Spill gamle slagere lovlig på Iphone

Spill gamle slagere lovlig på Iphone

Denne artikkelen ble opprinnelig publisert på nettstedet Spillverket, og er ikke skrevet av redaksjonen i Gamer.no. Spillverket ble slått sammen med Gamer.no den 12. januar 2011, og vi har lagt ut artikkelarkivet som en tjeneste for gamle og nye lesere. Les mer

Commodore 64 er en av spillhistoriens ikoner. Maskinen, som teknisk sett er en slags PC, introduserte i 1982 en hel generasjon for spill. Over 17 millioner maskiner ble solgt, og tusenvis av programmer ble sluppet. Blant disse regnes en mengde spill den dag i dag som klassikere.

Ikke rent få er det dermed som har prøvd å fange opp magien fra tidlig 80-tall og utover; kodere har laget utallige emulatorer til hjemmedatamaskinen. Problemet har bare vært at med unntak av Nintendo, som har tilbudt C64-spill gjennom sin Virtual Console-tjeneste, så er det ingen av emulatorene som har vært lovlige.

Iphone-utvikleren Manomio derimot har klart å sikre seg rettighetene til konsollen og spillene. Det har vært en lang vei mot målet for denne biten software, som først ble skrinlagt av selskapet selv for å senere oppleve at Apple nektet å legge ut emulatoren på App Store av frykt for tvister om opphavsrettigheter. Men nå er det snart mulig for Iphone-eiere verden over å oppleve retrospillenes gullalder, ifølge Eurogamer.

Denne emulatoren koster tre pund i England, og den vil ha disse egenskapene:
– Såkalt SID-lydemulering
– Autolagringsfunksjon som lagrer hver gang et spill skrus av
– En virtuell C64-joystick og virtuelt tastatur på skjermen (se bilde)
– Skjermbilde som kan snus og vendes på; både vertikalt, horisontalt og fullskjermbilde er mulig å oppnå.
Spillene vil gå i det tempoet de gjorde den gangen, hverken raskere eller tregere.

Spillene som er inkludert i trepundspakken er Dragons Den, Le Mans, Jupiter Lander, Arctic Shipwreck og Jack Attack. Kanskje ikke de aller største klassikerne, men flere kommer. Emulatoren ser ikke ut til å være sluppet i Norge per skrivende stund, men det er forhåpentligvis bare et spørsmål om tid.

Oppdatering: Det viser seg at emulatoren har blitt fjernet igjen fra App Store, i alle fall midlertidig. Dette er visstnok på grunn av innebygd støtte for programmeringsspråket Basic, som Apple ikke vil at skal være mulig å ta i bruk på deres telefoner. Manomio jobber med å få fjernet språket og relansert programmet.

(Kilde: Eurogamer)

Kommentarer (13)

Forsiden akkurat nå

Til toppen