Anmeldelse

SpellForce: The Order of Dawn

SpellForce viser hvordan rollespill og strategispill kan blandes for ypperlige resultater. SpellForce er et enormt stort og variert spill, og et av de spillene du virkelig kan bli forelsket i, på tross av at det lider av en del småfeil.

Side 1
Side 2
Side 3
Side 4

... og strategi
Så langt virker det hele som et ganske enkelt rollespill ispedd elementer fra vanlige MMORPG-spill. Så la oss ta en titt på den andre store bestanddelen SpellForce består av: Strategi. Det første du må gjøre er å aktivere et monument som gjør at du kan påkalle enheter. Spillet inneholder seks ulike raser (mennesker, alver, dverger, gobliner, orker og mørke alver), og hver rase har sitt eget monument. De aller fleste kartene inneholder monumenter til en eller to raser. Når du har aktivert et monument kan du produsere arbeidere som brukes til å bygge bygninger og samle ressurser. De ulike rasene benytter seg ofte av ulike ressurser (spillet inneholder syv typer ressurser), og hvis du har kontroll over flere raser deles ressursene mellom dem. Det er viktig å huske at hvis du har kontroll over en "god" og en "slem" rase samtidig må du holde styrkene deres atskilt, for å unngå indre konflikt.

Denne delen av SpellForce minner om Age of Empires-serien - du må sende arbeidere ut til å sanke ressurser for å kunne bygge avanserte bygninger og krigsenheter som igjen kan oppgraderes med de rette bygningene og ressursene. Du kan også bygge forsvarstårn for å forsvare basen. Hva du kan bygge avhenger av hvilke bygningsplaner du har - bygningsplaner finner du skjult på kartet eller hos kjøpmenn. Dessuten får du tilgang til nødvendige bygningsplaner i løpet av spillets hovedhistorie.

Når du har bygd deg opp en hær kan du sende denne på tokt mot fienden. Det er her heltene kommer inn i bildet. Disse kan du sende i kamp sammen med hæren din, og takket være deres overlegne styrke vil de ha mulighet til å snu et mulig tap til en seier. Videre har flere av heltene en rekke egenskaper de kan bruke for å påvirke soldater rundt dem. Egenskapen "war cry" vil, for eksempel, føre til at soldatenes slagkraft blir mye bedre i en kortere periode. I tillegg til helter har du mulighet til å påkalle titan-enheter. Hver rase har sin egen titan, altså en svært kraftig spesialenhet som kun kan påkalles en gang per kart. Alvene har et levende tre som sin spesialenhet, mens dvergene har en steinkjempe.

Innholdsrikt spill
Kartene i SpellForce er lenket sammen via portalene, og du kan når som helst gå tilbake til et tidligere kart. Dette blir du også nødt til fra tid til annen. Spillet er nemlig på mange måter lagt opp som et rollespill, og for å komme videre i historien må du snakke med ulike karakterer rundt om på de mange øyene. Mange av oppdragene strekker seg over flere øyer, og du må fra tid til annen tilbake til karakteren du fikk oppdraget av for å fortelle hvordan det går og få ny informasjon. Oppdragene er som oftest ganske kompliserte, og inneholder mange ledd som må fullføres før du er ferdig med dem. Spillet har heldigvis en god og oversiktlig logg over oppdragene, slik at du aldri er i tvil om hva som må gjøres.

Som et hvert godt rollespill inneholder SpellForce en rekke sideoppdrag du kan ta hvis du skulle føle for det. Disse kan også være svært avanserte og bestå av mange mindre deloppdrag. Jo mer du må slite for å fullføre et oppdrag, jo bedre kan du regne med at belønningen er. Det er fullstendig mulig å spille gjennom SpellForce uten å løse et eneste sideoppdrag, men hvis du løser så mange du kan får du en mye mer komplett spillopplevelse, samtidig som karakteren din får en hel haug lekre våpen og andre skatter, og naturligvis mange ekstra erfaringspoeng. Spillet inneholder faktisk minst ett stort kart som er helt unødvendig å gå innom, men som gir deg flere timers ekstra spilletid og mange flotte belønninger om du velger å ta turen dit.

Side 1
Side 2
Side 3
Side 4

Siste fra forsiden