Feature

Spillåret 2004 - på godt og vondt

Ah, kan du kjenne det? Den emne, svimle smaken i munnen, som kun betyr én ting - du har forspist deg på bløtekake og sjokoladeis? Vel, etter en høst hvor vi knapt har fått åpnet munnen for den ene godbiten, før den neste presses inn, er det ikke bare du som kjenner deg mo i knærne og sigen i korsryggen.

Side 1
2: Skyteaction
3: Plattform og bank-dem-opp
4: Taktisk action og actioneventyr
5: Eventyr
6: Racing
7: Massivt online
8: Rollespill
9: Strategi og forvaltning
10: Forvaltning og sosialsimulatorer
11: Sport
12: Festspill og andre titler som bør nevnes
13: Kunstnerisk oppnåelse og konklusjon

Strategi
ved Joachim Froholt

2004 blir kanskje kjent som året for førstepersons skytespill, men strategientusiaster hadde slett ikke mindre å glede seg over. Det dukket opp nye klassikere på omtrent alle plattformene, og flere av de beste spillene var også nyskapende på mange områder. På tross av at 2004 var preget av klassikere var det slett ikke alt som var like godt. JoWood serverte oss det rimelig tannløse Against Rome, mens Ubisoft prøvde å tjene noen kroner på filmen Alexander ved å hyre GSC Game World til å lage et sanntidsstrategispill basert på den. Dessverre ble resultatet temmelig trist.

Er det ett spill vi ergrer oss over at vi aldri fikk testet, er det Soldiers: Heroes of WWII, fra Codemasters og 1C Company. Dette sanntidsstrategispillet lokket med et dypt (og svært utfordrende) gameplay, realistisk fysikk og flott grafikk. Av klassespill som ikke helt nådde opp kan vi nevne Pandemic sitt innovative taktiske krigsspill Full Spectrum Warrior og Electronic Arts sin episke versjon av kampen om Midgard. Vi fikk også oppleve flotte ekspansjonspakker til spill som SpellForce: The Order of Dawn og Rise of Nations - briljante spill vi slett ikke hadde noe i mot å gjenoppleve.

10. Ground Control 2 (PC) Ground Control II, utviklet av de svenske strategiekspertene i Massive Entertainment, viste seg å være en verdig etterfølger til en av de store klassikerne innenfor sjangeren. I dette flotte spillet finner du nydelig grafikk, et finslipt gameplay, en god historie og en flott flerspillerkomponent. Her fokuseres det på kamp, og alt av ressursinnsamling og slike ting er kuttet bort slik at du får konsentrere deg om å knuse fiendens futuristiske stridsvogner. Ground Control 2 var så absolutt med å legge lista litt høyere da det ble lansert, og på tross av at det dukket opp enda heftigere titler etter hvert som året gikk, er det definitivt verd et kjøp for alle strategientusiaster.

9. Perimeter (PC)Nytenkning. Det er nøkkelordet for Perimeter. Om det fremmede, men likevel svært så avhengighetsskapende gameplayet i dette russiskproduserte spillet representerer en evolusjonær blindvei, eller om det vil være en lysende inspirasjonskilde for andre utviklere, ja det får fremtiden vise. Det vi vet nå er at Perimeter tok sjangeren med til et sted den aldri tidligere har vært, og at turen dit var høyst tilfredsstillende. Perimeter er imidlertid et krevende spill å sette seg inn i, og for å få noe ut av det bør du ha overskudd av både tid og tålmodighet. Vår omtale konkluderte med at dette er et obligatorisk kjøp for alle gamere som har interesse for sanntidsstrategispill.

8. Codename: Panzers (PC) Andre verdenskrig er det rette elementet til den tyske spillutgiveren CDV. Med Codename: Panzers frister de med et realistisk, variert og godt sammensatt sanntidsstrategispill som har noen problemer, men som likevel kan skilte med det absolutt populære "bare ett brett til"-syndromet. Spillet tilbyr noe av den mest intense krigføringen noensinne sett på en dataskjerm, men vær oppmerksom på at det ikke er for pyser. Det er til tider fryktelig vanskelig, og hvis du tror du kan storme inn og plukke ned fiendene en for en, må du tro om igjen. Her må du tenke over hvert trekk, da det lett kan bli ditt siste. Vår anmelder er av den oppfatning at den største feilen du kan gjøre hva Codename: Panzers angår, er å ikke prøve det.

7. Massive Assault (PC)Ikke vet vi hva folkene i Wargaming.net gjorde da de designet Massive Assault, men resultatet er i alle fall et turbasert strategispill med et gameplay så perfeksjonert og balansert som sjakk. Den kunstige intelligensen var nådeløs, men likevel forutsigbar, og akkurat dette er kanskje spillets største svakhet. Motstanderen føltes som en rett og slett som en maskin. Derfor kom muligheten for to spillere å kjempe mot hverandre svært godt med, og det er flerspillerkomponenten som i hovedsak sørger for at dette er et spill vi ikke glemmer så lett. Spillet kom forøvrig også i en dedikert flerspillerutgave.

6. Fire Emblem (GBA) Årets beste strategispill på GBA heter Fire Emblem, og er et taktisk strategispill fra skaperne av Advance Wars. Spillet tar deg med tilbake til en svunnen tid der magi og monstre råder. Vår anmelder forteller at spillet gjør jobben sin uforskammet godt, og at det kommer med et kampsystem som er lett å forstå, men vanskelig å legge fra seg. De som er heldige nok til å ha GBA-eiende venner og linkekabel, kan benytte denne til å spille flerspiller, noe vi tror vil kunne forvandle en lang og kjedelig kjøretur til en flott og minneverdig spillopplevelse.

5. Pathway to Glory (N-Gage)Pathway to Glory må sies å være en av årets store overraskelser. Hvem hadde trodd at Nokia sin N-Gage-plattform skulle bli hjemmet til et av årets beste strategispill? Spillet foregår under andre verdenskrig, og din oppgave er å styre en gruppe soldater i kamp mot fienden. Enspillerdelen består av 14 oppdrag på de alliertes side. Flerspillerdelen er mer omfattende, og kommer med muligheten til å spille mot andre lokalt (både ved hjelp av én eller flere konsoller), samt den unike muligheten med GPRS-spilling, noe som åpner helt nye muligheter for N-Gage som format.

4. Warhammer 40 000: Dawn of War (PC) Orker mot mennesker - det er en konflikt vi har sett tusen ganger før i denne sjangeren, og som mange av oss egentlig er rimelig lei av. Warhammer 40 000: Dawn of War gjør imidlertid noe litt utenom det vanlige, ved å flytte konflikten inn i fremtiden i stedet for å plassere den i en slags middelalderinspirert fantasyverden. Spillet har alt som skaper et glitrende sanntidsstrategispill, og er blant de aller beste i sjangeren uavhengig av tidsperspektiv. Dette brutale og actionfylte spillet ble belønnet med karakteren åtte, og anmelderen vår fant få ting å kritisere. Det eneste beklagelige var at den flotte enspilleropplevelsen var over så alt for raskt, men når den er over har du den omfattende flerspillerdelen å sette tennene i.

3. Disgaea: Hour of Darkness (PS2)

Disgaea: Hour of Darkness er et taktisk strategi/rollespill fra Japan, med en stil det tilsynelatende bare er japanerne som klarer å servere. Spillet byr på en av de mest forfriskende spillopplevelsene i 2004, og vår anmelder beskrev det som et hardbarka gamer-spill for folk som ikke er redde for å måtte bruke hjernen nå og da. Og det er du vel ikke, er du vel? Hvis du vil ha et spill med uante muligheter, nær evigvarende levetid og mye moro, kan Disgaea: Hour of Darkness tilby alt dette, med renter. Dessuten kan det tilby den utrolig tilfredsstillende følelsen det er å vite at du har oppdaget en klassiker som de aller fleste går glipp av, fordi de ikke tør å prøve noe nytt, og noe som ikke støtter seg på en dyr lisens eller fancy grafikkmotor for å levere varene.

2. Kingdom Under Fire: The Crusaders (Xbox) Dette spillet er noe utenom det vanlige. Ved å få direkte kontroll over helten din, samtidig som du beordrer hærene dine rundt som en ekte general, blir du midtpunktet i et strategi-scenario uten sidestykke. Her er taktisk planlegging like viktig som overlegne nærkampegenskaper, og uansett hvor flink du er til å sloss er du avhengig av en klok strategi for å sikre at du og hæren din (eller i alle fall deler av dem) lever lenge nok til å kunne fortelle om slaget. Konseptet høres enkelt ut, men Kingdom Under Fire: The Crusaders kunne lett ha sklidd ut og blitt et rot uten like. Det ble det imidlertid ikke. I stedet ble det en av årets ypperste spillopplevelser og, om finnes noe rettferdighet i denne verden, et av de spillene som vil bli listet opp hver gang fremtidens nostalgikere ser tilbake på Xbox-en og de beste spillene på plattformen.

1. Rome: Total War (PC)

Dette er kongen på haugen. Rome: Total War er årets beste strategispill, og et av de beste spillene gjennom tidene. På samme måte som vi i dag ser tilbake på Civilization, The Settlers og Red Alert som absolutte klassikere, kommer vi om få år til å si "de lager dem ikke som Rome lenger". Dette spillet gjør omtrent ingen ting galt, og presterer nær-perfekt på omtrent alle punkter. Å blande turbasert strategi med samme omfang som Civilization med avansert sanntidsstrategi høres overambisiøst ut, men folkene i Creative Assembly klarte oppgaven med glans. Rome: Total War er et spill så involverende at du drømmer om det mens du sover og tegner opp strategiske planer ved hjelp av erter, potetbiter og kjøtt når du spiser. Si farvel til familien din, vennene dine og alt som har med frisk luft å gjøre, og kjøp Rome: Total War.

Side 1
2: Skyteaction
3: Plattform og bank-dem-opp
4: Taktisk action og actioneventyr
5: Eventyr
6: Racing
7: Massivt online
8: Rollespill
9: Strategi og forvaltning
10: Forvaltning og sosialsimulatorer
11: Sport
12: Festspill og andre titler som bør nevnes
13: Kunstnerisk oppnåelse og konklusjon

Siste fra forsiden