Soccer Manager

Jeg hælsparker CD-en i spilleren og installasjonen som følger går som en drøm. En bra start. Jeg går rett til avspark, og venter i spenning på fortsettelsen. Introen som møter meg kan i beste fall beskrives som sær. Den tar utgangspunkt i verdensrommet, noe som ikke er mest kjent for sine fotballstadioner. Her kommer planeter som fotballer samt en fotballbane på månen. Greit nok, introen er ikke det viktigste i et managerspill. Hovedmenyen som kommer, gir oss følgende valg:

  • Start New game
  • Continue last game
  • Load game
  • Go to editor

Opptil seks kamerater kan spille samtidig, i en rekke utenlandske serier. Ingen norsk liga er representert, noe det kanskje ikke finnes det største markedet for heller. Alle de største landene deriblant England, Spania, Italia og Nederland, er derimot representert, Alle har kun øverste divisjon som valg, bortsett fra England, som viser til tre divisjoner. Når jeg spiller slike spill synes jeg det er viktig å ha reelle lag og spillere. Jeg liker å ha stjerner som Beckham og Zidane i laget mitt, og ha muligheten til å styre de slik jeg selv ser det best. I Soccer Manager har du ikke denne muligheten. Noen av lagene har de rette navnene, slik som Leeds og Manchester, men likhetene stopper også der. Lagene har verken de rette emblemene eller fargene, heller ikke de rette spillerne, men dette kan jo vise seg å bare gi oss en større utfordring, i og med at vi må lære alle spillerne å kjenne fra grunnen av, og ikke ha de vanlige stjernene som sikre kjøp.

Tippekamp på lørdag
Alle fotballinteresserte vet at de stor kampdagene er lørdag og søndag, med mulighet til å se både en og to kamper. Hvis dette ikke gjelder deg, pga. av mangel på kanaler eller noe slikt, kan du se dine egne gutter spille kamp i Soccer Manager. Her har du en gyllen mulighet til å se en stor fotball kamp, eller torturere deg gjennom 90 minutter hvor ingenting stemmer for laget ditt. Det eneste som er veldig synd er at denne biten av spillet er utrolig dårlig. Jeg tror knapt jeg kan huske et spill med en så dårlig grafikk. I tillegg ser alt det spillerne dine gjør ute på banen helt feil ut. De sparker ballen hit og dit, tilsynelatende uten kontroll. Forsvarsspillerne er plutselig borte, og det samme skjer med keeperne. Sett opp i mot dagens standard hadde dette spillet vært bedre uten denne delen. En meget dårlig gjennomført del av spillet, eneste pluss er at du kan sette opp farten såpass i kampene at de er ferdig på under ett minutt. JoWooD skal imidlertid ha ros for forsøket. Det er ikke dumt å legge litt variasjon i en sjanger som til tider er så tekstbasert som denne.

Over til det som er viktigst i et managerspill, nemlig de muligheter du har som manager, og hvor stor rolle du får i forhold til klubben du sitter i. Soccer Manager har de vanlige valgmulighetene som taktikk og lagoppstilling. I tillegg til dette har du blant annet muligheten til å styre klubbens økonomi, reklamesalg og muligens ta opp et lån i banken hvis økonomien skorter. Dette er nytt i forhold til CM, men i EA sitt Total Club Manager 2003 tilbyr også disse valgene. Ingen banebrytende funksjon her med andre ord. Mange synes nok det er ganske festlig å styre disse aspektene ved klubben, men personlig er jeg av den typen som lever for kampene og spillerne, og setter kjapt på automatknappen i disse områdene, noe som vil si at PC-en din styrer for deg. En annen funksjon i spillet er mulighet til å styre treningen til laget ditt.

Dette er som kjent ingen nyhet, da CM har hatt dette noen år nå, men nytt i Soccer Manager er at du kan trene opp spillerne individuelt til å få såkalte "talents." Dette kan være alt fra "passing" til det ultimate talentet "football God". Disse treningene koster en slump penger, og treningen foregår slik at du må nå en viss poengsum for å oppnå et talent. Du kan avslutte treningen fort, eller drøye den ut i det lengste for å få noen ekstra poeng, men du må være varsom, for spillerne kan bli skadet og slitne som følge av lang trening. En ganske artig liten sak, men den utspiller ganske fort sin rolle, og blir kjedelig. Du kan også sende spillerne dine på treningsopphold til fasiliteter verden over. Disse har ulike kvaliteter. Noen pepper opp moral, men har dårlig "fitness," mens de dyreste er bra på alt. Og for å ha nevnt det, det koster jo selvsagt penger. Og de vokser som kjent ikke på trær. Formasjoner kan settes opp ganske fritt, og taktikk i kamper kan varieres. Du kan spille defensivt eller offensivt, sone- eller markeringsforsvar, lange eller korte pasninger. Spesielt likte jeg muligheten til å spille markeringsorientert forsvar, da jeg synes denne muligheten har manglet litt i andre spill i samme sjanger.

Null engasjement
Lyden i spillet består av en rekke lydeffekter når du trykker på knapper i spillet, lydeffekter under kamp og bakgrunnsmusikk. Lydeffektene skrudde jeg av relativt fort, da de rett og slett ble irriterende i lengden. Lydeffektene under kampen er greie, men på ingen måte bra og ender til slutt med å bli overhørt. Bakgrunnsmusikken høres ut som heismusikk tatt fra et annenrangs hotell og fenger overhodet ikke. For å si det på en veldig enkel måte: Skru av lyden på PC-en og sett på en CD. For å strø salt på såret, og skape en unødvendig mengde irritasjon klarte spillet å henge seg en gang rett etter startup, skjermen ble hvit og jeg måtte skru av PC-en for å komme noen vei. Når jeg da igjen skulle starte opp spillet gikk det ikke. Fikk et par feilmeldinger uten noen spesiell informasjon og satt der med skjegget i postkassa. Jeg måtte avinstallere og installere på nytt for å komme inn i spillet igjen. Og da uten alle mine savegames.

Hva er bra i dette spillet? Taktikkdelen i spillet er ganske så variert og fin, med en del valgmuligheter. Minuset er at heller ikke denne delen av spillet holder mål mot for eksempel Championship Manager. Andre pluss er at de har forsøkt å sprite opp en veldig tekstsbasert spillsjanger med å gi deg muligheten til å se på dine egne kamper. Dessverre for spillet er dette et dårlig stykke arbeid levert med et så dårlig resultat at det å se kampene fullt ut blir kjedelig. Trening av en enkelt spiller er og et lite pluss, men spillet ender opp med å skuffe stort på de fleste områder. Du spiller lett gjennom en sesong i dette spillet uten at spillet verken engasjerer eller gleder.

Følelsen av å sitte i sjefsstolen i en europeisk toppklubb finnes ikke, og de avgjørelser du tar ser ikke ut til å gjøre noen som helst forskjell på spillerne dine. De løper rundt på banen som en gjeng kuer gjør på jordet, og om du spiller 4-4-2 eller 3-5-1 ser ikke ut til å ha noen betydning. Og det er nettopp her Championship Manager har klart det unike ved å skape en spilleglede og et engasjement i et tekstbasert spill, noe denne sjangeren i bunn og grunn er. I og med at Championship Manager er det største og beste managerspillet må Soccer Manager finne seg i å bli sammenlignet med det. Mange vil nok synes at dette er urettferdig, men sånn er det nå en gang bare. Alle sjangere har sine klassikere som vil bli husket, Championship Manager er det i denne.

Konklusjon
Soccer Manager prøver å få seg en posisjon i markedet sammen med spill som Championship Manager og Total Club Manager 2003. Førstnevnte er som sagt en klassiker og en målestokk for alle spill i denne sjangeren, nummer to er nyskapende på veldig mange områder. Hvor havner Soccer Manager oppi alt dette? Langt nede. Et så dårlig spill er det lenge siden jeg har hatt liggende på min PC. Grafikken er dårlig, selv til et managerspill å være, lyden skrur du av fortere enn en 3. divisjons damekamp på TV-en, og spillet fenger rett og slett ikke på noen områder. Dette kommer av at du aldri får følelsen av å være sjef, spillet flyter av gårde uten at du trenger å gjøre noe. Spillet er dårlig gjennomført på alle områder, og hvis det er noen som kjøper det, er jeg redd for at det blir avinstallert like fort som det blir glemt i bunken av bomkjøp og ødelagte CD-er. Styr unna, gå for Championship Manager i stedet.

Forsiden akkurat nå

Til toppen