Anmeldelse

Saitek RX500

Du kan ikke kjøre bil uten ratt. Og enhver fan av bilspill bør ha et skikkelig sett med ratt og pedaler til sin konsoll. Når du har kjørt bilspill i lang, lang tid med vanlig kontroller er overgangen til ratt og pedaler ganske hard.

Belønningen kommer etterhvert når rundetidene dine stadig blir bedre og bedre. Det er ikke mye som slår et skikkelig bilspill og et godt ratt og pedal-sett. Sette seg godt til rette i stolen, skru på anlegget og sette i favoritt bilspillet ditt. Et dårlig ratt kan fullstendig ødelegge denne kosestunden, og vi har derfor testet RX500 fra Saitek for å finne ut om det er noe å satse på, eller om det kommer til å ødelegge hyggestunden din.

Plastic Fantastic!
Selve rattet er som de fleste andre ratt. Rundt av form og med masse knapper for å navigere menyer og lignende. I tillegg til de vanlige PS2-knappene er det også lagt inn et styrekryss midt på rattet. Hvor tut-tuten vanligvis befinner seg. Her har du åtte retninger, akkurat som en vanlig kontroller. En fin løsning, men fungerer alt for dårlig i praksis. Knappen er rett og slett for sleip. Det er vanskelig å treffe riktig, og du må alt for ofte trykke flere ganger før den reagerer. Ikke noe du setter pris på i lengden. Litt bak rattet er det festet to stykk hendler til å gire med. Disse er trege, og gir ikke fra seg noe klikk når du har giret om. Spesielt det faktum at de minner om en boks med sirup gjør det irriterende. Du får ikke til å gire skikkelig med slike hendler. De fleste andre ratt jeg har prøvd kommer også med slike, men da er sirupen tatt bort så du kan gire fort, og hendelen gir fra seg et lite klikk. Mye bedre! Den ultimate løsningen er uansett en girspak, men dette er det dessverre få ratt som kommer med.

Selve rattet er også laget i plastikk, så gjør deg klar til en svett opplevelse. All denne plastikken gjør at du får dårlig grep om rattet, og det er heller ingen god motstand når du svinger. Det blir vanskelig å kjøre hardt uten motstand i rattet. På toppen av det hele er det dårlige respons i rattet når du spiller. Om dette er resultatet av spill som ikke støtter akkurat dette rattet offisielt eller ikke er vanskelig å si, men ingen av spillene jeg har testet med ser ut til å ha noe særlig mulighet for å kalibrere dette rattet. Enten det er det ene eller det andre, så er dette negativt. Du kjøper jo ikke et ratt for å la det stå og støve ned, det skal brukes. For å forsvare rattet litt så er prisen veldig vennlig. Noen få hundre er alt du må ut med for dette, og om det er verdt det kan som sagt diskuteres kraftig. Til sitt bruk er det sikkert mer enn nok. Jeg tenker da spesielt på små barn og barnespill. Du vil kanskje ikke slippe junior bort til ditt eget Logitech-ratt, så da er det fint å ha et billig alternativ når masingen blir for mye for en stakkars far på sofaen.

Tungvindt i bruk
Rattet kan festes i en bordplate, eller det kan brukes uten. Saitek har prøvd å lage en løsning som passer på fanget til Ola Nordmann, men dette har de ikke helt lykkes med. En skrue under på midten skal plasseres mellom bena for å holde rattet stabilt under kjøring. Den samme som brukes for å skru rattet fast i en eventuell bordplate. Dette fungerer ikke særlig bra, og i alle fall ikke i lengden. Du blir fort sliten av å holde rattet fast på denne måten. Det er greit å støtte opp til sidene, men om rattet glir ned har du ingen måte å stoppe det på. Å presse denne skruen fast med bena er ingen julegave akkurat. At rattet er relativt lite og veldig lett, grunnet all plastikken er heller ikke positivt. Det er alt for lett å flytte hele rattet når du sitter og bruker det. Også her ser det ut som om produktet er laget for mindre barn. En litt større person vil neppe føle seg særlig komfortabel med dette rattet.

Hva er bil uten pedaler? En lekebil kanskje? Uansett, det samme gjelder også for ratt til konsoll. Ingen pedaler, ingen moro! Her har riktignok Saitek levert sitt RX500 med pedaler, men som på selve rattet er det også plastikk som pryder pedalene. En større plate med eksklusive aluminiumspedaler hadde vært stas, men nei da. Her skal det spares penger. Også pedalene er for små til å kunne brukes skikkelig, og da spesielt over lengre tid. En max aldersgrense burde kanskje vært trykt på pakken, slik at ingen kjøper katta i sekken. Pedalene lider av samme unøyaktighet som rattet, og det er vanskelig å kjøre bra med RX500. Det er også litt for liten bevegelse. Det føles til tider som du bruker en digital knapp, og ikke en analog pedal. Enten er gassen inne, eller ikke. Ikke særlig bra! For de som ikke vet forskjellen på digitalt og analogt, så er digitalt to nivåer. Enten av, på eller 1, 0, rett eller galt osv. Analogt derimot har flere verdier mellom 1 og 0. 0,1 0,2 0,03 osv helt opp til 1. Dette gir en mye bedre flyt, og er helt nødvendig for f.eks. pedaler.

Konklusjon
Saitek har med RX500 laget en billig og enkel løsning fullstendig i plastikk. Billig og grei nok for små barn eller som reserveløsning hvis noe skulle skje med ditt dyre Logitech-ratt, men absolutt ikke noe jeg vil anbefale til en dreven spiller. Produktet er ikke påkostet noe som helst, er unøyaktig og sleipt. Jeg lurer også på om RX500 er noe dårlig støttet rundt omkring, uten at jeg skal garantere dette. Skal du kjøpe ratt og pedaler til din PS2-konsoll bør du se på en dyrere løsning fra Logitech eller kanskje Fanatec. En test av sistnevnte kommer om ikke så alt for lenge her på Gamer.no. Ingen kosestund med dette rattet med andre ord, og her bør du skygge unna.

Siste fra forsiden