Annonse for
LG OLED

Slik får du den beste TV-opplevelsen

Pass deg for vinduer, men vær ikke redd for å ha lys bak TV-en.

Dette er en annonse. Journalistene i Gamer.no er ikke involvert i produksjonen.

Å kjøpe ny TV kan være spennende og heftig, men samtidig litt skummelt. Her er noen raske og effektive knep for hvordan du kan få mest mulig ut av TV-investeringen.

Mens TV-ens tekniske egenskaper som bildepanel, størrelse og bildeprosessor i teorien bestemmer hvor god bildeopplevelsen din blir, finnes det andre viktige ting å huske på. Her er en rask gjennomgang av hva du bør tenke på for å få maks ut av TV-opplevelsen – både hva du bør gjøre, og hva du IKKE bør gjøre.

LES OGSÅ: Det viktigste å tenke på når du kjøper ny TV

TL:DR – den beste TV-opplevelsen

1. Lys bak, men ikke foran TV-en – vær obs på vindu!

2. Kalibrering er overflødig for mange – men bytt for guds skyld bildeinnstilling!

3. Fotball-VM på TV – HD-kanaler og sportsmodus viser vei

4. Spill og film – husk på HDR og vær obs på responstid

5. Enklere styring av TV-en – multifjernkontroll og stemmestyring

6. I godt selskap – arrangere film-, spill- eller TV-kvelder?

Det hele starter egentlig med møbleringen av TV-en. Allerede i første del av TV-kjøpsveiledningen vår snakket vi om hvor viktig størrelsen og avstanden til TV-en er for opplevelsen. Men det er ikke bare avstanden i møbleringen som er viktig.

1. Riktige lyskilder og TV-benk kontra veggmontering

Tommelfingerregelen er at du får den beste film- og TV-opplevelsen i et mørkt rom, så det er ikke tilfeldig at lyset slukkes i kinosalen! Selv om en TV tåler bedre å stå i et lyst rom enn en projektor, bør du i størst mulig grad unngå å sette TV-en rett mot et vindu eller andre sterke lyskilder. Uansett hvor lyssterk TV-en din er eller hvor god refleksbehandling den har, vil solrike sommerdager bli frustrerende dersom du har et vindu rett imot TV-en.

Har du mulighet for å mørklegge rommet, er dette en stor fordel, samtidig som enkelte lyskilder faktisk kan være av det gode. Å sette en svak lyskilde bak eller ved siden av TV-en i et rom der lyset ellers er avslått, minsker stresset på øynene og risikoen for spenningshodepine eller tretthet når du sitter lenge foran TV-en. Noen fabrikanter har en type teknologi som simulerer fargene som vises på TV-en i lys bak skjermen, og det kan gi en intens effekt. Samtidig vil forandringer i lysstyrken i et mørkt rom virke stressende for øynene. Et stabilt kaldt lys bak TV-en er det optimale for den som vil ha en så behagelig og korrekt bildeopplevelse som mulig (korrekt: lik den presentasjonen filmmakeren så for seg under produksjonen). Dette er spesielt nyttig å tenke på i disse HDR-tider, når TV-apparatene våre i korte øyeblikk kan fyre opp til veldig høye lysstyrker.

Tips: Tenk på hvor høyt du setter TV-en; anbefalingen er at høyden på øynene dine skal tilsvare midten av TV-en. Husk samtidig på at et par bein på et høyt sofabord kan forstyrre utsikten når du slapper av foran TV-en. Veggmontering er bra hvis du vil ha det ryddig på TV-benken, eller vil unngå den helt og holdent – husk bare på at TV-en da kommer lenger unna seerposisjonen.

En enkel USB-drevet LED-list på baksiden av din TV kan gi deg en mer behagelig seeropplevelse.

2. Trenger jeg å kalibrere TV-en?

De fleste vanlige forbrukere får en veltilpasset TV-opplevelse om de bare velger riktig bildeprofil til det de bruker TV-en til. Filmmodus for filmer, spillmodus for spill og så videre. Samtidig vektlegger fabrikantene dette forskjellig, og som oftest får du bedre forkalibrering jo dyrere TV du kjøper. Sørg for å veksle mellom de ulike bildeinnstillingene, og test ut hvilke du synes fungerer best for ditt bruk. For eksempel kan du foretrekke én profil når du ser TV om kvelden, og en annen profil når du ser TV om dagen og omgivelsene er lysere.

Ønsker du å få maksimalt ut av TV-opplevelsen, bør du likevel vurdere å gjennomføre en ekstra kalibrering av TV-en. Dette bør helst gjøres hjemme hos deg selv av noen som både har riktig utstyr og den nødvendige kompetansen. Forbedringen i bildekvalitet vil være forskjellig fra TV til TV og fra person til person, men det er den eneste måten du kan vite at du har fått maksimalt utbytte av TV-en din. Vanligvis klarer de fleste seg likevel bra så lenge de bytter ut standardinnstillingen med en av de riktige forhåndsdefinerte profilene.

Tips: Vil du prøve å kalibrere TV-en din selv, kan du teste ut kalibreringsapper på telefon eller nettbrett, for eksempel THX Tune-Up. Et annet raskt alternativ er å google på "kalibreringsinnstillinger" sammen med TV-modellen din og kopiere de innstillingene andre har gjort – det bør holde lenge for de fleste.

3. Den beste TV-opplevelsen under fotball-VM

Fotball er krevende for en hvilken som helest TV. LG har en skreddersydd sportsmodus på sine OLED-TV-apparater.

Grønne gressmatter og kjappe kryssballer. Fotball kan være fantastisk spennende og underholdende, men er også en av de største utfordringene TV-en din støter på. Sport generelt og fotball spesielt har godt av større oppløsning og et progressivt bilde. Har du kjøpt ny TV til årets fotball-VM, skylder du deg selv og TV-en din å satse på en pakke med HD-sendinger. I fremtiden vil 4K-oppløsning og HFR være svært positive bidrag, men i dagens situasjon må de fleste i Norden nøye seg med vanlig HD-oppløsning.

Når det kommer til TV-en, er det viktig å velge riktige innstillinger. De fleste TV-fabrikanter er blitt flinke til å lage separate bildeinnstillinger for akkurat sport, som ofte er veldig forskjellig fra standardinnstillingen eller for den del filminnstillingen, som ofte brukes til vanlig TV-titting.

Tips: Gå over til sportsinnstillingene, og eksperimenter med funksjoner for å endre lysstyrke, kontrast og TV-ens oppdateringsfrekvens for å finne det som er de rette innstillingene for deg. Gjerne før hele gjengen har slått seg ned i sofaen til VM-premieren.

The Witcher 3: Wild Hunt med LGs spillmodus aktivert.

Kjappe fakta: LG α (Alpha) 9 for sport

En bildeprosessor trenger ikke bare være kraftig, men bør også benytte ressursene sine på den mest riktige og effektive måten. LGs α9-processor støtter frekvensbasert håndtering av detaljklarhet og kan i hver enkelt bilderute avgjøre hvilke deler som beveger seg og hvilke som er mer statiske. Hvis det for eksempel foregår en hard fight med mange spillere rundt ballen, er det her klarheten bør være best mulig. Dessuten kan prosessoren tilpasse bildene når raske og lange kryssballer farer over banen.

Les mer om LG α (Alpha) 9 her »

4. Den beste spill- og filmopplevelsen

Det første kriteriet for å få en god opplevelse er som tidligere nevnt at du velger riktig bildeprofil for henholdsvis film (kalles gjerne kinoinnstilling) og spill. Mens de fleste TV-apparater er optimaliserte for film og TV-titting, er det ofte større forskjeller på hvordan en TV håndterer spill. TV- og dataspill krever ikke bare god håndtering av kjappe bevegelser, men er også ekstra følsomme for såkalt responstid. Det er tiden det tar fra du trykker på håndkontrollen eller musen til klikket faktisk vises på TV-en. Regelen er at jo kortere ventetid, desto bedre og mer virkelighetsnær blir spillopplevelsen.

Kontroller også at TV-en din støtter HDR i sin "spillinnstilling"; å kunne håndtere HDR-signaler med lav responstid er vanskelig, men også viktig nå når HDR-teknologien brer om seg i spill. Kobler du PC-en til TV-en for å spille, bør du også sjekke at TV-en kan motta signaler i 60 Hz (det høyeste HDMI-standarden takler i dag), samt at bildet dekker hele TV-en. Gjør den ikke det, kan du teste å endre bildeinnstillingene for akkurat denne tilkoblingen for å løse problemet med "overscan". Innstillingen heter forskjellige ting på de ulike TV-apparatene, men "bare skanning" eller "fullt bilde" er noen alternativer fabrikantene bruker.

Tips: Forkort signalavstanden mellom spillkonsollen eller datamaskinen for å få minst mulig responstid og best mulig spillopplevelse. Det optimale er å koble spillkonsoll/PC direkte til HDMI-inngangene på TV-en. Kobler du dem til via lydplanken eller mottakeren din, øker responstiden ytterligere siden bildesignalene må ta en omvei til TV-panelet.

Kjappe fakta: LG HDR Game mode

LG har utviklet en skreddersydd spillinnstilling for sine OLED-TV-er som gir den laveste responstiden i sin klasse: 21,3 millisekunder (4K HDR), også når HDR er aktivert. Spillinnstillingen i 2018-modellene støtter black frame insertion for maksimal klarhet i bevegelsene samt dynamic tone mapping, som gir et lyssterkere bilde i HDR-innstilling. For den som vil optimalisere spillinnstillingene sine, kan HDR-innstillingen for spill også kalibreres av brukeren selv. Du kan dessuten angi at HDMI-inngangen som spillkonsollen eller PC-en din er koblet til, alltid bruker samme innstillinger, for eksempel HDR-innstillingen for spill.

Les mer om LG OLED her »

5. Enklere styring av TV-en

Å måtte trykke fem ganger for å starte siste episode av Stranger Things på Netflix eller bare finne riktig fjernkontroll i bunken, kan være kjempefrustrerende. For deg som vil ha en behagelig opplevelse i TV-sofaen, kan det være vel verdt å satse på en multifjernkontroll for å redusere antall kontroller – da kan du starte flere apparater og programmer med bare ett knappetrykk.

Enda mer fleksibelt kan det likevel være å styre TV-din med stemmen eller med en fjernkontroll basert på bevegelser. Start TV-en og sett på riktig TV-episode bare med én stemmekommando, eller ved å peke på menyene på TV-en. Eller hvorfor ikke søke på skuespillere i filmen ved å snakke til TV-en? Det kan høres tåpelig ut og passer ikke for alle innstillinger, men test det ut selv og bli forbløffet over hvor fleksibelt det er!

Tips: Hvis TV-en din har en integrert Google Home Assistant, vil du kunne styre masse smarte hjemmeprodukter som lamper og strømbrytere direkte fra TV-en. I det minste når Google aktiverer norsk språk, som antakelig vil skje senere i år.

LG Magic Remote støtter multifjernkontrollen og kommer med både geststyring og Google Assistant-integrering.

6. Riktig selskap og fine TV-kvelder

Uansett om det handler om å synge i takt med en av nasjonalsangene under fotball-VM eller gremmes i sofaen under et hett bilrace på spillkonsollen, får du som oftest den beste TV-opplevelsen når du er i riktig selskap. Gjør som boksirklene og lag din egen TV-klubb/TV-kveld. Sett av en fast tid i uken med likesinnede og kos dere med en felles TV-opplevelse, for eksempel spesielle VM-kamper, eller hvorfor ikke forsyne dere av en ny sesong med favorittserien – episode for episode. Glem ikke nøye utvalgt tilbehør som sunne/usunne snacks, drikke og fotballtrøyer. Det anbefales å strekke på beina innimellom, men det håper vi kommer på kjøpet under VM med mange gledeshopp!

For deg som ønsker den absolutt heftigste opplevelsen med din nye 4K HDR-TV, har vi en hurtigliste nedenfor med noen spill, filmer og TV-serier som TV-en din kan få måle seg mot.

Tips for bra materiale du kan bruke til å kose deg med og teste ut din 4K HDR-TV

  • Far Cry 5 (PC-spill med HDR-støtte)
  • God of War (PS4-spill med HDR-støtte)
  • Forza Motorsport 7 (Xbox One X med HDR-støtte)
  • Gran Turismo Sport (PS4 Pro med HDR-støtte)
  • The Witcher 3: The Wild Hunt (PC, Xbox og PS4, HDR-støtte på konsollversjonene)
  • Planet Earth 2 (4K Ultra HD Blu-ray)
  • Blade Runner 2049 (4K Ultra HD Blu-ray)
  • Stranger Things (4K HDR på Netflix)
  • Star Trek: Discovery (4K HDR på Netflix)

Vi håper vi har gitt noen gode og tankevekkende tips i vår korte artikkelserie om en av de store teknologiinvesteringene i mange hjem. Samtidig er du velkommen til å fortelle om dine egne tips i kommentarfeltet, og selvfølgelig hvilket materialet du helst ser på TV-en din.

Les mer om LG OLED her »