Shenmue II

Spillet hadde en lengde, grafikk og frihet som vi ikke hadde sett maken til tidligere. Oppfølgeren fortsatte der hvor Shenmue slapp (bokstavlig talt). Spillet ble sluppet i Europa og Japan med japansk tale, men ble aldri sluppet i USA. Heldigvis for mange Shenmue-fans i USA er spillet til Xbox, både over dammen og her hjemme. Hvordan gjør så Shenmue II det på Microsoft sin håpefulle boks?

Historien til Shenmue II er, som sagt, en direkte oppfølger til Shenmue. Du er Ryo Hazuki, en ung japaner med gode ferdigheter i Kung-Fu. I Shenmue som er satt til Japan på 1980-tallet ble faren til Ryo drept av en mann ved navn Lan Di. Ryo sverger hevn og prøver å oppsøke mannen som drepte sin far. I sin søken på svar og hevn ender han til slutt i Kina, nærmere bestemt Hong Kong (ja, jeg vet det var under England på den tiden). Det er her Shenmue II starter. Xbox-versjonen av Shenmue II innfører relativt få nye ting i forhold til Dreamcast-versjonen. Grafikken har gjennomgått en liten ansiktsløftning, men de kunne ha gjort mye mer. Knappoppsettet er veldig likt det på Dreamcast rett og slett fordi joypad-en på Xbox ligner veldig på den som fantes på Dreamcast. De små sorte og hvite knappene på Xbox-kontrolleren - knapper som Dreamcast-kontrolleren ikke hadde, brukes også. Med den sorte kan du ta bilder av ting og tang i hele spillet som du kan lagre på harddisken til Xbox-en. Med den hvite kan du sette på filtre på grafikken slik at alt blir grønt eller lignende. Kanskje morsomt i fem minutter, men heller ikke så mye mer.

Skuffende DVD
På Dreamcast-versjonen av spillet beholdt du pengene, de små figurene du kan kjøpe i automater, samt andre ting du hadde rasket med deg fra det første kapittelet i serien. Dette ble et lite problem med Xbox-versjonen, fordi du begynner rett på det andre spillet. For å løse dette blir du utstyrt med noen tilfeldig utvalgte figurer, penger, pluss noen andre ting når du starter spillet. Sega har også lagt ved en ekstra DVD; ”Shenmue the Movie”, for at de som ikke har spilt det første kapitlet i serien også kan vite bakgrunnen for at Ryo løper rundt i Hong Kong, og hva som skjedde med faren. Dessverre har Sega gjort veldig lite ut av DVD-en. Innholdet er skuffende og består kun av de viktigste filmklippene fra Shenmue, pluss noen slåss-scener, alt i in-game-grafikk. Det er ikke noen form for forbedring, eller noe nytt. En helt ny film som fortalte historien, lagd med moderne teknologi kunne vært utrolig morsomt. Her begynner du fort å kjede deg etter 10-15 minutter. Når filmen varer i en og en halv time så kan du jo selv trekke linjene. Selv om filmen ikke er verdens mest underholdene, er den helt klart et must for de som ikke har spilt Shenmue. Hvis du ikke ser filmen er det en del du ikke vil skjønne, og spillet vil heller ikke bli like fengende. Sega skal likevel ha kudos for at de har valgt å legge med DVD-en til de som ikke fikk spilt Shenmue, selv om de kunne ha gjort mye mer ut av den.

For å komme deg framover i spillet må du snakke med folk i gatene for å få hint som kan bringe deg framover. Når du snakker med noen kommer en liten meny øverst hvor du kan velge hva du vil spørre om. Når du får høre noe som kan hjelpe deg hører du et pling og Ryo noterer det i notisblokken din/sin. Ofte får du høre om steder eller butikker som du ikke vet hvor er, da må du spørre menneskene i gaten om veien. Snille som de fleste kinesere er det mange som tilbyr deg å vise deg veien og du kan bare følge etter dem. Det høres jo vel og bra ut, problemet er bare at de du følger etter er så inderlig trege! Skal du gå et stykke tar det rett og slett lang tid. Jeg har titt og ofte skiftet kanal og tittet litt på MTV mens jeg har ventet på at jeg skal komme fram (Ryo følger automatisk etter personen). I Shenmue kan du hele tiden gjøre det du har mest lyst til. Når du får et tips trenger du ikke å oppsøke det med en gang, men kan godt gå ned til havnen og tjene litt penger før du følger opp ledetråden.

Det holder ikke bare å prøve å drive detektivarbeid i Shenmue II, du må også overleve. Du må ha et sted å sove, og det koster jo penger. Penger kan du skaffe deg på flere måter. Enkleste og tryggeste måten er å jobbe. Du har valget mellom å hjelpe til ved en av de mange ”lucky-hit”-bodene mens eieren tar seg litt fri eller du kan løfte kasser nede på havnen. Etter min mening er havnen både det morsomste og tryggeste. Når du jobber ved en ”lucky-stand”-bod er du ikke sikret å tjene noe ettersom du må vinne over kundene for å få penger, og i tillegg er det ikke særlig underholdene. Hvis du ikke er typen som liker å jobbe kan du prøve lykken i gambling. Det finnes flere steder du kan gamle. Den første du kommer over, og en av de morsomste er å bryte håndbak nede ved havnen. Du kan også spille på en av de mange ”lucky-hit”-bodene, spille dart med mer. Du kan til og med pansette ting du ikke trenger lenger på en av de mange pantebutikkene du finner i byen.

En god blanding av sjangre
Å sette Shenmue-spillene i en bås kan være litt vanskelig. Når det første spillet kom i 2000 skapte det på en måte sin egen sjanger. Spillet inneholder elementer fra rolle-, adventure-, slåss- og actionspill. Du løper rundt i Hong Kong og snakker med menneskene, leter etter ledetråder og driver generelt med mye detektivarbeid for å finne din fars morder. Når spillet kom var friheten i spillet grensesprengene. Hele Hong Kong, dog i en forminsket utgave, ligger her til din disposisjon. Du kan spasere helt fritt rundt om i byen og bare utforske og titte seg rundt, spasere inn i en bakgate og oppdage steder du ikke har sett før. Et hett tips før du går inn i et nytt område er å kjøpe et kart som du kan kjøpe i små automater rett før et nytt område begynner. Uten noe kart er det lett å gå seg vill, og du har ikke alltid oversikt på hvor du er (eller hvor du skal). Kartet vil du kunne se i 3D nede i venstre hjørnet hele tiden og ved å trykke på den venstre trigger brer kartet seg over hele skjermen. Er det noen spesielle steder du finner som du gjerne vil oppsøke igjen kan du lett krysse av stedene på kartet. Hver bydel har plass til tre avkrysninger.

Tidens tann har uten tvil begynt å sette sine merker på Shenmue II. Den engang så imponerende grafikken overbeviser ikke lenger, og kontrollene er til tider frustrerende. Friheten du finner i spillet er heller ikke banebrytende lenger etter at spill som GTA3 har tatt verden med storm. Xbox er såpass kraftig at de kunne fikset på veldig mange irriterende småting. Det er gjort veldig lite med grafikken siden spillet ble slupper på Dreamcast. Den har gjennomgått litt småpuss slik at blant annet kantene ser litt glattere ut, men det er ikke mye. De positive tingene er her: Bakgrunnene er godt lagd og spillet er til tider veldig detaljerte. Det er en del gode lyseffekter i spillet og spillet har god stemning. Mange ansikter bra lagd, men ofte ser det mer ut som rynker og hår er limt på, og ikke en del av personene.

Ryo ser bedre ut denne gangen, men litt mer arbeid på klærne hans kunne helt klart vært en fordel. Når du kommer nærme folk og gjenstander, og da særlig menneskers klær, blir det ofte veldig uklart. På avstand gjør derimot grafikkmotoren arbeidet sitt. Det er ikke bare at det er litt kjedeligere å se på innimellom, men det skaper også problemer. På markedet er f.eks. synsavstanden ekstremt kort, og hvis du løper (som du ofte gjør da gåing tar lang tid) setter du deg rett som det er fast i boder og lignende. Andre ting som helt klart burde vært fikset på er animasjonene. Når Ryo går, eller spesielt løper, ser han mer ut som en robot enn et menneske, han trenger i hvert fall litt uttøyning av de stive musklene sine. Et skrekkeksempel på dårlige animasjoner er han som bryter håndbak nede ved havnen. Mannen bør snarest mulig besøke en fastlegen sin, da han har noen seriøse problemer med leddene i skulderene.

Synsvinkelen i spillet er som oftest tredjeperson, men det bytter også noen ganger over til førsteperson. Du styrer med den høyre spaken på joypad-en. Vanligvis går Ryo veldig tregt og du vil nok holde inn den høyre triggeren meste parten av tiden. Da løper han. Nede i høyre hjørne kan du se hva de 4 hovedknappene vil gjøre akkurat nå. Det kan være å åpne notisblokken, snakke med en person eller andre ting. En gang i blant, f.eks. når du skal slåss, endrer kontrollene seg drastisk. Ryo er en dreven mann i Kung Fu og mange situasjoner blir løst ved en aldri så liten slåsskamp. Shenmue II har sannsynligvis det mest avanserte slåsssystemet noensinne i et spill som ikke dreier seg om slåssing. Hele slossingen er basert på motoren i de kjente Virtua Fighter-spillene. Det er med andre ord veldig godt gjennomført. Det er ikke like bra som et rendyrket slossespill men absolutt godkjent.

Forferdlig dubbing
Når Shenmue kom ut i Europa og USA ble spillet lovprist, men spillet fikk litt pepper for den dårlige dubbingen. Når Shenmue II kom ut i Europa (kom aldri ut i USA) hadde Sega droppet dubbingen, og i steden får vi japansk tale med engelsk tekst. Veldig mange, deriblant undertegnede, foretrakk dette framfor dårlig engelsk dubbing. Dessverre har Sega valgt det samme firmaet for Xbox-utgaven av Shenmue II som ved Shenmue, og resultatet er en katastofe. Synkronisering mellom stemmen og leppene er så å si ikke eksisterende. Innlevelsen i dialogene er også under enhver kritikk.

En del av Ryo Hazaki sin personlighet er at han er en man av få ord, han sier aldri 4 ord når 3 holder. Han fokuserer hele tiden på oppgaven han har påtatt seg, men i Shenmue II han ganske likegyldig og sløv. Ofte virker det nesten som han ikke følger med på det som skjer og heller tenker på noe helt annet. De andre stemmene er heller ikke noe å skryte av. Enten høres de utrolig sløve ut uten noe variasjon i stemmen, eller så er den en voldsom variasjon i tonene og du hører at de har brukt samme tonefall som den japanske stemmen hadde. Størrelsen på vokabularet til Ryo er heller ikke så mye å skryte av. Det blir mye av det samme som blir sagt hele tiden. Musikken er på den andre siden er mye bedre. De gjør en god jobb med å sette en riktig stemning og lage god atmosfære, dessverre blir den fullstendig overkjørt av den skandaløst dårlige voice-actingen.

At Shenmue II er et kvalitetsspill er det ikke veldig stor tvil om. Lengden på spillet er utvilsomt et av spillets sterkeste kort. Hvor lang tid det faktisk tar å spille gjennom hele spillet er veldig variabelt fordi du velger selv i veldig stor grad hva du skal gjøre og hvor fort du skal løse oppgavene. En dreven spiller vil nok klare seg gjennom spillet på en 25 timer, mens en som liker å utforske og ta det med ro vil bruke betydelig lengre tid. Faktumet at du hele tiden selv kan velge hva du kan gjøre er også et pluss. Allikevel er det alt for mange irriterende elementer, og ting som kunne vært gjort bedre her. Den dårlige dubbingen irriterer grenseløst, og ødelegger store deler av spillegleden.

Ingen Il Tempo Gigante
Spillet starter med en forrykende jakt hvor du må trykke på forskjellige knapper underveis for å hoppe til side for bord og andre hindre du møter, såkalte ”Command QTE"- sekvenser. Disse finner du flere av i spillet og går ut på å trykke på riktige knapper når de dukker opp på skjermen, ganske morsomt faktisk. Selv om starten er forrykende så endrer tempoet i spillet seg fort. Med en gang du har fått igjen sekken din (du jakter etter en gutt som har stjålet sekken din), er tempoet veldig sakte. Dette kan nok skremme vekk de som vil ha action hele tiden. Du har stor frihet, og hvor fort det faktisk skal foregå er opp til deg. Du kan hele tiden være forkusert på oppgaven eller oppdage litt mer, men tempoet vil uansett være ganske tregt.

Spillet benytter seg av Xbox sin klokke til å lage et tidssystem i spillet. Tiden går hele tiden og vi følger Ryo hele dagen fra klokka 8 på morningen, til det er tid for å legge seg på kvelden. Et minutt i spillet tar drøye 1 sekund i virkeligheten, så dagene blir ganske lange. Dette gjør at butikkene faktisk ikke er oppe hele tiden, og du kan ha en avtale om å møte en person en viss tid på dagen. Spillet har også en ventefunksjon som gjør at hvis du får en spesiell avtale og ikke har noe å gjøre inntil da kan du velge å vente automatisk. Litt rart er det jo at Ryo ikke må spise, eller gå på do. Men de to tingene henger jo sammen, når man ikke putter noe inn så kommer det heller ikke mye ut. Det er jo også grenser for hvor realistiske spill skal være. Å se folk i spill gå på do er vel strengt talt ting vi ikke vil se i andre spill enn Sims.

Friheten i spillet var helt enorm når det ble sluppet på Dreamcast og er fortsatt stor. Du kan gå fritt rundt i hele Hong Kong (selv om Hong Kong utvilsomt er større i virkeligheten enn i spillet) for å utforske og snakke med dem du selv ønsker. Du kan oppsøke noen av de mange gambling-stedene du finner i spillet, eller spille gamle Sega-klassikere som Outrun. Disse kan du spille rett fra menyen etter du har funnet dem i spillet. Absolutt er stort pluss for spillet for de mange retro-hodene som finnes der ute. Det forlenger også holdbarheten, da selve spillet ikke er så veldig morsomt å spille gjennom flere ganger.

Konklusjon
Jeg må innrømme at Shenmue II på Xbox skuffer litt. Det er veldig lite nytt i forhold til da spillet kom ut på Dreamcast for 2 år siden. Grafikken er i ferd med å bli utdatert og ligner på et førstegenerasjons PlayStation 2-spill. Dubbingen er under enhver kritikk, japansk tale hadde helt klart vært å foretrekke. Ordforrådet til karakterene i spillet kunne med fordel vært utvidet. Likevel er ikke Shenmue II noe dårlig spill. Bak den dårlige dubbingen, utdaterte grafikken og litt knotete kontrollen skjuler det seg en veldig spennende og engasjerende historie og et spill som ikke ligner så mye annet du har spilt. Du kan også være sikker på at opplevelsen varer et stund for Shenmue II er et lang spill med mye frihet til å gjøre det du selv vil. Hvis du har lyst til å prøve Shenmue II vil jeg anbefale deg å kjøpe en Dreamcast. Da kan du også få spille gjennom det første kapitelet i serien, noe som er betydelig morsommere enn å se på en 1 ½ time med cut-scenes. I dag kan du nok plukke opp en Dreamcast med Shenmue 1, Shenmue II og et par andre toppspill til tusenlappen. Altså dobbelt så mye som Shenmue II på Xbox koster, og det er det absolutt verdt. Da slipper du også den irriterende dårlige dubbingen.

Forsiden akkurat nå

Til toppen