Annonse for

Lagringsguide

Fem vanlige SSD-tabber og installasjon av SSD

Det er overraskende enkelt å installere en SSD, men det finnes feller du må unngå.

Dette er en annonse. Journalistene i Gamer.no er ikke involvert i produksjonen.

I del 1 av lagringsguiden gikk vi gjennom forskjellen på en HDD og en SSD, og i del 2 fulgte vi opp med hvordan du kan skreddersy lagringsløsningen din ut fra hvem du er som bruker.

Når lagringsguiden nå kommer med sin tredje og kanskje mest spennende del, er det på tide å sørge for at du unngår tabber og at du plassere SSD-en din på riktig sted i datamaskinen din. For deg som allerede har bygd din egen datamaskin og installert én eller flere SSD-enheter, er det trolig mye kjent stoff her. Kanskje har du til og med opplevd, eller med nød og neppe styrt unna, noen av de klassiske feilene du kan komme ut for når du installerer SSD.

Hva får jeg vite om SSD-installasjon i dag?

 • Forsmedelige feil du vil unngå når du installerer en SSD
 • Forberedelser og verktøy
 • Hvordan jeg monterer og installerer en SSD

Fem vanlige feil ved installasjon av SSD

Så lenge du har en positiv innstilling og tungen rett i munnen, er det ingen stor kunst å installere en SSD-enhet i datamaskinen din. Samtidig er det også her feller du kan trampe uti. Så før vi viser deg hvordan du best installerer din egen SSD, oppsummerer vi fem klassiske feil som du skal vite om og unngå.

Forsikre deg om at din M2 SSD sitter skikkelig.
 1. Å kjøpe feil SSD – Det kan høres åpenbart ut, men du vil ikke være den første overentusiastiske datamaskinbyggeren som har kjøpt en lagringsenhet som ikke får plass i datamaskinen eller som ikke matcher hovedkortets ledige koblingspunkter. Sjekk selv eller spør en kyndig bekjent om hva som passer til nettopp din datamaskin.
 2. Plutselig SSD-død – Statisk elektrisitet kan på både kort og lang sikt skade de dyrebare datakomponentene dine, så sørg for å investere i et ESD-armbånd som du bruker under installasjonen for å unngå å skade SSD-en og øvrig elektronikk i datamaskinen.
 3. Kabelforglemmelse – SATA-lagringsenheter i 2,5- og 3,5-tommers format kobles til med to kabler – en SATA-datakabel og en SATA-strømkabel. De gangene du ikke finner lagringsenheten i datamaskinen din, har du trolig glemt en av kablene eller brukt en ødelagt kabel.
 4. For dårlig kontakt – Enten det er en SATA-kabel til din 2,5-tommers SSD eller en M.2 SSD, skal du alltid passe på at de sitter skikkelig. Du kan med fordel bruke SATA-kabler med låseklips så de ikke løsner. Pass også på at M.2 SSD-en din presses skikkelig godt inn i M.2-kontakten sin.
 5. Feil boot-rekkefølge – Har du flere lagringsenheter, må du sørge for å koble dem i kronologisk rekkefølge. Din primære SSD for Windows skal være den første enheten på respektive grensesnitt, for eksempel M.2_1 eller SATA_1. Dette gjør du for å redusere risikoen for at datamaskinen din prøver å boote Windows fra feil lagringsenhet.

Forberedelser

Uansett hva slags elektronikk du jobber med, skal du sørge for å unngå statisk elektrisitet som kan skade kretskort på både kort og lang sikt. Invester derfor i et billig ESD-armbånd. I verste fall kan du jorde deg selv ved å ta tak i datamaskinens metallchassis eller noe annet metall før du begynner arbeidet.

Verktøy for installasjon av SSD

 • ESD-armbånd for jording (så du unngår statisk elektrisitet som kan skade enheten din)
 • Stjernetrekker (gjerne magnetisk, så du ikke mister skruer ned i chassiset)
 • God belysning (En hodelykt er perfekt for å drive på nede i datamaskinen)

Den fysiske installasjonsprosessen skiller seg litt mellom forskjellige SSD-enheter og datamaskiner. I denne guiden fokuserer vi på installasjon i en stasjonær datamaskin der du installerer en helt ny SSD som du også har tenkt til å installere Windows på. Hvordan du installerer SSD-en din skiller seg også avhengig av hvilket fysisk format enheten din benytter seg av. Hvis du ønsker å friske opp kunnskapene om forskjellige fysiske lagringsformater og tilkoblinger, kan du lese om dette i del 1 av lagringsguiden. Her kommer noen kjappe retningslinjer for de mest vanlige formatene.

Retningslinjer for forskjellige SSD-formater

 • 2,5-tommers enheter skrues fast i chassiset ditt og bruker to kabler: én strømkabel og én SATA-kabel
 • 2-enheter installeres direkte i hovedkortets M.2-koblingspunkter uten kabler
 • AIC PCIe-enheter installeres direkte i en PCI Express-kontakt på hovedkortet

Installasjon av 2,5” SATA SSD

De fleste stasjonære datamaskiner har flere 2,5-tommers plasser der du kan installere SSD-enheten din. Finn en tom 2,5-tommers plass i datamaskinens chassis, gjerne en som sitter nær tilkoblingen til SATA-kontaktene på hovedkortet ditt og der du føler at du kan skjule tilkoblingskablene på en fin måte. Skru fast SSD-en din med skruene som ble levert med datachassiset ditt, koble SATA-kabelen til SSD-en din og koble kabelen til den første SATA-tilkoblingen på hovedkortet ditt. Koble deretter SATA-strømkabelen fra nettaggregatet ditt.

Tips: Det er både penere og sunnere for datamaskinen din om du trekker kablene dine langs innsiden av chassiset. Det maksimerer luftstrømmen og gjør det også enklere for deg å arbeide sikkert i datamaskinen. Vinklede SATA-kabler, som mange hovedkort leveres med, kan gjøre dette enklere.

Installasjon av SSD med M.2- eller PCIe-kontakt

En SSD med M.2- eller PCIe-kontakt monteres direkte i hovedkortet uten kabler. Avhengig av størrelsen på hovedkortet ditt og M.2-kontaktenes plassering kan det være fordelaktig å installere M.2-enheten før du installerer prosessoren og/eller grafikkortet ditt. Hvis du oppgraderer datamaskinen din, anbefaler vi at du midlertidig demonterer omkringliggende komponenter så du får bedre arbeidsplass i chassiset. Den store fordelen med M.2-enheter at du kan glemme alt om kabler og at lagringsenheten ikke tar noe plass i datamaskinchassiset ditt.

Når du skal montere en M.2 SSD skyver du først inn siden med M.2-kontakten i hovedkortets M.2-kontakt. Pass på at den sitter skikkelig på plass og skru deretter fast enheten med skruen i den andre enden. En AIC PCI Express-enhet installeres som et grafikkort. SSD-enheten presses ned i datamaskinens PCI Express-port og skrus deretter fast i chassisets panel for ekspansjonskort. Også her klarer du deg uten kabler, da både data og strøm sendes via PCI Express-porten.

Tips: Hvis du installerer flere SSD-enheter i datamaskinen din skal du passe på å alltid installere operativsystemet, for eksempel Windows eller Linux, på den raskeste enheten din. Hvis du har flere SATA-enheter, setter du derfor den primære SSD-en din på den første SATA-plassen. Da vil installeringen av Windows gå lettere.

Oppsummering – lagringsguiden del 3

Den fysiske installeringen av en ny SSD arter seg forskjellig fra bruker til bruker, avhengig av hvilken datamaskin og SSD du har. Men grunnkonseptet er det samme. Hvis du følger tipsene her, kan du snart vise frem din nye, egeninstallerte SSD-enhet med stolthet. Hvis du allerede er en erfaren SSD-montør, er du hjertelig velkommen til å by på egne gode eller dårlige erfaringer med å installere nye lagringsenheter i kommentarfeltet.

Lagringsnyheter fra Samsung:

Er du nysgjerrig på noen av de SSD-enhetene som er brukt i artikkelserien, kan du finne en liste over dem nedenfor.

 • Samsung 970 Evo M.2 (250 GB/500 GB/1 TB/2 TB)
 • Samsung 860 Evo SATA (250 GB/500 GB/1 TB/2 TB/4 TB)
 • Samsung T5 Portable Type-C (250 GB/500 GB/1 TB/2 TB)

Lagringsguiden vil fortsette utover våren, så kom gjerne med tanker om og forslag til hva du vil vite mer om når det gjelder SSD-lagring. Bruk kommentarfeltet.

Frem til det ønsker vi deg lykke til med SSD-installasjonene dine!