NARA
Annonse for

Dette er historien om 1. infanteridivisjon

Les om ekte hendelser som inspirerte årets Call of Duty.

Dette er en annonse. Journalistene i Gamer.no er ikke involvert i produksjonen.

Det er allerede godt kjent at årets Call of Duty-spill vender tilbake til der alt startet for spillserien, nemlig andre verdenskrig. Det er tross alt en enorm konflikt som fortsatt er kilden for mange dramatiske og fascinerende fortellinger.

I spillet følger vi i hovedsak den unge soldaten Ronald Daniels, som er en del av legendariske 1st Infantry Division. Det er en ekte avdeling av den amerikanske hæren. Mens mange divisjoner blir oppløst og gjenopprettet etter behov, har denne eksistert kontinuerlig siden 1917. Divisjonen har deltatt i praktisk talt alle konflikter som den amerikanske hæren har deltatt i siden da, inkludert begge verdenskrigene.

Landgangen i Normandie

Strendene langs Normandie i etterkant av invasjonen.

I løpet av andre verdenskrig var divisjonen i strid fra 1942, men i Call of Duty starter fortellingen litt senere, på D-dagen, da de enorme allierte styrkene iverksatte invasjonen av Normandie i Frankrike. Formålet var å frigjøre Europa fra nazistene en gang for alle.

1st Division var i virkeligheten en av de første som kom i land i Omaha Beach, og måtte kjempe seg gjennom flere hundre meter med tyske forsvarsverk, mens de ble beskutt fra alle kanter. Soldatene fortsatte deretter med å sikre bunkere og andre elementer av stranden. Dette er hendelser vi får oppleve i spillet.

Operasjon Cobra er neste stopp for divisjonen, både i spillet og i historiebøkene. Kort fortalt måtte de allierte styrkene komme seg lenger inn i Frankrike, etter å ha stormet strendene i Normandie. Operasjonen gjorde det mulig å bryte gjennom tyske styrker, og innebar kraftige kamper på den franske landsbygda. Til slutt kjempet de allierte seg frem til den lille byen Marigny, noe som også er en sekvens vi får sett i spillet.

Slaget om Paris

Den lille byen Marigny.

Den allierte offensiven gjennom Frankrike fortsatte utover 1944, og til slutt ble selve hovedstaden, Paris, frigjort. Call of Duty bytter i kjent stil perspektiv noen ganger, og lar oss se en del av disse hendelsene gjennom franske øyne. Frigjøringen av Paris var dramatisk, og innebar blant annet heltemodig innsats fra franske motstandsstyrker. Det var en svært viktig seier, som bidro til at krigsmoralen steg.

Amerikanske, britiske og franske styrker fortsatte å kjempe gjennom okkupert Frankrike og Belgia, og nådde til slutt Tyskland. Prisen var høy - nazi-styrkene gjør kraftig motstand underveis, og fremgangen er treg og blodig.

Den første større tyske byen som ble erobret av de allierte er Aachen. Kampene om Aachen foregikk mellom september og oktober 1944, og var et av de største urbane slagene som amerikanske soldater deltok i. Etter tung bombing og harde kamper ble praktisk talt hele byen lagt i ruiner, men overtakelsen av Aachen var et svært viktig gjennombrudd.

Dramatikk i tyske skoger

Den tyske byen Aachen i ruiner.

1. divisjon fortsatte innover i Tyskland gjennom Hürtgen-skogen, som ligger langs grensen mellom Belgia og Tyskland. Dette var nok et massivt slag, det lengste på tysk jord under krigen. Skogen er tett og slaget foregikk vinterstid, så det hele skjedde under veldig krevende forhold. Den tyske motstanden var såpass kraftig at slaget endte opp som et nederlag for de allierte.

Det brutale slaget kjent som Battle of the Bulge (Ardenneroffensiven) fulgte, der Hitlers styrker forsøkte å forstyrre alliert fremgang på vestfronten ytterligere. Til tross for tidlig fremgang, ble tyskerne til slutt slått tilbake, kanskje mest av alt takket være fremragende amerikansk innsats. Den endelige seieren i Ardennene, tidlig i 1945, førte til at veien mot resten av Tyskland var åpen.

Europas redning

Slaget om Ludendorff-broen.

De amerikanske styrkene måtte krysse elven Rhinen for å få tilgang til landets hjerte. En av de siste broene som gjorde det mulig å krysse elven relativt problemfritt var broen Ludendorff ved byen Remagen. Broen var opprinnelig konstruert under første verdenskrig for å flytte forsyninger og tropper, og den skulle ødelegges av tyske soldater i forkant av de alliertes ankomst. De lyktes imidlertid ikke med å sprenge broen, heller ikke når amerikanske styrker ankom. Tyskerne prøvde faktisk alle tenkelige våpen for å sprenge broen og ødelegge for amerikansk fremgang, inkludert massiv bombing og V2-raketter. De klarte det fremdeles ikke, og etter intense kamper kunne amerikanerne endelig krysse broen.

Dette førte til at planene for invasjonen av Tyskland kunne fremskyndes, og i etterkant ble det klart at takket være operasjonen ble hele krigen avsluttet raskere enn ventet.

Rollen som 1. divisjon utspilte under annen verdenskrig kan ikke undervurderes, og det er derfor svært lærerik å kunne oppleve krigen gjennom deres øyne i det nye Call of Duty-spillet.