Russland er lei av at egen krigshistorie fremstilles «uærlig» i spill

Myndighetene vil nå lage egne spill, og vurderer å bannlyse spill som setter Russland i et dårlig lys.

I tiden fremover ønsker russiske myndigheter å sørge for en produksjon av patriotiske videospill. I tillegg ønsker føderasjonen å stikke kjepper i hjulene for import av spill som, ifølge de, forvrenger historien. Dette melder til avisen Izvestiya (via The Hollywood Reporter).

– Det vi hovedsaklig forventer av videospillprodusenter er en realistisk og historisk ærlig representasjon av hendelser, forteller kulturminister Vladimir Meinskys assistent, Arseny Mironov, til avisen.

Ønsker patriotisk utdannelse

Assistenten forteller at det er uakseptabelt av spillprodusenter å bygge opp under et negativt bilde av Russlands krigere. Han hevder også at underholdningsverdien spill byr på kan ikke være alt – de må også kunne lære og lede mot en patriotisk utdannelse.

Russisk soldat i Call of Duty: World at War.

Interessant er også antydningen om at landet kan finne på å hindre tilgangen til spill fra andre deler av verden som de føler vrenger historiske fakta, og som setter russiske soldater i et feilaktig og dårlig bilde.

Når det gjelder egenproduksjon har kulturminister Medinski satt organisasjonen Russian Military History Society på saken. Gruppen jobber ifølge seg selv med å studere Russlands militærhistorie, og ønsker å få frem en grundig og balansert syn på begivenheter i fortiden.

Første spill ut fokuserer på Russlands luftkrigs spede begynnelse under første verdenskrig. Arbeidet med spillet begynner neste år. Det er ikke bestemt hvem som skal utvikle spillet enda.

Historisk tyngde

At Russland nå begynner å se seg lei på representasjoner av egen krigshistorie i spill er ikke så merkelig. I motsetning til for eksempel mange vestlige spills tradisjon om å representere seg selv som krigshelter i førstepersonsskytespill, har Russland oftere blitt fremstilt som en en kald fiende, der krigsforbrytelser fremheves.

Company of Heroes 2 er et av spillene som Russland ikke var særlig begeistret for.

Sommerens Company of Heroes 2 er nok spillet som fikk begeret til å flyte over, der spilleren får ta del i noen av de mer dystre sidene av Russlands deltakelse i andre verdenskrig. Representasjonen høstet en del kritikk fra enkelte som synes den var overdrevet og karikert, mens andre mener den er helt på sin plass. Polygon har oppsummert den debatten fint.

I sommer meldte blant annet nettavisen Rianovosti at det Russiske parlamentet vurderte med en lov som potensielt kunne gjøre kritikk av den røde armés handlinger under andre verdenskrig forbudt. Det kontroversielle forslaget har ikke fått gjennomslag enda.

Les også: Historisk strategi i Russland
Les også: Krigsforbrytelser i spill

Siste fra forsiden