Annonse for

Størrelse på SSD

Lagringsguide: Hvor stor SSD trenger du?

SSD-enheter leveres i mange forskjellige former, størrelser og prestasjonsklasser.

Dette er en annonse. Journalistene i Gamer.no er ikke involvert i produksjonen.

I dag kan du kjøpe SSD-enheter på opptil 4 TB, men hvor stor trenger du egentlig, og kan du kanskje bruke flere samtidig?

I del 1 av lagringsguiden kunne du lese om forskjellene på en mekanisk harddisk og en SSD. Da kunne vi slå fast at selv om en HDD fortsatt gir mest lagring for pengene, så skal du alltid prioritere SSD-enheter i datamaskinen din når målet er prestasjon og brukeropplevelse.

Lagringsguide del 1: Forskjellen på HDD og SSD »

Lagringsnyheter fra Samsung:

I dag leveres SSD-enheter i mange forskjellige former, størrelser og prestasjonsklasser. Det finnes garantert en SSD der ute som passer nettopp til deg, men med alle alternativene og valgmulighetene er det ikke helt enkelt å velge. Hvis vi i tillegg tar med det faktum at det finnes situasjoner da det er en mer effektiv løsning å kombinere flere forskjellige SSD-enheter i datamaskinen din, øker verdien av å vite hva du skal satse på.

Hurtigoppsummering av Lagringsguiden del 2

 • Sånn vet du når du bør oppgradere med en ny SSD
 • Hvor stor SSD trenger jeg? 500 GB, 1 TB eller mer?
 • Lagringstips for kontorbrukere, gamere og digitale kreatører
 • Tipsakutten – jeg har ikke mer lagringsplass igjen!

Men hvordan skal du vite hvilken type SSD du skal velge og hvor mye lagringsplass du kommer til å trenge? For å kunne løse den ligningen må vi først finne svaret på det enkle spørsmålet: Hvordan kommer du til å bruke datamaskinen din?

Før vi kommer dit, dukker det opp noen tydelige tegn på at du for alvor må begynne å tenke på å bytte ut eller bygge ut din nåværende lagringsløsning.

Vær ikke gjerrig på plassen og velg en SSD du kan vokse i

Til og med i skikkelig kompakte ITX-chassis, som In Win A1, får du plass til flere SSD-enheter.
Coore

TL:DR – SSD-en din fylles raskt med data bare ved at du bruker datamaskinen din. Unngå de minste lagringsenhetene for å slippe frustrasjonen med å måtte rense enheten din på grunn av manglende lagringsplass. 500 GB er den enheten som i dag gjerne treffer en sweetspot mellom pris og kapasitet for en primær lagringsenhet. Deretter kan du kombinere flere SSD-enheter for å få maksimal prestasjon vurdert opp mot pris.

Den overlegent viktigste grunnen til at du faktisk vil ha en rask SSD er at du kommer til å redusere ventetiden når du laster spill, programmer, kopierer filer og gjør overføringer. Selv om du i denne forbindelsen kommer langt med hvilken som helst moderne SSD når du sammenligner den med en harddisk, vil du rett og slet få en mye raskere og mer behagelig helhetsopplevelse foran datamaskinen med en kraftig SSD.

Hvis du sitter og lurer på om du faktisk trenger en ny SSD-enhet, er dette en enkel sjekkliste. Hvis du kan krysse av på ett av disse punktene, bør du vurdere om det er på tide å oppgradere eller utvide.

 • Du har en HDD som systemdisk
 • Du har dårlig plass eller ikke mer plass i det hele tatt på din nåværende SSD
 • Du har en eldre SSD som har fått redusert prestasjon
 • Du har en overfylt SSD som du bruker til operativsystemet ditt

Fra del 1 vet vi også at når det gjelder lagring per krone, er SSD teknisk overlegent i forhold til mekaniske harddisker. Hvis du har mulighet til å velge skal du alltid sørge for at din primære lagringsenhet er en SSD. På denne lagrer du operativsystemet ditt, sammen med programmer, spill og filer du bruker ofte og som du vil ha raskest mulig tilgang til. Som sekundær lagringsenhet kan du bruke en større, men noe mindre kraftfull SSD eller en mekanisk harddisk dersom du trenger mye ekstra plass.

Coore

Når du kjøper en primær SSD-enhet skal du tenke på samme måte som da du var liten og kjøpte sko du kunne vokse i. Lagringsenheten din fylles nemlig raskt med data fra nedlastede filer, når du synkroniserer skytjenestene eller installerer nye oppdateringer til programmene dine og operativsystemet ditt. Selv om Windows 10 kun krever 20-30 GB lagringsplass ved installering, løper den totale størrelsen raskt av gårde på grunn av oppdateringer og vedlikehold.

I tillegg til at det er utrolig frustrerende å måtte slette gamle filer, programmer eller spill bare for å få plass til nye, mister faktisk alle SSD-enheter en viss del av ytelsen sin når de er fylt med data.

Tips: Ta sikte på til enhver tid å ha 5-10 % ledig plass på den primære SSD-en din for å få den aller beste opplevelsen.

Lagringsplass – 250 GB, 500 GB, 1 TB eller mer?

Coore

SSD-enheter på forbrukermarkedet har i dag et stort spenn når det gjelder lagringskapasitet. I forbrukermarkedet er det vanlig med enheter som starter på 120-128 GB i lagringskapasitet og går helt opp til 2 TB – og i enkelte tilfeller så mye som 4 TB per enhet. Hvis du raskt legger sammen lagringskravene for et operativsystem, noen populære spill og programmer pluss de andre filene du lagrer på maskinen din, kommer du lett over 300-400 GB data. For å unngå frustrasjon med for lite plass, bør du allerede fra starten av holde deg unna produsentenes minste alternativer.

2 TB+ holder … til det meste og for deg som ønsker å ha alle primære programmer, spill og data installert på en rask lagringsenhet. Det kan også være et godt valg for produktive brukere som arbeider med store videoredigeringsprosjekter eller andre plass- og prestasjonskrevende oppgaver. Prisen på en SSD i denne størrelsen kan få deg til å heve øyenbrynene, men samtidig er prisen per GB omtrent den samme som i enheter med lavere kapasitet.

1 TB holder … hvis du vil installere de fleste spillene i et stort spillbibliotek og gjerne arbeider med mange, store programmer. Selv om det ikke holder til de største steam-katalogene, får du med en SSD på 1 TB rikelig med plass til det aller meste. En SSD med denne kapasiteten gjør deg også klar til fremtidige spill og tyngre programmer du kan få lyst til å installere.

Større = raskere?

Jo flere minnekretser en SSD-enhets minnekontroller kan prate med samtidig, jo bedre presterer den. Derfor kan SSD-enheter i mindre størrelse med færre minnechips prestere dårligere enn de større modellene i samme serie. Dette påvirker generelt enheter mellom 120-128 GB. Over 500 GB ser man i dag sjelden forskjeller i prestasjon innenfor samme produktserie. Undersøk spesifikasjoner og tester på de enhetene du er interessert i for å se om det finnes forskjeller i prestasjon mellom størrelsene.

500 GB holder … til operativsystemet ditt, minst en håndfull større spill (Black Ops 4, World of Warcraft, Fortnite, GTA V osv.), pluss redigeringsprogram (for eksempel Premier Pro og Photoshop) og andre filer som bilder og videoer fra telefonen din. En SSD i 500 GB-klassen byr gjerne på en god balanse mellom pris og plass.

250 GB holder … fint til å bruke datamaskinen din til å surfe, sende mail og streame film. Det holder også til et og annet spill og de nødvendige produktivitetsprogrammene. Vær oppmerksom på at det raskt kan bli trangt om plassen hvis du ønsker å veksle mellom forskjellige spill eller lagre større mengder mediefiler.

SATA SSD-enheter er rimeligere enn M.2-enheter, men den sistnevnt er betydelig mer kraftig og – ironisk nok – mindre.
Coore

Hvilken bruker er du?

Alle databrukere har forskjellige behov og krav til lagringsenhetene sine. Selv om det ikke er mulig å gi en enkel, generell anbefaling, har vi nedenfor laget et par brukerscenarier og tips til lagringsenhet for disse.

Hjemmedata, studier eller kontoret

Hvis du bruker datamaskinen til å surfe, sende mail, studere eller gjøre kontorarbeid, holder trolig 250 GB lenge. I tillegg til operativsystemet ditt og de nødvendige programmene, vil det være rikelig med plass til dokumenter, bilder og videoer fra den siste ferien din. Men det kommer til å være i underkant for deg som gjerne vil bruke datamaskinen til å spille spill, arbeide i redigeringsprogram eller laste ned filmer.

Hvis du kommer frem til at en SSD i 250 GB-klassen er det beste for deg, bør du huske at du kan få behov for å fylle ut med ekstra plass. Det kan du gjøre med en skytjeneste, eksterne lagringsenheter eller en ekstra, intern lagringsenhet. Når det gjelder ekstra lagringsenheter, som eksterne og interne, er de eksterne av forståelige grunner enklere å bruke (de kobles til via USB-porten) og kan flyttes mellom forskjellige datamaskiner. Interne presterer generelt bedre og er sikrere, siden de befinner seg utenfor barns og husdyrs rekkevidde.

 • Alternativ 1: SATA SSD 250 GB
 • Alternativ 2: SATA SSD 500 GB
 • Alternativ 3: SATA SSD 250 GB + potensielt HDD for ekstra lagringsplass

Gamingdatamaskiner

I stasjonære, og noen ganger også i bærbare, gamingdatamaskiner kan du plassere flere enn én lagringsenhet. Når du har muligheten til å koble flere lagringsenheter til datamaskinen åpner det seg muligheter for å kunne kombinere dem, og på den måten maksimere kapasiteten på datamaskinens lagringssystem.

Til dagens store og grafikk-krevende spill passer det med prestasjonsorienterte SSD-enheter. På intense spillkvelder vil man helst slippe at spillet bruker unødvendig lang tid på å starte opp eller laste inn en ny bane. Med en NVMe SSD som primær lagringsenhet for operativsystemet og favorittspillet ditt vil du redusere tiden for lasting og også få ekstremt raske filoverføringer med hastigheter på opptil ca. 3500 MB/s. Bare husk at du mot en annen lagringsenhet, for eksempel en mekanisk harddisk, er begrenset til den tregeste enhetens overføringshastighet. Å kombinere en ekstra rask NVMe-enhet med en større og mer kostnadseffektiv SATA SSD-enhet kan være en attraktiv løsning. På den større SATA-enheten plasserer du spill, programmer, filer og dokumenter du ikke bruker like ofte.

 • Alternativ 1: 250 GB/500 GB NVMe SSD til operativsystemet og favorittspillet + 500 GB – 1 TB SATA SSD
 • Alternativ 2: 1-2 TB SATA SSD
 • Alternativ 3: 500 GB SATA SSD + 1 HDD på minst 2 TB

Digitale kreatører og innholdsprodusenter

Medieprosjekter med illustrasjoner, bilder og video har en tendens til å bli store og veldig tunge å arbeide med for datamaskinen. Et fotografi i raw-format er på ca. 20 MB, og videoredigeringsprosjekter i 4K-oppløsning har en tendens til å vokse til flere titalls eller hundretalls gigabyte.

Datamaskiner som brukes til å lage digitale produksjoner, som video, foto og 3D-gjengivelser krever høy beregningskraft med mye og rask plass. Det slitte uttrykket «tid er penger» gjelder her, og en investering i raskere prosessor, minne og lagringsenheter vil ofte lønne seg i lengden. Sørg også for at du har tilstrekkelig plass til prosjekt- og cache-filene på den raskeste lagringsenheten din. På den måten unngår du å gå deg fast i sluttfasen av et prosjekt fordi lagringsplassen er full og du må flytte prosjektfiler mellom forskjellige lagringsenheter. Ferdige og arkiverte prosjekter lagres mest kostnadseffektivt på et sekundærlager, som større mekaniske harddisker eller NAS-enheter.

 • Alternativ 1: 1 TB – 2 TB SATA SSD
 • Alternativ 2: 500 GB/1 TB NVMe SSD + 1-2 TB SATA SSD
 • Alternativ 3: 500 GB NVMe SSD + 500 GB NVMe SSD

Det er verdt å merke seg at brukere som arbeider med videoredigering, foto og andre plasskrevende prosjekter nesten alltid også trenger tilgang til en stor langtidslagring. Bygg ut de raske SSD-enhetene dine med store og rimelige mekaniske harddisker på 6-14 TB og sats alltid på flere disker i en RAID-konfigurasjon med speiling for å beskytte dataene dine. SSD-enheter kan med fordel brukes som cache-lagring i mer avanserte NAS-enheter og på den måten øke prestasjonen ved filoverføringer.

Coore

Oppsummering – lagringsguiden del 2

Som i livet ellers finnes det sjelden én generell anbefaling som passer til alle. Det gjelder også når det er snakk om hvilken SSD du skal bruke i datamaskinen din. Du som bruker har alltid dine egne preferanser og unike bruksområder. Samtidig kommer du langt ved å følge de tipsene og forslagene vi har kommer med her, men kom gjerne med spørsmål og tanker rundt din egen lagringsløsning i kommentarfeltet til denne artikkelen. For deg som er nysgjerrig på noen av de SSD-enhetene som er brukt i artikkelserien, har vi listet dem opp nedenfor.

 • Samsung 970 Evo M.2 (250 GB/500 GB/1 TB/2 TB)
 • Samsung 860 Evo SATA (250 GB/500 GB/1 TB/2 TB/4 TB)
 • Samsung T5 Portable Type-C (250 GB/500 GB/1 TB/2 TB)

Lagringsnyheter fra Samsung:

I påvente av den tredje og siste delen, som kommer til å handle om hvordan du installerer en SSD og hvordan du sørger for at den holder seg kvikk og frisk, byr vi på noen tips for hva du kan gjøre hvis du får akutte lagringsproblemer på systemenheten din.

 • Fjern unødvendige filer (sjekk temp-mapper og nedlastingskataloger)
 • Avinstaller programmer og spill du ikke bruker nå, og ikke regner med å bruke i nær fremtid
 • Buk Windows’ egne programmer for fjerning av unødvendige filer
 • Flytt filer og data du vil ta vare på til andre lagringsenheter

Vi sees!