Anmeldelse

RollerCoaster Tycoon 3

Barnelatter, karuseller og lyden av oppkast som treffer bakken er bare en liten del av hva du får oppleve i denne lenge etterlengtede oppfølgeren.

Side 1
Side 2

Tilfredsstillende kreativitetEn av seriens virkelige sterke sider er uten tvil hvordan den blander det kreative (oppbygningen, utformingen av parken) sammen med tall, grafer og diagrammer på en underholdende måte. Noen ville helt sikkert klart seg fint med økonomidelen, mens andre er fornøyd med et rent oppbygningsspill. RollerCoaster Tycoon går hele veien og kombinerer disse to på et ypperlig vis, uten at det blir for mye av det gode. Å se at økonomien legger seg over på plussiden fremfor det motsatte er en tilfredsstillende følelse. Likeså er det fantastisk å se hele vidunderet, din kreasjon, i praksis - men på en annen måte.

Dette finnes det store muligheter for i den nye "CoasterCam"-funksjonen, som setter deg i setet på hvilken som helst attraksjon og lar deg nyte hele herligheten i førsteperson. Det kunne vi allerede i 1999 gjøre i Bullfrogs Theme Park World, men det er egentlig ikke før nå det virkelig fungerer. Du sitter bokstavelig talt og vogger fra side til side i stolen.

En av de morsomste nyhetene er uten tvil fyrverkeri. I RollerCoaster Tycoon 3 kan spilleren selv skreddersy sitt eget fyrverkioppsett som vil vises frem for allmennheten på nattestid. Ikke ulikt slike musikkprogram, setter du inn effekter på en tidslinje i ønsket rekkefølge. Ved å knytte sammen flere spor som skytes opp samtidig kan man ende opp med et spektakulært fyrverkerishow for dine gjester. Disse showene kan også lagres for senere bruk og også spilles av sammen med musikk.

Det er i det hele tatt mye å gjøre i RollerCoaster Tycoon 3. Det følger med en hel rekke tilleggsfunksjoner som lar deg sette sammen menneskegrupper, berg-og-dal-baner, ulike bygninger og oppdrag som kan lagres til senere bruk. Sist, men ikke minst kan du importere gamle berg-og-dal-baner fra tidligere RollerCoaster Tycoon-spill inn i spillet og nå oppleve dem i full 3D. Det er utrolig lett å bli avhengig av et spill som RollerCoaster Tycoon 3, da en alltid kommer over nye områder i parken som stadig kan forbedres. Det er dermed ikke overraskende at dette er et spill som kan spilles i sju brede og sju lange.

Dessverre er ikke alt bare fryd og gammen. Mens du i de foregående spillene i serien fikk rikelig med informasjon om hva som ble godt mottatt og hva som var mindre populært blant gjestene, gir RollerCoaster Tycoon 3 deg minimalt med detaljer. Du finner fort ut når noe er galt i parken, men det er ikke alltid like lett å finne ut hva som kan fikses og ordnes på. Dette blir fort frustrerende når for eksempel ingen av gjestene gidder å ta den berg-og-dal-banen du nettopp brukte evigheter på å sette sammen, uten at du får vite årsaken. Spillet preges også av mindre småfeil, som at dine ansatte setter seg fast i gjerder og lignende. Disse vil forhåpentligvis bli rettet opp i ved hjelp av en patch i nær fremtid.

Visuelt krutt Lydsiden har dessverre ikke helt den samme sjarmen som forgjengerne og føles til tider både uinspirert og kjedelig. Den fanger riktignok stemingen av å være i en fornøyelsespark, men når aldri det punktet hvor det blir skikkelig imponerende.

Når det kommer til grafikken, derimot, har ikke utviklerne spart mye på kruttet. Bokstavelig talt. Her blir vi servert nydelige, fargerike fyrverkieffekter som reflekterer i de minst like nydelige vanneffektene. Dag og natt-syklusen sørger for pene lyseffekter. Det er tydelig å se at den visuelle siden ble designet med barn i tankene. Den er tegneserieaktig, sjarmerende og rett og slett herlig å se på. Karaktérene virker dessverre en smule firkantede og for enkle når det kommer til detaljer. I blant det dukker også opp et par rare grafikkfeil, men disse kommer som oftest bare når du justerer på terrenget.

Konklusjon Det er farlig å lage en oppfølger til et spill som RollerCoaster Tycoon. Frontier kunne ligget på latsiden og gjort det enkelt ved å klistre en ny grafikkmotor på et allerede bunnsolid gameplay, uten noen videre store nyheter. Toeren er et godt eksempel på dette, og her tok de seg ikke engang bryet med å oppdatere grafikken. RollerCoaster Tycoon 3 inneholder riktignok ingen dramatiske nyheter, men det er først når en begynner å legge merke til de små detaljene det går opp for en at dette er en oppfølger verdig sitt navn.

Spillets feil og mangler, som for eksempel mangel på tilbakemelding på deler av parken som burde forbedres, kan være frustrerende til tider. Disse overskygges derimot fort av det vanedannende gameplayet. Spillets blanding av kreativ oppbygning og håndteringen av økonomien gjør Rollercoaster Tycoon 3 til et svært godt spill. Det er lett å lære, men samtidig vanskelig å mestre. Det er med andre ord et spill som både store og små barn kan sette pris på. RollerCoaster Tycoon 3 vil nok lyse opp mange mørke vinterkvelder fremover.

Side 1
Side 2

Siste fra forsiden