Anmeldelse

Silent Storm

Silent Storm er et 3D, turbasert strategispill hvor handlingen er satt til andre verdenskrig. Før du gjesper og hopper over til neste omtale, les de tre neste ordene nøye: Fullstendig ødeleggbart spillmiljø. Og bare så det er sagt, i Silent Storm gjøres det ordentlig.

Side 1
Side 2
Side 3
Side 4

Ut i kamp!
Når du er klar til kamp drar du fra basen, og får opp et kart som viser ulike destinasjoner. Silent Storm sine kampanjer er ikke-lineære, og du vil stort sett alltid ha mulighet til å velge mellom flere enn ett enkelt oppdrag. Dette er prisverdig, og sikrer at du kan spille gjennom spillet flere ganger uten å oppleve de samme tingene. Hvis du ønsker det kan du også engasjere fienden i såkalte "random encounters", altså tilfeldige møter med fiendesoldater. Disse er ikke så fryktelig nyttige eller spennende, men er du heldig kan du komme over interessante våpen, og i alle tilfeller vil soldatene dine nyte godt av sjansen til å få ekstra erfaring.

Silent Storm blander sanntidsbasert og turbasert gameplay. Du starter med å bevege enhetene dine i sanntid, men vil automatisk gå over til et turbasert gameplay når fienden får øye på dem. Om du ønsker det kan du dessuten gå over i turbasert modus når som helst. All kamp foregår i turbasert modus, og sanntidsmodusen brukes med andre ord ganske lite. Fordelen er imidlertid at du sparer mye tid på troppeforflytning og liknende når du er i sanntid, og hadde ikke spillet hatt denne todelingen ville du brukt mye lengre tid utenfor selve kampsituasjonene.

I turbasert modus er gameplayet i Silent Storm som tatt rett ut av Laser Squad eller UFO: Enemy Unknown. Hver enkelt enhet får utdelt et visst antall poeng ("action points") hver tur, og alle handlinger han eller hun foretar seg koster slike poeng. Kostnadene varierer naturligvis avhengig av hva slags handling det er snakk om. For eksempel koster det ikke like mye å reise seg fra liggende stilling som det koster å skyte, og hva det koster å skyte avhenger helt av våpenet du bruker og hvor lang tid karakteren bruker til å sikte (jo mer tid, jo bedre nøyaktighet). Ved å gå opp i rang kan karakterene forminske eller ta bort kostnader for enkelte handlinger.

Hvis du avslutter turen din uten å ha brukt opp alle poengene vil karakterer med poeng til overs kunne avbryte fiendens tur i det en ny fiendesoldat kommer innenfor deres synsrekkevidde. Hvilke handlingsmuligheter de så får avhenger naturligvis av hvor mange poeng de har igjen, og hvis soldaten ikke gjorde noe som helst i den ordinære turen vil han eller hun få muligheten til å bruke alle poengene sine i denne avbrytningsfasen. Du kan avbryte fiendens tur flere ganger, altså hver gang en karakter med gjenværende poeng legger merke til en ny fiendeenhet.

De ulike klassene
Soldatene i Silent Storm tilhører seks ulike klasser: Speider, soldat, snikskytter, feltlege, feltingeniør og granatekspert. Disse klassene har ganske åpenbare særegenheter - speideren kan du snike inn bak fiendens linjer, snikskytteren er god til å treffe mål på lang avstand, soldaten trives best med maskingevær og tett opp til handlingen, og så videre. Ingeniøren bruker du til å plassere dynamitt, desarmere miner, dirke låser og liknende, men han/hun er naturligvis også bevæpnet. Feltlegen har også egenskaper som er ganske åpenbare. Det at en person er en snikskytter betyr imidlertid ikke at ikke han/hun kan bandasjere beinet sitt om noe går galt, men det er alltid spesialistene som gjør den beste jobben.

Etter hvert som folkene dine blir bedre går de opp i rang, og du får da muligheten til å forbedre dem. Hver gang en soldat stiger i rang, får han eller hun ett poeng som kan brukes på en egenskap (for eksempel "free look", som eliminerer poengkostnaden for å se seg omkring). Disse egenskapene er listet opp i et nettverk, og for å få avanserte egenskaper er soldaten avhengig av å ha fått andre og mindre avanserte egenskaper. Ulike soldater har ulike muligheter, selv om mange av egenskapene går igjen i flere klasser. Systemet kan sammenliknes med forskningssystemet i spill som Civilization, og fungerer glimrende. Uavhengig av dette systemet er det også slik at karakterer automatisk forbedrer evnene sine med øvelse.

Side 1
Side 2
Side 3
Side 4

Siste fra forsiden