Warlords Battlecry II

Spillet kommer i en helt standard innpakkning og inneholder spill CD-en (naturligvis), en manual, samt en liten oversikt over forskjellige spells og ferdigheter som de forskjellige heltene kan bli i besittelse av. Installasjonen gikk raskt og smertefritt. Når man kommer inn i spillet kommer det opp en meny som gir deg en rekke muligheter til å spille på forskjellige måter. Blant disse er: "Campaign", "Skirmish", "Tutorial" og "Multiplayer". Det følger også med en editor. Ved hjelp av denne kan man lage sine egne brett, der en kan spille mot en datastyrt fiende eller andre spillere i multiplayer. Hvis du er en nybegynner i sanntidsstrategi-genren burde du spille tutorial først. Denne hjelper deg til å bli kjent med det grunnleggende, som for eksempel hvordan du flytter hæren, skaffer deg mineraler og bygger forskjellige hus. Er du vant til strategispill som Red Alert 2 eller Starcraft så er ikke dette nødvendig.

Ensformige oppdrag
La oss ta en titt på campaign-delen. Det er dette som er singleplayerdelen i spillet. Først velger du hvilken rase du vil spille. Her finnes hele 12 forskjellige raser (Humans, Dwarves, Barbarians, Minotaur, Undead, Orcs, High Elves, Wood Elves, Dark Elves, Fey, Dark Dwarves, og Daemons). Deretter velger du en helt, og hvilken "ferdighetsvei" han skal følge. Ditt oppdrag er å ta kontrollen over en verden som heter Etheria. Du starter med et lite land og får muligheten til å angripe dine naboer. Makter du å overta styringen i landet til en nabo, kan du fortsette på neste land. Vanskelighetsgraden øker ettersom du overtar flere land, og slik fortsetter det til du har tatt over hele Etheria (omtrent 60-70 land). Ikke tro at du får mange timer ed god underholdning, for på hvert eneste brett har du kun ett mål: Drep dine fiender! Riktig, det er kun dette som gjelder og det blir kjedelig i lengden.

Du starter spillet med helten din (senere kan du bruke opptjente poeng for å starte med f.eks flere krigere eller byggemenn). Heltens hovedoppgave er å bygge de første bygningene og å overta forskjellige gruver (gull, stein, metall og krystall). Menyene er oversiktlige, men tar for mye plass på skjermen. Hvis man for eksempel skal bygge et hovedhus må man først merke helten, deretter trykke på byggeknappen. Da popper det opp et vindu midt på skjermen med en oversikt over de forskjellige bygningene. Dette kunne ha blitt utført på en bedre måte slik at vinduer ikke popper opp i tide og utide og dermed tvinger deg til å flytte blikket vekk fra slagmarken.

Fire gruver og en helt
Når du omsider har slitt deg gjennom campaign-delen vil du jo kanskje spille litt mer? Trolig ikke, men hvis du er en hardbarket Warlords Battlecry-entusiast så kan du prøve deg mot datastyrte spillere av forskjellig kaliber. Du velger hvilket kart du ønsker å spille på og hvor mange motspillere som skal elimineres. Her kan man velge vanskelighetsgrad slik at man får akkurat passe motstand.

I et ordinært skirmish-spill starter du med en helt, to tårn (til forsvar) og fire gruver like i nærheten. For å produsere arbeidere må du først lage et hovedhus. Arbeiderne brukes hovedsaklig til to oppgaver: bygge flere hus og jobbe i gruver. Å produsere byggemenn, hus og oppgradere våpen og rustninger koster penger i form av gull, stein, metall og/eller krystall. Disse fire mineralene finner du i gruver som ligger spredt rundt på brettet. For å grave ut mineraler fra en gruve må du "eie" den. Helten din spiller her en meget viktig rolle. Han må konvertere gruvene slik at du blir eieren.

Man kan konvertere flere gruver om gangen (hvis helten står nærme nok) da sparer man tid og penger. Så snart gruven(e) er konvertert, strømmer det på med mineraler. Hvis du synes at pengene ikke strekker til kan du lage noen byggemenn og sende dem inn i gruvene. Dette vil øke inntektene dine slik at du kan produsere flere krigere, flere hus og oppgradere mer. AI-en (kunstige intelligens) i spillet er godt utført, og sørger blant annet for at motstanderen din vil flykte hvis han blir skadet i kamp, mens han under angrep vil angripe den delen av basen din som har minst forsvar.

Det som skiller Warlords Battlecry II ut fra andre strategispill er at du har sinnsykt mange valgmuligheter. Først skal du velge blant de tolv rasene, senere har du et hav av krigere, hus, oppgraderinger, spells osv. osv. å velge mellom. Det er i og for seg bra med variasjon, men det kan bli litt mye å sette seg inn i for en som ikke er en Warlords Battlecry-fanatiker.

Gammel grafikk til avslappende musikk
Warlords Battlecry II får deg ikke akkurat til å falle av stolen når det gjelder grafikken. Spillet er laget som rendret 3D (som en rekke andre strategispill) og ser ikke så verst ut. Spilleren ser det hele klassisk skrått ovenifra og en har god kontroll over hæren og miljøet rundt. De forskjellige magiske effektene er derimot ingenting å skryte av, og andre effekter som skygger, vann og ild er rett og slett stygge. Nye strategispill bør ha bedre grafikk en dette! Vi har nå levd med Warcraft II-grafikken altfor lenge og jeg begynner å bli lei. Siden dette er en oppfølger til Warlords Battlecry I burde grafikken ha fått en ansiktsløftning før CD-en kom ut i butikkhyllene. Men utformingen av menyer og kontrollpanel er rent og pent med flotte tegninger fra fantasy-sjangeren.

Lydene i spillet er også midt på treet. Ikke spesielt imponerende, men likevel akseptable. Musikken passer godt til den typen spill som Warlords Battlecry II er. Du hører en fin middelaldermusikk som ikke blir stressende, men avslappende. En får inntrykk av at dette er et spill man tar seg god tid med og gjerne sitter to-tre timer med når man først har satt seg ned.

Lokalt nettverk eneste mulighet
Du kan spille Warlords Battlecry II mot andre mennesker i multiplayer. Jeg forsøkte dette over Ubi Softs egen multiplayer-server på Internett, men til min forskrekkelse var det ingen å spille mot! Du kan selvfølgelig spille det over lokalt nettverk, men dette ble ikke prøvd ut, grunnet mangel på testkaniner. Derfor vil jeg ikke anbefale Warlords Battlecry II for de som er ute etter mange timer med vill multiplayer-action.

Konklusjon
Warlords Battlecry II har skuffet meg på flere forskjellige punkter. Singleplayer-delen er katastrofalt kjedelig, Hovedsaklig fordi det er mangel på en historie som kan drive deg videre i jakten på herredømme over Etheria. Skirmish kan være en grei spillopplevelse, men man blir fort lei. Mitt forsøk på å spille over Internett ble ingen suksess, så for de uten lokalt nettverk eller spillelystne venner blir dette umulig. Grafikken er for utdatert med elendige effekter mens lyden er midt på treet. Musikken er avslappende å lytte til samtidig som den skaper en god stemning. Warlords Battlecry II er et dårlig valg innen strategispill-sjangeren. Istedet for å bruke penger på dette spillet, burde du heller investere i et spill som Starcraft eller Red Alert 2.

Forsiden akkurat nå

Til toppen