winakilly.com, CC-Attribution
Annonse for

Rollespill for dummies

5 enkle grep for å mestre rollespill

Det er enklere enn du tror.

Dette er en annonse. Journalistene i Gamer.no er ikke involvert i produksjonen.
Sponset bilag
Dette er et annonsebilag brakt til deg i samarbeid med vår sponsor, Square Enix. Saken er ikke skrevet av journalistene i Mediehuset Tek. Hva er dette?

Alle som designer spill er ingeniører - enten utdannet eller av hjerte - for all spilldesign handler om systemer. Selv det mest intrikate, innviklede og gigantiske fantasispillet er i sine grunnleggende bestanddeler en kombinasjon av mekanismer, regler og konvensjoner. Uansett hva du foretar deg er det dette underliggende systemet du utfordrer og sloss i mot. Se gjerne på et spill som ei klokke. Uansett hvordan urskiven er dekorert så er det tannhjulene og fjærene som får den til å tikke og gå. Akkurat som du kan trekke opp og stille ei klokke fram og tilbake, er det noen svært enkle og sammenfallende prinsipper som gjør det mulig å mestre de aller fleste rollespill. Vi viser deg hvordan:

1. Designere av rollespill vil ha deg til å utforske

De store spillselskapene hyrer inn horder av kunstnere, designere og utviklere for å lage stadig romsligere og vakrere virtuelle verdener. Er det én ting de for all del vil unngå så er det at du raser igjennom deres univers uten å la deg fascinere. Selv om dvergen i scenens innledende video trygler på sine knær om at du må komme deg ombord i romfartøyet fordi planeten er i ferd med å eksplodere, så ta det knusende med ro. Det designeren egentlig vil er at du skal sjekke ut det de faktisk har brukt årevis på å skape. Det er også derfor det i svært mange spill er lagt inn trofeer, poeng-sanking og belønningssystemer for den nysgjerrige utforsker. Belønninger du typisk nok kan veksle inn senere i spillet.

I ni av ti tilfeller finnes det smarte og elegante løsninger. Selv på utfordringer som skriker etter fart og rå brutalitet.

2. Mønster er til for å brytes

De aller fleste rollespill består av et grunnleggende mønster for å suge deg inn i historien med hud og hår. Bruk litt tid på å finne ut av det underliggende mønsteret og hvordan snu det til din fordel. Uansett hvem du møter - venn eller fiende - vil spillets iboende mønstre også gi deg en god pekepinn på hvilke evner, egenskaper og våpen vedkommende besitter.

Å skjønne hvordan du skal forvalte dine krefter og våpen er viktigere enn å være kjapp på labben.

Alle rollespill blir dessuten stadig vanskeligere jo dypere du kommer. Når du er ferdig med en utfordring er det rett opp på neste nivå. Et nivå som byr på nye farer, oppgaver og fiender.
Mekanikken i de fleste konfrontasjonene du møter på din vei er gjerne variasjoner over «stein, saks og papir.» Prøv å gjennomsku din motstanders taktikk og vær hakket smartere. I online-rollespill er karakterene du møter gjerne styrt av ekte mennesker. Husk at disse er underlagt de samme «fysiske lovene» og mønstrene som deg.

3. Følg «skiltene»

Spilldesignerne stoler ikke på at du finner veien selv. Deres verste mareritt er at du skal bli frustrert, slå av og forlate deres fantastiske univers. Av den grunn er alle spill fulle av hint, anvisninger og fristelser ment å lede deg gjennom. Kunsten er å kjenne igjen tegnene og vite hva de betyr:

  • Nyttige objekter, helsepakker og gjenstander du vil få bruk for senere i spillet vil typisk nok blinke, skinne i en eller annen farge eller ha en stiplet linje, som ikke bare forteller deg at du bør plukke dem opp, men også hva de er ment å brukes til.
  • Karakterer som snakker til deg bør du høre på. Du kan være rimelig trygg på at det ligger skjulte spor i det de sier.
  • Unaturlige brudd i terreng og interiør er gjerne hint om skjulte dører, passasjer og hemmelige rom.
  • De fleste spill er pedagogiske og bygd opp etter prinsippet «lære, teste og mestre.» Med hver nye ting du plukker opp følger det derfor noen øvelser som gjør at du sakte men sikkert blir flink til å bruke den. Etter ei stund vil spillet dog kreve at du mestrer gjenstanden, og sette deg på prøve.

Hvis du sitter fast og ikke kommer deg videre så er det alltid lurt å granske omgivelsene. Se på rekkefølgen i oppgaven du står ovenfor eller let etter «skilt.» I et spill er nemlig INGENTING tilfeldig.

Tidenes beste japanske rollespill?
Her kan du teste Final Fantasy XIV: A Realm Reborn gratis i fjorten dager

4. Bevissthet over styrke og fart

Løsningen på et problem i et spill er ytterst sjelden å bare kjøre på. I ni av ti tilfeller finnes det smarte og elegante løsninger. Selv på utfordringer som skriker etter fart og rå brutalitet. For å løfte prestasjonen din til et høyere nivå er det derfor kontroll og bevissthet som gjelder. Selv om du kanskje må ta noen runder før du mestrer utfordringen, blir du hele tiden flinkere hvis du er oppmerksom og følger med på alt som skjer.

I en kampsituasjon kan det være fristende å ty til «run’n gun,» men du vil bare bli drept uten egentlig å ha lært noe. Skulle du mot formodning lykkes, blir du drept ved neste korsvei. Finn heller dekning, plukk fiendene én etter én fra sikrede soner. Svært mange rollespill handler nettopp om å skape seg sikre soner, holde ryggen fri og ikke gå for fort fram. Nøkkelen til å lykkes ligger i å vite hvor man er, hva man skal gjøre og hvor veien går videre.

5. Forvaltning er viktigere en fingerferdighet

Alle rollespill vil gi deg et sett ferdigheter, egenskaper og ting du kan bruke. Disse kan som regel utvikles, økes i antall og byttes ut. Alle spill vil samtidig begrense hvor mye du kan bære med deg, hvor sterk du kan bli, hvor mange krefter du kan ha osv. Å skjønne hvordan du skal forvalte dine krefter og gjenstander, er som regel viktigere enn å være lynrask med fingrene.

Når du står foran en oppgave, et slag eller en utfordring, så kartlegg den, gransk fienden og gjør deg kjent med terrenget. Hvor er sårbarhetene? Hvor mange er de? Er fienden samlet eller spredd? Er det best å knerte dem på avstand eller kan du snike deg tett innpå? Hvilke våpen og krefter har du til rådighet? Alle slike betraktninger er som regel mye viktigere i det øyeblikket det smeller enn dine fingerferdigheter.

Som en tommelfinger-regel kan du merke deg at når du blir avgrenset fra å bruke ting og egenskaper, er dette en oppfordring fra designeren om å utvikle andre evner og egenskaper. Det kan virke litt ondsinnet der og da, men antagelig forberedes du på større og viktigere oppgaver.

HUSK: Velg riktig spill!

Det er et hav av spill der ute som venter. Dessverre er ingenting så drepende for spill-lysten som å velge feil univers. Det kan av den grunn være lurt å bruke litt tid på å tenke gjennom hva du liker av litteratur, film og aktiviteter. Hør også med venner og familie hva de spiller, og ikke minst hvorfor.

Det er også lurt å prøve før du kjøper. De fleste spill finnes i begrensede utgaver som du kan laste ned og teste gratis. Final Fantasy XIV - det siste spillet i en av verdens mest populære serier gjennom flere tiår - kan du faktisk laste ned og spille i sin helhet i to uker uten å betale en krone. Dette er et spill som er ekstra velegnet for nybegynnere da det har plukket med seg det beste fra mange verdener og spilltyper. Ferdighetene og innsikten du plukker opp i dette universet kan med letthet overføres til de fleste andre rollespill. Du finner det her.