Annonse for

Black Ops 4-modifisert PC

Slik bygde vi en unik og kraftig Black Ops 4-spillmaskin

Nyttige tips for deg som vil starte med PC-modding.

Dette er en annonse. Journalistene i Gamer.no er ikke involvert i produksjonen.

Hva skjer når et team av nordiske dataentusiaster får oppdraget med å bygge en unik og kraftig spilldatamaskin? Dette er historien om Black Ops 4-datamaskinen, om ytelsen og hva du selv skal tenke på hvis du vil oppgradere din PC.

Alle PC-spillere har sitt unike oppsett av og det er nettopp det som gjør PC som plattform så spesiell. Hver datamaskin og gamingstasjon er unik, der PC-brukere kan håndplukke og skreddersy sin datamaskin etter både lommebok og ønsket ytelse. PC er uten tvil den plattformen som ligger nærmest alle spillere som ikke bare vil nye spillopplevelsen, men som også vil tilpasse og eksperimentere med sin datamaskin.

Artikkelindeks

Vis mer
 • PC som plattform for gaming – Hva gjør den så spesiell
 • Veien til en unik gaming-datamaskin – Slik bygges datamaskinen og komponentene
 • Ytelsetester i Blackout – Tester av den offisielle Black Ops 4-datamaskinen
 • Bygg den selv – Tips for hvordan du oppgraderer datamaskinen din og hva du skal tenke på

Det er en selvfølge å kunne koble gaming-datamaskinen til en 4K 144 Hz-skjerm, programmere tastatur og mus etter eget ønske og stille forskjellige profiler for grafikkinnstillinger som kantutjevning og teksturkvalitet for separate spill.

Det å være PC-spiller handler om valgmuligheter, og den ene gamingdatamaskinen er sjelden lik den andre. Mange databrukere stopper imidlertid ikke opp ved bare å håndplukke ferdige komponenter, men har en stor dose kjærlighet og entusiasme til og med modifiserer dem selv - velkommen til PC-modifisering!

Black Ops 4 – et spill for PC

Vis mer

Allerede i den tidlige fasen av utviklingen for Call of Duty: Black Ops 4, var det bestemt at PC-utgaven, utviklet av spillstudioene Treyarch og Beenox, skulle oppfylle ønskene fra PC-fellesskapet. Ubegrenset antall bildeoppdateringer i sekundet, støtte for dagens høye oppløsninger, HDR og superbredt format er bare noen av sakene som er utviklet spesielt for PC-versjonen.

Nøkkelen til en vellykket PC-versjon ligger derimot i stabilitet og detaljene. Beenox har under hele utviklingsstadiet justert balansen i spillets våpen, grensesnitt og funksjoner for å matche en PC-opplevelse med mus og tastatur.

Unike funksjoner i Black Ops 4 på PC – store som små:

 • Egne dedikerte servere
 • Støtte for superbredt skjermformat
 • Ubegrenset antall FPS og oppdateringsfrekvens
 • Skreddersydde grensesnittplasseringer
 • Justerbar Field of View
 • Toggle eller trykk og hold inne - Du velger selv hordan du vil sikte
 • Våpenegenskaper - Rekyler og omladningstider, osv.

Her kan du lese mer om Black Ops 4 til PC »

PC-modifisering - veien til en unik gaming-datamaskin

– Det som driver en datamodifiserer er samme entusiasme som finnes i ildsjeler innenfor mange andre områder. Det er ikke noe nytt at mange går langt for å trimme og style bilder, bygge hus, eller finne den perfekte smaken på favorittretten på kjøkkenet. Det finnes også mange ildsjeler som har samme kjærlighet til sine datamaskiner.

Slik forteller den kreative hjernen bak Black Ops 4-datamaskinen Tim "timpelay" Malmborg om hvordan han sammen med sine kolleger på Coore og Activision fikk en ny visjon og retning for design av datamaskinen.

Activision

– Black Ops 4-datamaskinen så dagens lys som et temabygg og da er koblingen til nettopp spillet, viktig. Her finnes forskjellige veier å gå, for eksempel kan man lage et duplikat av noe som er med i spillet, kanskje et kjøretøy eller våpen. Eller som jeg valgte å gjøre, bruke spillet som inspirasjon når det gjelder design, farger og materiale. Black Ops 4-datamaskinen har dermed en helt egen design som faktisk er grunnlagt i en Tac-Deplay Beacon fra spillet, men munnet ut i noe helt annet og unikt. Men ingen kan unngå å se at det er Black Ops 4 som representeres, forteller Tim «Timpelay» Malmborg.

Tanker og ideer skal også omsettes i praktisk produksjon. Designen skal gå fra hodet til virkeligheten. Slik beskriver Tim de delene som gjorde Black Ops 4- datamaskinen spesiell.

– For å få en direkte assosiasjon til spillet, valgte jeg å sage ut Black Ops-logotypen i det tykke aluminiumspanelet med stikksag og deretter utføre detaljer med håndfil og kle baksiden med opalhvitt pleksiglass for den riktige følelsen i lysskinnet.

Føttene er derimot er det som bokstavelig talt stikker mest ut på datamaskinen. Disse er bygd av radiatorer, vifter og en egendesignet ramme som holder dem på plass og gir karosseriet økt stabilitet.

Activision

– Det krevdes 5 prototyper før designen ble riktig og deretter laget jeg 3D-trykk av dem, som tok omtrent 6 timer per vifteramme. Alt i alt har jeg brukt ca. 150 timer fra begynnelsen til det ferdige resultatet av Black Ops 4-datamaskinen, sier Tim.

Komponentvalget er til syvende og sist det viktigste for en god spillopplevelse, og her ble målet å levere en virkelig kraftig datamaskin i enda smalere format. Kombinasjonen av maskinvare ble designet av Tim og Johan Pettersson fra Coore, med mange års erfaring som komponenttestere på NordicHardware.se.

– Sammen med Tim bestemte vi oss for å vise hvordan man kan bygge en skikkelig kraftig datamaskin omkring et veldig kompakt mini-ITX-hovedkort. Nvidia lanserte sin nye RTX-serie av grafikkort akkurat til lanseringen av Black Ops 4 og et Geforce RTX 20180 Ti-kort fra Asus ble tidlig en nøkkelkomponent. Sammen med en Intel 8086K Limited Edition CPU med opptil 5 GHz boostfrekvens, kan 4K-oppølsning med optimale grafikkinnstillinger oppnås, forteller Johan Pettersson.

For å feire lanseringen av Black Ops 4 for PC, bestemte Activision seg for å samarbeide med erfarne dataprodukttestere og globalt anerkjente datamodifiserer Tim "Timpelay" Malmborg skape en offisiell Call of Duty: Black Ops 4-datamaskin akkurat til spillet skulle lanseres. En datamaskin som ikke bare har fått et unikt utseende koblet til Black Ops 4, men også ytelse så det holder, og klarer å drive spillet i 4K-oppløsning. Alt avkjølt av en skreddersydd og unik vannkjølingsløsning som sørger for at prosessor og grafikkort holder seg sval også under maksimal belastning i ultrahøy oppløsning.

Black Ops 4-datamaskinen er bygd med følgende komponenter:

Slik yter Black Ops 4-datamaskinen i Blackout

For å presse gaming-datamaskinen til det ytterste, satset vi på ytelsesmålinger i den nye flerspillermodusen Blackout. Med 100 spillere som samtidig kjemper på et gigantisk kart, er Blackout-modus ikke bare ekstra pulsdrivende for spillere, men også ekstra krevende for datamaskinen din.

Black Ops 4-datamaskinen er ytelsestestet med en Asus ROG PG27UQ 4K 144Hz gamingskjerm.

Kombinasjonen av nøye utvalgte ytelseskomponenter og et virkelig effektivt vannavkjølingssystem, resulterte i ytelse som gjorde det mulig å trekke opp alle grafikkinnstillinger i 4K-oppløsning med en imponerende spillopplevelse som resultat. Bildefrekvensen landet på i snitt 81 fps og leverte en svært allsidig opplevelse med mektig detaljrikdom. Gjennom en rask overklokkingsøkt, ble datamaskinens Asus Geforce RTX 20180 Ti-grafikkort presset med ytterligere 120 megahertz GPU-basefrekens og 550 megahertz ekstra minnefrekvens. Grafikkortet nådde da en maksimal GPU-boostfrekens på 2 135 megahertz, som resulterte i en snittfrekvens på hele 94 fps og som av og til også presset systemets 4K 144 Hz-skjerm med frekvenser ganske mye over 120 fps.

Med en forholdsvis lav lufttemperatur på 15 grader i arbeidsrommet i garasjen, var temperaturene på de vannavkjølte komponentene virkelig imponertende. Grafikkortets GPU nådde maksimalt 49 grader ved full belastning (51 grader overklokket) mens Intel-prosessoren aldri gikk over 51 grader.

Bygg din egen datamaskin – unngå feller og tidstyver

Mens mange PC-spillere kan kjenne seg avskrekket bare av tanken på å legge hundrevis av timer i å skreddersy sin datamaskin, kan man komme langt med små midler og kreativitet. En datamodellering kan være enkel men samtidig gi et kraftig inntrykk. Små endringer kan løfte et ellers ferdig produkt både estetisk men også ytelsesmessig hvis prosjektet ditt omfatter f.eks. vannavkøjling og overklokking. Under deler Tim "Timpelay" Malmborg 5 viktige ting å tenke på for deg som gjerne vil bygge din egen datamaskin.

Topp 5 tips å tenke på når du skal bygge en datamaskin

 1. Skynd deg langsomt, planlegging er nøkkelen til et godt resultat.
 2. Vær kreativ. Våg å prøve deg og våg å mislykkes.
 3. La deg inspirere og ta imot hjelp fra andre. I dag finnes det en utrolig mengde dyktige databyggere, og det er en stor skare som gjerne hjelper deg.
 4. Forhold deg til hensikten med byggingen. Bygger du din egen datamaskin, så husk at du gjør det for din egen skyld og ingen annen.
 5. Bygg ut fra dine egne forutsetninger når det gjelder verktøy og materiale. Det er enkelt å stirre seg blind på maskiner og annet heftig, men saken er at man kommer veldig langt med fantasi og enkle håndverktøy. Det kan skapes utrolig mye med veldig lite.

Ikke gå glipp av Call of Duty: Black Ops 4-datamaskinen på DreamHack

Under Activisions lanseringsevent av Call of Duty: Black Ops 4, kom noen av verdens mest kjente gamere og streamere sammen for å konkurrere om den offisielle Black Ops 4-datamaskinen som førstepremie. Datamaskinen ble vunnet av den finske streameren AndyPyro, som etter de fleste rundene i Blackout-modus sto igjen som vinner. Men du har fortsatt muligheten til å se datamaskinen og oppleve alle de små detaljene live. Datamaskinen vil bli vist frem av Activision i Asus-standen under DreamHack Winter 2018.

Vil du lese mer om PC-utgaven av Call of Duty: Black Ops 4 som inspirerte byggingen, kan du gjøre det her.

Ingen datamaskiner er like, og det er nettopp det som er sjarmen med PC som plattform. Fortell gjerne i kommentarfeltet om dine byggeprosjekter eller ideer, og hvordan du har skapt nettopp din unike gamingdatamaskin.