Annonse for

Ti sentrale japanske rollespill-titler:

Fra «Black Onyx» til «Final Fantasy XIV»

Her er ti titler som virkelig har gjort en forskjell de siste tredve årene.

Dette er en annonse. Journalistene i Gamer.no er ikke involvert i produksjonen.
Sponset bilag
Dette er et annonsebilag brakt til deg i samarbeid med vår sponsor, Square Enix. Saken er ikke skrevet av journalistene i Mediehuset Tek. Hva er dette?

Test-lenke >>

Det er vanskelig å ikke elske japanske rollespill. Med sine enorme univers, grensesprengende grafikk og lange, komplekse historielinjer, byr de på en spillopplevelse ingen andre sjangre kan måle seg med. Dagens spill er et resultat av en lang evolusjon. Vi har satt opp en kronologisk liste over de vi synes har vært viktigst for utviklingen så langt.

1984: The Black Onyx
Dette spilet fra Bullet-Proof Software ble lansert i 1984, og var det første rollespillet som noen gang var sluppet på japansk. Utgivelsen solgte 150 000 eksemplarer og har blitt stående som den tittelen som en gang for alle lærte barn av solens rike hva et rollespill kan være. Black Onyx ble sluppet for NEC PC-8801, men senere også for en rekke andre plattformer.
Les den utrolige historien bak Black Onyx

1988: Dragon Warrior
Spillet som virkelig fikk rollespill-snøballen til å begynne å rulle i Japan, og er det første som ble levert til konsoll-markedet. Den tredje utgaven er av mange ansett som det overlegent mest nyskapende og er et spill som i sin tid revolusjonerte ikke-linjær spilling. Dragon Warrior III var også det første til å introdusere en dag/natt-syklus.
Les mer om Dragon Warrior på Wikipedia

1989: Earth Bound
Bedre kjent som «Mother» i Japan - dette er et av disse unike, beint fram morsomme og svært spillbare eventyrene fra det japanske rollespillets barndom. Historien følger fire barn - anført av Ness som senere dukket opp i Super Smash Brothers-serien - som må forsvare sin verden mot mørke krefter, aliens og naturkatastrofer. Spillet er lett, men har en enorm kreativ dybde.
Spillet ble tilgjengelig i Norge først i fjor1996: Pokemon Red/Blue
En av tidenes villeste spillsuksesser og få - om noen - spill har påvirket samtidskulturen som Pokemon. Spillet går i korte trekk ut på å fange, trene og sloss med drager. For å kunne fange alle måtte du ha både den blå og røde utgaven. Franchisen lever i beste velgående den dag i dag, men red/blue var altså det første - og dermed starten - og er av den grunn på listen.
Her er Gamers tilbakeblikk på Pokemon

1997: Grandia
Et spill som foregår i en virkelighet som både er teknologisk og magisk. Spillet er breddfullt av halsbrekkende action, gode karakterer og et hinsides, monster-plot. Dette spillet ble svært populært. Spillet ble opphav til en hel franschise med en lang rekke utgivelser og flere spin-off produkter.
Les mer om Grandia på Wikipedia


1998: Suikoden II
Dette er et gigantisk spill med mer enn hundre karakterer, som alle kan benyttes i utkjempelsen av kriger og slag. Spillet er gigantomanisk, storslått og episk og har kommet i stadig nye innpakninger og utgaver. Mange holder dog en knapp på to’ern som det mest nyskapende og heftigste spillet av dem alle. I dette tilfellet er vi skjønt enige.
Les mer om Suikoden på Wikipedia

1998: Xenogears
Et spill som støtter seg på så mange referanser og inspirasjonskilder, at det er vanskelig å holde følge. Men nevner vi eksistensialisme alla Nietzsche, jødisk kabballah og Sun Tzes kinesiske krigskunst, burde vi være godt innafor. Par dette med gigantiske roboter og en av tidenes mest velskrevne historier, så har du et av de mer minneverdige spillene fra forrige århundre.
Les mer om Xenogears på Wikipedia

2005: Kingdom Hearts II
Dette er et fantastisk spill som blander det beste fra Østen med det beste fra Vesten. Kort sagt møter velkjente Final Fantasy-helter Disneys evig-unge tegneseriefigurer. Historien kretser rundt en gruppe helter - deriblant Donald Duck og Langbein - som må redde universet fra skumle, mørke krefter. Morsomt, spillbart og ytterst velskrevet.
Les Gamers anmeldelse av Kingdom of Hearts II

2006: Persona
Dette er antagelig det mørkeste og mest subtile spillet på denne listen. Ikke bare er historien lang, brutal og ovverraskende, spillet er også spekket med dyp og innsiktsfull eksistensialisme og samfunnskritikk. Historien - som er ytterst karakterdrevet - spinner rundt en gruppe ungdommer som må summere opp sine «jeg» for å kjempe mot «skygger» som livnærer seg på mennesker. Selv om spillet er langt som et vondt år, mister det aldri nerven og du blir sittende lett gispende helt til den overraskende konklusjonen.

Les Gamers anmeldelse av Persona 3


Det hotteste japanske rollespillet i år?

Selv om vi ikke er mer enn drøyt halvveis i året 2014, er det mye som tyder på at Final Fantasy XIV: A Realm Reborn er en tittel som kommer til å bli husket. Utviklere, designere og kunstnere - på mange plan - har i dette spillet virkelig lagt seg i selen for å utnytte mulighetene Playstation 4 byr på. Blant annet har man jobbet hardt for å skape et mer spillbart grensesnitt til glede for vestlige gamere. Så stolte av denne utgivelsen er produsent Square Enix at de gir alle som har lyst til å teste det gratis tilgang i to hele uker til ende.

Prøv spillet GRATIS nå:
Logg deg på og last ned klienten for PC her »