Sniktitt

Saints Row 4

Vi har sett nærmere på Volitions actionfylte lekeplass.

1: Side 1
2: Side 2

Superhelt i Steelport

Selv om romvesnene kanskje bare er gamle fiender i grønn innpakning, står innføringen av superkrefter for en potensiell minirevolusjon. Nå kan man nemlig sprinte som The Flash, fly som Supermann og fryse folk til is som han ene jyplingen fra X-Men. Der alle de andre nyvinningene bare forsterker spillets kjærlighet for det absurde, kan superkrefter fort riste voldsomt i grunnmurene til Saints Row.

For friheten øker dramatisk når man enkelt kan fly mellom skyskrapere, hoppe fra tårn til tårn eller deise ned på bakkeplan og slenge trailere mot nedfryste politimenn. Det er som å ha tilgang til koder fra starten av, og hva skal man egentlig da med alle disse vanlige kjøretøyene eller våpnene?

Riktignok er det fortsatt litt usikkert hvordan disse superkreftene nøyaktig fungerer i praksis. Om evnene gradvis innføres eller om det blir full rulle fra starten av gjenstår å se, men at tøylene er langt friere enn før er det ingen tvil om. Sandkassa har blitt større, du har fått en lengre spade og det er nesten ingen regler igjen. Saints Row 4 blir utvilsomt morsomt en stund, men om spillet skal klare å holde leken artig ut i de sene timer må Volition sørge for at galskapen møtes av noen reelle utfordringer.

Ekspansjon på trappene

Det er egentlig litt overraskende hvor mye nytt innhold som ser ut til å være presset inn i Saints Row 4. I fjor ble nyheten sluppet om at dette egentlig bare er en videreføring av utvidningsspakken Enter The Dominatrix, og det gjorde mange fans redde for at spillet ville bli i det minste laget. Jim Boone mener derimot det ikke blir noe problem:

– Det er rart hvilken rute utviklingen av spillet tok. Vi startet faktisk på Saints Row 4 før nummer tre i det hele tatt var ferdig. Parallelt var Enter the Dominatrix under utvikling, og folkene som jobbet med det var svært entusiastiske over innholdet i spillet. Samtidig følte vi at man ikke kunne yte alle ideene rettferdighet innenfor rammene av en ekspansjon, og derfor var det fantastisk å kunne blåse ut all galskapen i en stor oppfølger.

Spillet er altså en hybrid av to prosjekter, og det virker å være mer enn nok innhold å leke med. Omgivelsene kan derimot bli litt like treeren, selv om det ikke var mye av Steelport volum 2 som ble vist. Byen er en anelse mørkere og alternativ, og over himmelen svever jo som sagt disse romskipene, men noe splitter nytt område er det jo ikke. Til gjengjeld kan man tilsynelatende fly hvor man vil, når man vil, og Jim Boone kunne dessuten avsløre at enda mer innhold kommer:

– Vi planlegger dessuten å slippe en Directors Cut av Enter The Dominatrix etter at Saints Row 4 er ute. Den vil komme som en DLC. Til tross for alle de syke tingene man ser i Saints Row 4, så fantes det en rekke bisarre ideer som ikke kom med denne gangen. De ideene vil vi gjerne dele i fremtiden.

Så galskapen ser ut til å ingen ende ta. Saints Row 4 virker som en eksplosiv og fantasifull affære, men det avgjørende for kvaliteten er hvor godt alle disse syke ideene er implementert. Serien har alltid vært litt små-shabby i kantene, og mekanikker som kjøring til dekningssystem har ofte vært litt på halv tolv. Hvis spillet virkelig skal nå sitt eget potensial, må både nye og gamle mekanikker helst sitte som et skudd.

Konklusjon

Med Saints Row:The Third hadde serien fortsatt en stortå halvveis plantet ned i vår verden. Med fireren røsker Volition den tåa ut av jorda og flyr istedenfor i rakettfart mot høyder hvor det meste er lov. Ikke bare har våpnene blitt enda sykere enn før, men gjengkamper er erstattet av krig mot aliens og spilleren er pumpet full av mektige superkrefter.

Tøylene er friere enn noensinne og Saints Row 4 har potensialet til å bli kongen av sandkasse-sjangeren. Det lille vi fikk se vitner om et spill som flommer over av rare ideer og kreativ skaperglede, men det er ikke sikkert alle nyvinningene gjør totalopplevelsen bedre. For med disse spillene kommer det alltid en advarsel; morsomt, men ikke spesielt polert. Om Saints Row 4 fortsetter den trenden, på godt og vondt, gjenstår å se.

Les også
Anmeldelse:

Les også: Anmeldelse: Saints Row: The Third
Les også: THQ-eigedelar er solgt

1: Side 1
2: Side 2

Siste fra forsiden