Anmeldelse

UEFA Champions League 2004-2005

EA Sports er ute med nok et lisensiert fotballspill, denne gangen med fokus på verdens viktigste klubbturnering. Forskjellen mellom suksess og nederlag er meget hårfin i en så jevn turnering som Champions League. Nå har du muligheten til å føle dette presset på kroppen.

Side 1
Side 2

Manager
Rent visuelt er det ingenting å utsette på Champions League 2004-2005, det er rett og slett fantastisk. Stjernespillere ligner på sine ekte forbilder, og de kjente fotballarenaene avgir følelsen at du er tilstede. Animasjonene er også fantastiske, og det oser av realistiske bevegelsesmønster. Spillet har tatt et steg opp fra FIFA 2005, og overdreven skripting er blitt nærmest et ikke-tema. Spillet flyter mye bedre enn sin storebror, noe som igjen nesten gir en følelse av at du deltar i en ekte fotballkamp.

Under kampene blir spillet presentert i en såkalt letterbox, med sorte kanter oppe og nede. I begynnelsen kan dette virke uvant, men etter vært som selvoppdaterende statistikk dukker opp på disse kantene forstår du at dette passer perfekt. Ingenting er bedre enn å vite hvor mange skudd du har hatt i opp til det 68. minutt, uten å måtte sette kampen på pause.

En rekke nye detaljer ser også dagens lys i dette spillet. Endelig får du vite hvor mye tid dommeren har lagt til, men det hjelper lite siden klokken stopper på 45 og 90 minutter uansett. En stor nyhet er at hands endelig er implementert. Man skulle tro dette ble rotete og ukontrollert, men det fungerer til punkt og prikke. Når gutta i stua roper etter hands, ja da er sannsyneligheten stor for at du får frispark eller til og med straffe. Videre får dine spillere karakterer med tilhørende nøkkelstatistikk etter kampene, og som på Gamer.no benyttes skalaen 1 til 10.

Dødballene er også forandret. Som i virkeligheten preges disse nå litt mer av tilfeldigheter både offensivt og defensivt. Dessverre skjedde det ved enkelte av dødballene at kameravinkelen ble ”låst” i en annen posisjon, og at du måtte gå ut i menyen for å forandre på dette. Denne feilen ble mindre vanlig utover i spillet, og bør kunne ordnes med en liten oppdatering fra EA.

Reprisene har blitt forbedret, kamera kan styres etter hjertets lyst og dine beste øyeblikk kan selvsagt lagres. Nytt er det også at viktige høydepunkter blir servert når ballen går ut av spill, ja man skulle nesten tro det var SkySports som stod bak produksjonen av kampene.

Lyden er som i alle EAs fotballspill av ypperste kvalitet. Som i FIFA 2005 følger det gode musikkspor, litt synd at mengden ikke er så stor som ønskelig. Kommentatorene er byttet ut, blant annet har velkjente Andy Gray tatt rollen som ekspertkommentator. I forhold til tidligere utgivelser representerer dette et gigantisk løft. Kommentatorene er rett og slett de beste jeg har hørt, og de tar spillet til en helt ny høyde. Mellom kampene lytter du til EA radio, der man snakker om kampen som har vært og de som kommer. Her får du til og med høre meningen til diverse fans som ringer inn til showet, og disse sparer ikke på kruttet.

Flerspiller i fotballspill er, hvis det gjøres riktig, noe av det mest underholdende som finnes. Hva er bedre enn å banke din hoverende venn av en Tottenhamsupporter med for eksempel Molde FK? Du kan enten spille lokalt eller over nett, begge er like morsomme. Flerspilleren fremstår som solid, men det spørs om det blir vanskelig å konkurrere med storebror FIFA 2005. Hvis antall brukere blir tilstrekkelig er Champions League 2004-2005 et kupp for flerspillerentusiaster. Igjen har EA passet på å gjøre mengder av statistikk tilgjengelig for deg og dine venner på flerspiller, topp kvalitet med andre ord.

Konklusjon
Champions League 2004-2005 representerer nok et skritt i riktig retning for EAs serier av fotballspill. Det er riktignok en mellomstasjon før FIFA 2006, men hva gjør vel det når den er så fornøyelig? Detaljene, realismen og humoren gjør spillet til et must for fotballfans. Det eneste minuset er at antall lag er litt begrenset, og det påvirker varigheten til en viss grad. Men denne misnøyen deles vel bare mellom oss som holder med lag som Wolves, Rotherham og Exeter. Champions League 2004-2005 er et innovativt scoop, enkelt og greit.

Side 1
Side 2

Siste fra forsiden