Anmeldelse

UEFA Euro 2004

Norge er ikke med når EM i Portugal braker løs til sommeren, men EA Sports nye fotballspill UEFA Euro 2004 gir deg muligheten til å forandre på dette. Evner det offisielle EM-spillet å ta opp konkurransen med de mange gode fotballspillene som florerer ute på markedet nå?

Side 1
Side 2
Side 3

Spillets kontrollsystem er så og si identisk med det kontrollsystemet vi ble presentert for i FIFA 2004. "Off the ball"-systemet er heldigvis også bevart, noe som gir mulighet til å være kreativ og starte et løp med andre spillere enn den som har ballen. Ellers har utviklerne lagt til et par mindre betydelige teknikkbevegelser i spillet, blant annet en ny lobbeteknikk og en ny bevegelse for å sende av gårde en manuell pasning der du selv bestemmer kraften og retningen på pasningen. De nye bevegelsene bidrar i liten grad til å forbedre fotballsimulasjonen i spillet, og særlig virker den nye pasningsteknikken noe klossete og tungvint. Fotballspillerne reagerer stort sett raskt på knappetrykkene, og man har som spiller god kontroll over de bevegelsene spillerne foretar seg. PC-versjonen av dette spillet bør absolutt ikke spilles ved hjelp av tastaturet, da kontrollsystemet er relativt innviklet, noe som tilsier at fordelen av å ha en brukervennlig gamepad tilgjengelig er stor.

Fotballsimulasjonen i spillet er god, og er i likhet med kontrollsystemet så og si helt lik den man finner i FIFA 2004, noe som langt i fra er noen negativ ting. Spillets vanskelighetsgrader er i tillegg godt justerte slik at gamere på alle nivåer vil finne et vanskelighetsnivå som passer deres ferdigheter. Dommerne virker å ha blitt noe mer tolerante overfor forseelser, noe som må sies å være en positiv utvikling, da dommerne i FIFA 2004 til en viss grad virket å være hakket for strenge i enkelte situasjoner.

Problemer med lyden
Som vanlig når det gjelder fotballspill fra EA Sports inneholder også dette spillet et solid lydspor. Særlig musikken er imponerende, og det er et godt og variert utvalg med kjente og ukjente artister fra forskjellige land i Europa som har fått bidratt med sanger til dette spillet. Kommentatorsporet er også imponerende. Denne gangen virker det faktisk som om de to kommentatorene sitter i samme rom. I større grad enn før har kommentatorene små samtaler hvor de diskuterer seg i mellom. Ellers er det øvrige lydbildet også solid, med supportere som synger kjente supportersanger og ivrige trenere som roper ut sine taktiske intsruksjoner til spillerne. Det må likevel kommenteres at særlig PC-versjonen virker å inneholde noen småfeil når det gjelder lydbildet, og da særlig når det gjelder kommentatorene, som i PC-versjonen av og til gjentar kommentarene to ganger. Dette bør fikses snarest, og vi får satse på at EA Sports gir ut en patch så fort som mulig.

Grafikken i spillet er så og si prikk lik den i FIFA 2004, og som vanlig er PC-versjonen noen hakk mer detaljrik enn PS2-versjonen av spillet. Likevel må det sies at særlig lyseffektene fremstår mer elegante og stilfulle på PS2 enn på PC, noe som tilsier at PC-versjonen av spillet kanskje hadde behøvd litt bedre programmering. PC-versjonen har også en tendens til å hakke i overkant av det som kan sies å være akseptabelt, og selv på en relativt ny og kraftig PC virker spillet å ha problemer med å flyte godt på skjermen, noe som også må gi litt trekk. Spillets menyer er ryddige og stilfulle, og de er preget i en gjennomført EM-stil rent designmessig.

Konklusjon
UEFA Euro 2004 kan kort og godt defineres som et kraftig nedstrippet FIFA 2004 tilført et par nye og velfungerende idèer. Dessverre er de fleste av spillmodusene man finner her, med unntak av hovedmodusen og situasjonsmodusen, unødvendige minimoduser som heller burde blitt byttet ut med noen andre og mer omfattende moduser som kunne vært med på å i større grad forlenge dette spillets levetid. Spillet fremstår slik det er nå som et alt for lite omfattende fotballspill, med for få valgmuligheter og lag til at det kan oppnå noe som ligger i nærheten av en klassikerstatus. Det evner i liten grad å konkurrere med andre aktuelle fotballspilltitler hva angår dybde og valgmuligheter. UEFA Euro 2004 har rett og slett for lite å tilby til at det kan oppnå noe mer enn en middelmådig karakter av Gamer.no.

Side 1
Side 2
Side 3

Siste fra forsiden