Pure Pinball

Pure Pinball fra Iridion Interactive er derfor en gledelig overraskelse for oss som liker å kople av med et ordentlig flipperspill til PC-en. Dette spillet simulerer tre ulike brett, og kommer med uovertruffen grafikk og fysikk. Hvis du liker flipperspill eller kun er ute etter et godt spill å kople av med, er Pure Pinball et spill du ikke kan gå glipp av.

En essensiell sjanger
En kan ikke si at PC-en er komplett før en har installert et ordentlig flipperspill på den. Disse spillene er perfekte for avkopling, enten du spiller seriøst eller bare for moro. Alle med normale reflekser kan spille slike spill, og det er dessuten en spilltype som passer for hele familien. Tidligere var flipperspill godt representert på datamaskinen, og store selskaper som Digital Extremes (Unreal, UT 2003) og Digital Illusions (Battlefield 1942, Rallisport Challenge) startet begge opp som produsenter av flipperspill (Silverball og Pinball Dreams, respektivt).

Det er ikke så ofte du ser et ordentlig flipperspill i dag. De produseres nesten ikke mer, og grunnen er rett og slett at i forhold til vanlige spilleautomater er de alt for dyre i bruk. På grunn av alle de små mekaniske delene flipperspill består av, går de ofte i stykker, og ingen tjener penger på en maskin det står "i ustand" på. Derfor er det kanskje ekstra synd at interessen for PC-baserte flipperspill er så laber, da datamaskinen vil for mange være eneste mulighet til å oppleve denne typen spill.

Pure Pinball simulerer tre ulike brett - "Excessive Speed", "Runaway Train" og "World War". Det prøver ikke å gjøre noe utenom det vanlige, slik for eksempel Digital Extremes Adventure Pinball gjør, men i stedet prøver det å gjenskape følelsen av å spille et ordentlig flipperspill. Det lykkes Pure Pinball særdeles godt med, og det eneste som mangler er en liten åpning du må putte gamle femkroninger i for å spille. Brettene ser og føles svært autentiske, og fysikken virker helt korrekt (ballens posisjon og bevegelser kalkuleres mer enn 1500 ganger per sekund). I motsetning til de fleste eldre flipperspill er grafikken her i ordentlig 3D (i tidligere spill var kun ballen og enkelte objekter i ekte 3D), og dette gjør underverker for realismen.

Det grunnleggende gameplayet
Målet med et flipperspill er å holde kulen i spill (p.g.a. fysikkens lover prøver den hele tiden prøver å komme ned i "avløpet", og da mister du den) mens du treffer så mange bonus-ting og ramper som mulig med den. Det antas at de aller fleste av dere har peiling på hvordan et slikt spill fungerer, så akkurat det er ikke noe å dvele ved. Hvert brett inneholder flere spesialmodus som aktiveres ved at du treffer spesielle mål i en bestemt rekkefølge. Når en slik spesialmodus er aktivert har du en viss tid til å oppnå forhåndsbestemte mål, samtidig som du kan tjene ekstrapoeng hvis du treffer enkelte bonuser som kanskje ikke var særlig viktige tidligere.

I tillegg er det mulig å score kombinasjoner. Hvert brett har en viss mengde kombinasjonsramper, og får du sendt kula gjennom en av disse vil de andre lyse opp i ti sekunder. Får du sendt kula gjennom en av de andre vil du få én enkelt kombinasjon. Du kan fortsette slik (hvis du klarer det) for å få veldige poengbonuser. Spillet har naturligvis også multiballmodus som kan aktiveres ved å treffe spesielle mål rundt om på de tre brettene. Du kan ha opp til fire baller i spill samtidig, noe jeg kan love deg er ganske hektisk. I multiballmodus vil kameravinkelen automatisk forandres slik at du har hele brettet (og dermed alle kulene) synlig til en hver tid.

Ulike brett
"Excessive Speed" er kanskje det letteste brettet å få høye poengsummer på, da dette har lett tilgjengelige bonuser og ball-save funksjon. Det inneholder tre flippere, og den øverste av disse er plassert slik at du rimelig enkelt kan øke multiplier-bonusen din (dette er en bonus du får når du mister ballen, og den er avhengig av hvor mye du scoret). "World War" har fire flippere, og dette er et godt og balansert brett. "Runaway Train" er det eneste av brettene som inneholder en "kjeller", altså et spillområde under selve brettet. Dette ser du gjennom en gjennomsiktig del av gulvet, og det har en egen flipper. Utenom denne har dette brettet hele fem flippere, og massevis å bruke dem til.

En ting spillet ikke scorer særlig godt på er antall konfigureringsmuligheter. I flipperspillsimulasjoner er det vanlig å kunne stille på brettets hellingsvinkel, antall kuler per spill og slike ting, men det tillater ikke Pure Pinball. Du kan dessuten ikke endre på kontrollene, og spillet støtter kun tastatur (tastaturet fungerer helt flott, men noen foretrekker joypad). En svært merkelig ting er at det ikke er mulig å avslutte et spill eller starte å spille på nytt uten å gå til hovedmenyen. Noen ganger gjør du det dårlig og kunne tenke deg å bare begynne på nytt, men da må du ta veien om hovedmenyen. Dette blir spesielt irriterende på grunn av spillets ball save-funksjon som gjør det umulig å miste kulen de første 30 sekundene av hvert "liv".

Fantastisk grafikk
Grafikken i Pure Pinball er nærmest perfekt. Det er vanskelig å tenke seg at de kunne ha framstilt de ulike brettene på en bedre måte med dagens teknologi. Selv uten å skru på ekstraeffektene ser det hele flott og autentisk ut, og detaljnivået er utrolig høyt. Hvis du har et godt grafikkort kan du skru på refleksjoner på kula (og, hvis du tar på deg ei hvit skjorte og farger håret ditt svart, kan du se refleksjonen din i kula), glasslokk (og refleksjoner på dette), realistisk lysrefleksjon på metalloverflater, og omgivelser rundt selve brettet. Bonuspoeng får spillet for at det ligger et nummer av det klassiske spillbladet "Zzap!64" på en barstol ved siden av ett av flipperspillene. Slike detaljer varmer et gammelt, nostalgisk gamerhjerte.

Lyden er heller ikke verst. Hvert brett har egen musikk, og denne er stilfull og behagelig å lytte til. Den eneste ulempen med musikken er at den aldri blir særlig intens, selv når hektiske spesialmoduser er aktiverte. Det er ikke et direkte problem, men andre flipperspill bruker gjerne intens musikk for å understreke spesielle situasjoner. Lydeffektene høres autentiske ut, og hjelper til å forsterke følelsen av at du spiller et ordentlig flipperspill. Bonuslydene (som kommer når du får poeng) er også stort sett stilfulle og godt laget, men jeg synes nok at dialekten til stemmen på "World War"-brettet høres litt rar ut.

Spillet kommer dessverre ikke med noen skriftlig manual, men til gjengjeld er dokumentasjonen på CD-en grundig. Når du har installert spillet er det bare å legge CD-en i esken, og esken i hylla, Pure Pinball har nemlig ingen infernalsk kopibeskyttelse som krever at du har CD-en i for å starte spillet. Det passer meg ypperlig, jeg har nok rot foran datamaskinen som det er, og trenger ikke enda en CD liggende der. Her burde andre utgivere følge Iridions eksempel. I og med at grafikken er i full 3D, har Pure Pinball en drøss med forskjellige kameravinkler - tolv i alt. Det er naturligvis ikke alle disse som er like praktiske, men det tar de som regel igjen ved å være svært spektakulære. Spillet har mulighet for at opp til fire personer kan spille i turbasert modus (på samme maskin, selvfølgelig - spillet har ingen nettverksfunksjoner).

Konklusjon
Pure Pinball mangler en del ting som kunne gjort det enda bedre, spesielt i forhold til konfigureringsmuligheter og slikt. Likevel må det sies at det er det beste flipperspillet på svært lenge. Det føles svært autentisk, og alle de tre brettene er godt laget. Favorittbrettet er "Excessive Speed", men såpass har jeg lært med årene at slikt er fullstendig subjektivt. Derfor er det vanskelig å si om det er det beste brettet i spillet. Det at spillet kun kommer med tre brett kan være skuffende for mange, men hvis vi tar den lave prisen med i beregningen er det umulig å klage. Det vil dessuten ta ganske lang tid før du blir lei av de brettene du får, da alle inneholder bøttevis med spesialmoduser og andre spennende måter å tjene poeng på. Grafikken er som nevnt nærmest perfekt, og spillbarheten er svært god. Pure Pinball bør du kjøpe, praktisk talt uansett hva slags spill du ellers liker.

Forsiden akkurat nå

Til toppen