Leserinnlegg

Tyske spillere, foren eder!

Spillere i Tyskland har sett seg lei på at myndighetene til stadighet angriper spillbransjen. Nå vil de slå tilbake.

I Tyskland har toleransen for voldelige spill lenge vært svært lav. Mange spill må sensureres eller forandres før de kan slippes ut på det tyske markedet (for eksempel forandre fargen på blod fra rødt til grønt), mens noen spill aldri når ut til tyske spillere i det hele tatt (eksempelvis Condemned og Madworld). Selv om Tyskland allerede har en av Europas strengeste lovgivninger mot voldelige spill, gikk en gruppe politikere ut for noen uker siden og offentligjorde planer for en ny lov som vil forby produksjon og distribusjon av voldelige spill. Politikerne kaller dem gjerne for "killerspiele". Dette var en reaksjon på skolemassakeren i Winnenden i mars, hvor gjerningsmannen, Tim Kretschmer, ifølge media spilte både Counter Strike og Far Cry 2.

Mange spillere synes det var å overreagere og har nå startet en underskriftskampanje for å forhindre at dette skjer. Kampanjen ønsker at det flåsete uttrykket "killerspiele" skal fjernes fra politiske debatter, og at man skal innføre og håndheve lover som sikrer at spill som er ment for voksne ikke blir tilgjengelig for mindreårige. I tillegg ønsker man at myndighetene skal støtte den tyske spillindustrien, og at foreldre, lærere og pedagoger skal få bedre mediekompetanse.

Dersom en underskriftskampanje får over 50 000 underskrifter innen tre uker, vil de ansvarlige for kampanjen i følge tysk lov få muligheten til å få saken sin hørt. I skrivende stund har kampanjen 46 340 underskrifter og det øker stadig. De burde ikke ha noe problem med å nå det fastsatte målet. Så spørs det bare om de med denne kampanjen faktisk klarer å utrette noe. Slike nettbaserte kampanjer har sjelden stor gjennomslagskraft, men det er i hvert fall et poeng at politikerne kanskje nå får høre hva de som faktisk spiller slike spill mener.

Her i Norge har vi også hatt tilfeller der politikere går sterkt ut mot enkelte spill, tilsynelatende uten å ha en dyp innsikt i mediet. I 2002 for eksempel, gikk daværende kulturminister Valgerd Svarstad Haugland hardt ut mot Grand Theft Auto 3 og oppfordret norske butikker til å boikotte spillet. Nå fantes det vel også i 2002 andre spill som var like voldelige, men den gangen måtte GTA ta støyten alene.

I dag mottar norsk spillindustri årlig stortingets støtte i form av klirrende skattekroner. Om dette betyr at politikerne i dag har bedre innblikk i spillbransjen enn det de hadde for sju år siden skal forbli usagt, men det virker i hvert fall som om flere og flere innser at spill ikke nødvendigvis er et underholdningsprodukt rettet mot barn. Noen spill kan være voksenspill, på lik linje med voksenfilmer og voksenblader. Det er denne skribentens mening at utfordringen må være å hindre at mindreårige får tak i spill som er uegnet for dem, ikke å forby spill med voldelig innhold. Det virker som om dette også er en del av essensen i den tyske underskriftskampanjen. Det skal uansett bli spennende å følge den offentlige debatten i Tyskland etter dette.

(Kilde: Eurogamer)

Siste fra forsiden