ambisjon om å skape et samlingssted for konkurransespilling i Oslo neste år.

Svarer på spørsmål om messa og norsk esport

Tirsdag 19. november klokken 14 stiller messesjef Erling Løken Andersen og esportansvarlig Renato Mahmutagic opp i et nettmøte her på Gamer.no. De vil kunne svare på alle spørsmål knyttet til årets messe, esportarrangementet og ambisjoner fremover.

Ditt spørsmål kan sendes inn allerede nå eller mens nettmøtet pågår.

Oppdatering: Nettmøtet er nå avsluttet. Her er alle spørsmålene og svarene gutta rakk å svare på:

 

 1. Markedsføring av e-sport

  Spørsmål fra Andreas W.:

  Hei! Jeg er kjempeglad at noen tar førersetet for å bringe E-sport inn i Norge som noe mer enn en rar hobby - tusen takk for deres engasjement!

  Mitt spørsmål er om dere har noen tips for hvordan en kan bruke engasjement i e-sportmiljøet (først og fremst som en del av organiseringen, men også som deltaker om dere har erfaring) som en måte å bli ansatt. Mitt scenario, og selvsagt det jeg bryr meg mest om, er som en nyutdannet student i et felt utenfor organisjasjon, management osv., men som har vært personlig aktiv i organiseringen av turneringer osv.

  Rett og slett; hvordan kan jeg bruke e-sport engasjement som argument for å bli ansatt?

  Svar:
  Hei Andreas,

  Det er mange argumenter å bruke for å fremme din kunnskap du har fått gjennom gaming og eSport. Alt fra organisering, koordinering av flere mennesker, lagspill, lære å kommunisere effektivt både online og offline, rett og slett opp til deg å velge de sterke sidene som du føler du har fått ut av esporverden :)
  Besvart: 19. nov. 2013 13:18
 2. Førstepersonsskytespill som esport

  Spørsmål fra Ruben:

  Hei!

  Jeg lurte på fremtiden til FPS spill i norsk esport, Counter Strike og COD er jo allerede ganske store, og hvis EA/ Dice gjør ting riktig fremover vil man også kunne se Batllefield bli større. Vil dette bli noe vi vil kunne se mer av i fremtiden i turneringer? Hvordan ser dere i så tilfelle at det vil utvikle seg?

  Svar:
  Hei,

  Vi i eSports Norway jobber med å inkorporere FPS spill som en del av våres fremtidlige turneringer og vi har allerede på gang noe som heter ESN World Nations Tournament i Battlefield 4 - Gjerne sjekk det ut på Facebook :)
  Besvart: 19. nov. 2013 13:20
 3. Hva er et Norgesmesterskap

  Spørsmål fra Christian:

  Hvordan kvalifiserer man Norgesmesterskap, og kan hvem som helst lage et Norgesmesterskap i eSport?

  Svar:
  Hei,

  Norgesmesterskapet i år var fordelt på fire kvalifikasjonsrunder (nord, sør, øst og vest) og man kunne kvalifisere seg online. Neste år blir litt annerledes, gjerne følg oss på facebook (facebook.com/espnor) for å holde deg oppdatert på den informasjonsfronten :)
  Besvart: 19. nov. 2013 13:30
 4. Ambisjoner

  Spørsmål fra Eskil "Fearsome" Uggen:

  Hvordan er drømmene dine videre? Noe du absolutt ønsker å se til fremtidige arrangementer?

  Og bonus-spørsmålet: Hvilket spill liker du best å spille selv?

  Svar:
  Vi som driver Spillexpo drømmer om å utvikle det videre. Større, bedre og bredere - litt som Gamescom i Tyskland, som alltid har vært en stor inspirasjonskilde for oss. Neste år håper jeg vi klarer å tiltrekke oss de utstillerne som ikke tok turen i år; Nintendo, Activision Blizzard og Ubisoft.

  Når det gjelder hva jeg selv spiller, så spiller jeg mye mainstream-greier: COD, GTA5, Farcry 3, Skyrim og Fallout-spillene. Samtidig spiller jeg også ting som Civilization, Baldur's Gate 2 og Dune 2. Så mest FPS, strategi og RPG, altså.

  - Erling / Spillexpo
  Besvart: 19. nov. 2013 13:59
 5. Har dere lov å kalle det NM?

  Spørsmål fra Skuffa:

  Har dere løyve fra NIF til å kalle det NM eller var dette noe dere gjorde uten løyve i håp om at i hen skulle spørre? Dersom dere har løyve; hvorfor gikk ikke dette til utlysning blant de andre aktørene i Norge?

  Lurer også på hvorfor CS, som historisk sett er en av Norges viktigste spill innenfor eSport ikke hadde noen tilstedeværelse under 'NM'.


  Ett siste spørsmål: hvordan forventer dere at folk skal ta nyhetssiden deres seriøst når det kun skrives om esports norway sine turneringer, snute og det er direkte faktafeil og løgner på siden deres? (Ref: sørlanet sol Norges største esport LAN, det er ByLAN, feil premiestørrelse på sørlanet etc)

  Svar:
  Man trenger ikke løyve fra NIF for å arrangere NM; det er ikke en beskyttet tittel utenfor idrettene som er organisert gjennom NIF - og det er ikke e-sport :)

  Vi trenger heller ikke å kontakte andre aktører i Norge, fordi alle står i praksis fritt til å arrangere et e-sport NM. Det kan sammenlignes med å arrangere et NM i steinkast. Vi får vår autoritet til å gjennomføre NM i e-sport via det faktum at vi er Norges største spillmesse.

  Når det gjelder CS, så er det svært, svært mange som etterlyser dette - og jeg kan nærmest bekrefte at det blir en CS-turnering på Spillexpo 2014. Det er noen få detaljer som gjenstår, men når disse er på plass vil vi gå ut og kunngjøre turneringene på vår Facebook-side.

  Når det gjelder nettsidene våre, så er disse gjenstand for kontinuerlige editeringer og forbedringer. Send meg gjerne en mail på erling@norgesexpo.no dersom du mener noe er feil, så skal vi undersøke saken! :)

  - Erling / Spillexpo
  Besvart: 19. nov. 2013 13:59
 6. Deltakere per dag?

  Spørsmål fra Claes:

  Når jeg var der fredag og lørdag var min opplevelse at det på lørdag ble det ganske lange køer. For foreldre til mindre barn ble det nok fort for folksomt.
  Har dere noen planer for hvordan fordele besøket jevnere, eller andre aktivitetstilbud til de besøkende?

  Merk: Jeg jobber i Mediehuset Tek.

  Svar:
  Det er riktig at særlig besøket på lørdagen tok oss litt på sengen. På forhånd hadde vi en uttalt målsetting om å komme opp i nærmere 15.000 besøkende. Dette klarte vi - men vi så at svært mange av disse tok turen på den samme dagen, nemlig lørdag. Neste år vil vi forsøke å utvide åpningstidene alle dager, samt legge flere store aktiviteter på fredag og søndag. Samtidig er det vanskelig å gjøre fredagen særlig mer attraktiv, fordi mange av våre besøkende er skoleungdom som ikke har mulighet til å komme på en skoledag. Så vi får se, vi er i hvert fall klar over problematikken og jobber aktivt med det.

  - Erling / Spillexpo
  Besvart: 19. nov. 2013 13:59
 7. Call of Duty til eSport?

  Spørsmål fra Andreas:

  Hei,

  jeg lurer på om dere kommer til ha call of duty compo på konsoll til neste år? Det er faktisk mange som spiller konkurerende call of duty og. Hadde vært artig om dere hadde hatt en liten turnering av noe slag.

  Svar:
  Dette er noe vi jobber aktivt med. I år valgte dessverre Activision Blizzard bort Spillexpo, men vi har en svært god og vennlig dialog med de. Jeg håper vi vil kunne annonsere en skikkelig - og ikke minst offisiell - COD-turnering neste år. Følg med på Facebook-sidene til Spillexpo, hvor vi alltid oppdaterer med siste nytt om ting som dette.

  - Erling / Spillexpo
  Besvart: 19. nov. 2013 13:59
 8. Andre plasser i Norge

  Spørsmål fra Espen D. Jensen:

  Har dere kun tenkt til å ha SpillExpo i Lillestrøm de neste årene? Kunne SpillExpo også muligens blitt holdt andre plasser i Norge, som for eksempel Bergen eller Stavanger?

  Svar:
  Godt spørsmål. Vi som startet messen er et lite team som er basert i Oslo. Vi hadde ingen særlig erfaring med å drive messer før Spillexpo, så vi har lært mye underveis. Akkurat nå tror jeg ikke tiden er moden for Spillexpo Bergen og Spillexpo Stavanger, men du skal ikke se bort i fra at dette skjer i løpet av de neste årene. Alt kommer egentlig ann på interessen fra publikum.

  - Erling / Spillexpo
  Besvart: 19. nov. 2013 14:00
 9. Dota2

  Spørsmål fra Gunnar:

  Har dere sett denne?

  http://gather.dota2.no/forside/2013/11/esport-norway-en-flopp/

  Kan dere kommentere?

  Svar:
  Det er viktig å understreke at Spillexpo og E-sport Norway er to forskjellige organisasjoner; med to forskjellige ledelser. I år var E-sport Norway vår (Spillexpos) e-sportsarrangør. Undertegnede er messesjef for Spillexpo og jeg må innrømme at jeg ikke er veldig bevandret i DotA-miljøet - det er også litt av grunnen til at vi "setter bort" gjennomføringen av ulike e-sportsarrangement på messen.

  Når det er sagt tror jeg Renato og hans folk i E-sport Norway har gjort så godt de har kunnet. Vi må huske at e-sport både er en relativt ny sport i Norge, samt at det er en stor jobb å arrangere så store turneringer som man fant på årets Spillexpo. Både jeg og Renato går aktivt gjennom alle blogginnlegg og innspill som vi får på avviklingen av årets turneringer, og vi vil selvfølgelig forsøke å rette opp alle feil. Det viktige er at folk forsøker å være så konstruktive som mulig i sin kritikk; kun på denne måten blir vi bedre. Tusen takk for innspillet :)

  - Erling / Spillexpo
  Besvart: 19. nov. 2013 14:00
 10. Barn / Nintendo

  Spørsmål fra DenisB:

  Hei, var det bevisst å ikke ha noe særlig med tilbud/utstillere for yngre spillere i år? Eller var det bare fordi Nintendo (v. Bergsala) ikke gadd å stille på Spillexpo?

  Var der med datteren min i år, og hun synes det var gøy, men savnet nok mer spillbare familieorienterte spill. (og spesielt Nintendo).

  Svar:
  Vi jobbet veldig, veldig mye med å få inn Nintendo og mer barneorienterte spillting. Dessverre kunne ikke Nintendo komme. Jeg tror dette skyldes internasjonale forhold mer enn den norske ledelsen, som jeg alltid har oppfattet som veldig "pro-Spillexpo". Vi jobber aktivt med å få inn Nintendo og andre barneorienterte utstillere som f.eks. Ravn Studios, og håper å kunne tilby enda mer av dette til neste år. Følg med på Facebook-sidene til Spillexpo, hvor vi alltid annonserer ting som dette.

  - Erling / Spillexpo
  Besvart: 19. nov. 2013 14:00
 11. Best på Expo

  Spørsmål fra Per Kristian :

  Hva syntes du som sjef var det beste på hele messen ?

  Svar:
  Jeg syntes det beste var at vi klarte å trekke 14.200 besøkende til Spillexpo i Lillestrøm. Det syntes jeg vitner om at spill som kulturmedie begynner å "vokse opp" og nødvendigvis må bli tatt mer på alvor av establissementet. Jeg håper og tror Spillexpo er blitt en viktig, samlende arena for spill i Norge, og at vi - i kraft av vår størrelse - kan være med på å påvirke politiske prosesser rundt spill, f.eks. øke størrelsen på støttemidlene som går til utviklingen av indiespill og lignende. Samtidig syntes jeg det var fantastisk morsomt at vi klarte å få Norgeslanseringen av både Playstation 4 og Xbox One - og at begge konsollene ble så godt tatt i mot av vårt publikum.

  - Erling / Spillexpo
  Besvart: 19. nov. 2013 14:00
 12. Rotete og uorganisert

  Spørsmål fra Espen Lindseth:

  Litt meninger før spørsmålet:
  Årets messe var større enn i fjor, men dette kom med uheldige bieffekter. Det å plassere xbox stand midt i hallen, og da midtgangen, gjorde det vanskelig å navigere rundt. Hovedscenen så ut som en liten flis når den var plassert rett ved siden av Game scena og ting som skjedde der virket useriøst og lite planlagt (legger spesielt vekt på kvaliteten av Among the sleep presentasjonen og cosplay konkuransen). Ting på spill scena bare pågikk uten noen form for trekkplaster for de som ikke hadde planlagt å dra dit fra før.
  Dette er kort oppsummert da jeg ikke vil skrive en stor avhandling.
  Spørsmål:
  Er dette noe dere som arrangører kan kjenne seg igjen i og hva har dere evt tenkt å gjøre for å forbedre?

  Svar:
  Takk for innspillet :)

  Vi kjenner oss igjen i enkelte av tingene du tar opp og vi jobber alltid med å bli bedre. Vi har notert mange av tilbakemeldingene fra dette nettmøtet og vil forsøke å utbedre dette til neste års Spillexpo.

  Her er noen av tingene vi planlegger for neste års messe:
  - 2-4000 kvm ekstra messeplass
  - Mer fokus på flyt i publikumsmassen
  - Bedre køsystemer
  - Større bredde i mattilbudet
  - Økt fokus på innholdet (ref. din kommentar om hovedscenen)
  - Flere og bredere utstillere

  - Erling / Spillexpo
  Besvart: 19. nov. 2013 14:00
 13. Planer for Esport norge fremover

  Spørsmål fra Simen:

  Har dere i esport norge noen planer fremover? og har dere noen ca plan for neste års spillexpo?

  Svar:
  Hei Simen,

  Takk for spørsmålet! Selvsagt har vi masse planer fremover, deriblant egne arrangement, flere online turneringer og mer fokus på online casting, utbyggelse av et splitter nytt studio og arena i Kristiansand samt som masse andre planer som vi ikke kan dele med folk enda :)

  Og Spillexpo har vært så fantastisk greie at de har invitert oss tredje år på rad, så eSports Norway blir å se på Spillexpo 2014 også, og vi gleder oss!

  -Renato, eSports Norway
  Besvart: 19. nov. 2013 14:33
 14. "NM I DOTA 2"

  Spørsmål fra Eirik:

  Er det ikke litt latterlig å kalle det NM i DotA 2 mtp. måten det hele ble arrangert på? Det var ikke ett NM verdig i alle fall.

  Svar:
  Hei,

  Hvis du fikk med deg sendingen på fredag som var finalen mellom BX3 og GamersLeague hadde du fått med deg at det var ganske NM verdig og utrolig god stemning med ny seerrekord for norsk DOTA 2, så da fikk vi snudd den trenden :) Vi ser at mange spørsmål vedrørende DOTA 2 kom før vår avslutning nå på fredag som vi ser på som meget vellykket.

  -Renato, eSports Norway
  Besvart: 19. nov. 2013 14:33
 15. smash bros i e-sport

  Spørsmål fra The740:

  Super smash brothers serien har i USA og ellers internasjonalt fått et ganske stort og fint turneringsmiljø (tenker på turneringer som apex)
  Kan det være vi får se noe til denne serien i nasjonal esport?
  Syns det bør tenkes på.

  Svar:
  Hei!

  Det hardcore Super Smash Brothers miljøet i Norge er dessverre litt for lite til å dedikere store turneringer til det for øyeblikket, men det at vi kommer til å få det som litt mer casual turneringer som er åpne for alle skal du ikke se bortifra :)

  -Renato, eSports Norway
  Besvart: 19. nov. 2013 14:39
 16. Activison Blizzard

  Spørsmål fra Anders:

  Hei.

  Activision Blizzard var oppført som en av de bekreftede utstillerne.
  Eneste jeg så som kunne minne om Blizzard var Barcraft-hjørnet og et par A4-ark om Hearthstone betakeys. Var dette alt?

  Og, vær så snill, kom med bedre matalternativer til neste år.
  Pølse i brød til 50kr var noe begredelig..

  For øvrig mitt første besøk på ei spillmesse. Storkoste meg =)

  Svar:
  Hei Anders,

  tusen takk for hyggelig spørsmål (og ros).

  Activision Blizzard hadde en tilstedeværelse via Komplett.no-standen - og via premier som de delte ut i løpet av messens 3 dager. Dette var ingen ideell løsning, verken for de eller oss (og vårt publikum). Dette ble imidlertid bestemt på et litt høyere nivå enn Spillexpo og Activision Blizzards lokale ledelse. Jeg håper og tror at vi vil få til en mer utfyllende tilstedeværelse fra Activision Blizzards side neste år. Beklager hvis du ble skuffet - det var ikke meningen å villede noen :)

  Vi jobber også med å utbedre mattilbudet, som vi gjerne innrømmer var begredelig i år. Pizza, pølser og milelange køer - det hele var flaut. Problemet var at vi ikke styrte mattilbudet i år. Dette skyldes at Thon har eksklusivitet på å servere mat på Norges Varemesse. Vi jobber imidlertid med å utbedre dette til Spillexpo 2014 - det skal bli bedre, jeg lover :)

  Besvart: 19. nov. 2013 14:46
 17. Utfordring å ha med min sønn

  Spørsmål fra Erik Larsen:

  Hei,

  Neste år håper jeg det blir et bedre skille mellom "vokseninnholdet" og det barnevennlige innholdet på messa. Det var litt drøyt å måtte gå fordi heftige skytespill med 16/18-års aldersmerking sammen med min sønn på 5 år for å komme til Rock Pocket Games sin stand. Det var også et alt for høyt lydnivå, og alt for lange køer uansett hva man skulle gjøre. Han ble ganske lei etterhvert.

  Svar:
  Hei Erik,

  beklager å høre dette! Du bringer opp en interessant tanke. Kanskje vi burde lage et eget "barneområde" til neste år, hvor utgivere som utgir barnespill kan samles? Her kan vi også sette opp lekeapparater og andre barnevennlige aktiviteter... Jeg skal snakke med de andre gutta om dette :)

  Mvh,
  Erling / Spillexpo
  Besvart: 19. nov. 2013 14:49
 18. Åpen for andre spill i NM

  Spørsmål fra Bergie:

  Hei!

  Jeg må starte med å si at jeg er utrolig glad for arbeidet dere i eSN gjør for eSport Norge. Deres inntreden har økt interessen rundt eSport i landet og som en profesjonell spiller er dette noe jeg setter pris på.

  Mitt spørsmål er dog: Har dere planer om å kjøre turneringer i andre spill enn de dere har per dags dato? Selvfølgelig skulle jeg ønske at dere kunne kjørt noe rundt Trackmania 2 Stadium, og med tanke på at vi har flere spillere blant verdens beste (noe vi så på District Prague og ESWC) så synes jeg det burde være mulighet for å få til noen konkurranser innenlands også.

  Ellers så vil jeg bare si: Stå på, dere gjør en flott jobb! :)

  Svar:
  Hei Bergie,

  Tusen takk for varme ord, det betyr utrolig mye for oss :) I desember har vi møter sammen med flere spillutviklere der vi vil vurdere hvilken spill vi vil avholde turneringer i og mye er avhengig av at vi som arrangør har riktig kompetansemennesker innenfor alle esportens grener (spill), slikt som League of Legends som er vårt største og mest suksessfulle spill takket være crewet som jobber bak det og RIOTs innsats i Norge.

  Trackmania er noe vi har hørt om lenge og fått flere henvendelser på samt som vi har flere sentralpersoner med kompetanse innenfor Trackmania 2 Stadium og hvis alt går etter planen kommer vi til å arrangere Trackmania turneringer også i 2014 :)
  Besvart: 19. nov. 2013 14:51
 19. Flytte expoen

  Spørsmål fra Pelle K:

  Vil expoen alltid være på Lillehammer... Eller er det mulighet for den flyttes til en annen by neste år.
  Bergen. Oslo etc. ??

  Svar:
  Hei Pelle,

  messen er i Lillestrøm; The Gathering er på Hamar. Vi er såpass nærme Oslo at vi gjerne sier at Spillexpo arrangeres i Oslo (10-15 minutter unna med bil).

  Besvart: 19. nov. 2013 15:22

Kommentarer (9)

Forsiden akkurat nå

Til toppen