×
Annonse for
ANNONSE: Slik beskytter du deg mot DDOS-angrep
Annonse
(Bilde: Shutterstock / Tek Story Labs)

Slik beskytter du deg mot DDOS-angrep

Enkle grep beskytter bredbåndslinjen din når du spiller.

  • Dette er en annonse. Journalistene i Gamer.no er ikke involvert i produksjonen.

Det finnes en helt trygg måte å spille over nettet på, og det er å bruke et virtuelt nettverk: VPN. Dette vil rute signalet ditt gjennom et privat nettverk før det når frem til målet på andre siden, noe som i praksis betyr at du hele tiden vil ha forskjellige IP-adresser utad.  

Dessverre er ikke VPN uten ulemper. For det første må du som regel betale en månedlig avgift for tjenesten. For det andre vil den ekstra ruten mellom deg og spilltjeneren kunne føre til forsinkelser, og blir disse for store vil det være en stor ulempe når du spiller. Enkelte spillere vil nok derfor rynke på nesen, mens andre bruker VPN hele tiden og er fornøyd med det. 

Vi gjorde selv en kjapp test med VPN-aktøren Private Internet Access på en linje med 100 Mbit/s ned og 10 Mbit/s opp. Her steg pingen på vanlig nettsurfing, men når vi spilte League Of Legends var faktisk pingen ørlite lavere mot spilltjeneren lavere når vi brukte en nederlandsk VPN-tjener.

Det er vanskelig å gi en konkret anbefaling på hvilket VPN du skal velge, men her er et par tips:

    • Velg et VPN som har tjenere nær deg, for eksempel i Norge eller Norden
    • Velg et VPN som garanterer en viss hastighet og lav responstid
    • Unngå gratisleverandører, de vil sjelden ha god nok ytelse
FØLG MED PÅ PING: De fleste spill lar deg se ping, som viser hvor rask kommunikasjonen mellom deg og spilltjeneren er. Jo lavere, jo bedre.
FØLG MED PÅ PING: De fleste spill lar deg se ping, som viser hvor rask kommunikasjonen mellom deg og spilltjeneren er. Jo lavere, jo bedre.

Installer og mål ytelsen

Når du har funnet VPN-leverandøren du ønsker å bruke, pleier det som regel å være enkelt å installere tjenesten. Du laster typisk ned et eget program som installeres på maskinen din, og deretter får du et lite ikon i menyen din som du bruker til å skru av og på VPN etter behov. 

De fleste tjenester lar deg velge mellom flere tjenere i forskjellige land, og ofte vil hastigheten variere ganske mye mellom disse. For å finne ut hvilken du bør bruke, må du rett og slett eksperimentere litt.

Start opp spillet du skal spille uten at VPN er aktivert, og se hvor mye ping (ms) du har. Skru deretter på VPN-tjenesten, velg en tjener nær deg og sjekk så ping-tallet i spillet på ny. Det bør helst ikke ha steget for mye. Er det for upraktisk å hoppe inn og ut av spillet, kan du også få et noenlunde pålitelig svar med å bruke Speedtest.net til å måle ping.

Er du misfornøyd med hastigheten du får, kan du prøve en annen tjener eller en annen VPN-tjeneste.

PS: Det finnes måter å rute selve spillet utenom VPN-forbindelsen, men dette krever at du har god forståelse. Sjekk for eksempel ut denne guiden på Reddit for CS:GO. 

Kommentarer (14)

Til toppen