Annonse for

Slik optimaliserer du hjemmenettet for gaming

God nettverksytelse ofte like viktig som grafikk.

Dette er en annonse. Journalistene i Gamer.no er ikke involvert i produksjonen.

Hvis du spiller konkurransespill på nett, vet du at det ikke spiller noen rolle hvor rask skjermen eller responsen din er, dersom tilkoblingen til spillserveren ikke følger med. Dessuten er det flere morsomme ting å gjøre enn å sitte og vente lenger enn nødvending på at nedlastningen av det nye spillet er ferdig. Her er noen tips om hvordan du kan gjøre nettverket ditt bedre egnet for spill.

1. Adaptive QoS – prioriter spilltrafikken din

Hvis du bare har én ruter hjemme, som du heller ikke er alene om å bruke, og hvis noen er i en videosamtale og andre streamer film mens du spiller og prøver å ranke opp, så kan den ekstra belastningen på nettverket være avgjørende om det er du eller motstanderen som treffer først. Dessverre er det ikke sikkert at alle hjemme verdsetter den lave pingen din like mye som deg. Derfor er det spesielt viktig at du har en ruter som gjør dette, og automatisk kan justere typen hastighet og responstid hver bruker trenger.

Det er formålet med Adaptive Quality of Service, eller Adaptive QoS. Quality of Service kommer i flere ulike versjoner og utgjør en kategori av metoder for å prioritere nettverkstrafikk – det er ikke en standard, men fungerer på ulike måter avhengig av hvilken type nettverk det er. Både mobiloperatøren og bredbåndsleverandøren din bruker en form for QoS for å prioritere visse typer trafikk fremfor andre, slik at alle på nettet får en best mulig opplevelse uten å påvirke andre brukere negativt. Samme type teknologi kan også brukes i hjemmeruteren din, for eksempel ved hjelp av Adaptive QoS.

Dedikert gamingport prioriterer spillingen din

En bra ruter gjør det enkelt å aktivere Adaptive QoS for å prioritere spill trafikken din. Men enda enklere løsning her er å ha en dedikert nettverksport for spilling. Hvis du kobler datamaskinen til spillporten på ASUS RT-AX86U, vil du være garantert gunstig nettverksytelse når du spiller, uten å måtte rote gjennom noen innstillinger.

Noen typer QoS lar deg manuelt angi en maksimal opplastnings- og nedlastningshastighet for spesifikke enheter på nettverket, for eksempel hvis du har en NAS som regelmessig trenger å sende eller motta store filer uten å forstyrre filmvisning eller spilling. Andre, som Adaptive QoS, er smartere enn det. Adaptive QoS prioriterer en bestemt type trafikk, for eksempel spill eller videosamtaler, og gjenkjenner automatisk den typen trafikk uavhengig av datamaskinen, telefonen eller nettbrettet den kommer fra. I så fall blir den trafikken prioritert fremfor andre, men ikke så mye at andre på nettet får en dårlig opplevelse. Du kan selv bestemme i hvilken rekkefølge ulike typer internettbruk skal prioriteres.

2. Wifi 6 – få mest mulig ut av ditt wifi

Wifi 6, eller 802.11ax som er standardens mer tekniske navn, bringer med seg flere viktige nye teknologier for deg som kun har én ruter hjemme, og kanskje spesielt for deg som spiller på internett.

Oppgrader i ditt eget tempo med AiMesh

I mange tilfeller vil man komme langt med en kraftig ruter, men nettverksbehovene dine kan endre seg over tid. Kanskje er det flere brukere hjemme, eller kanskje du omorganiserer møblene og innser at det hjørnet ytterst i stua kunne vært et bra spillhjørne om det bare hadde litt bedre WiFi-dekning. ASUS AiMesh gjør det enkelt å oppgradere ditt eksisterende nettverk til et mesh-nettverk, i stedet for å måtte kjøpe en helt ny mesh-ruterpakke.

Med eldre wifi-standarder, som Wifi 4 og 5, kan ruteren kun sende data til én enhet om gangen. Hvis mer enn én enhet er tilkoblet og prøver å hente informasjon fra internett samtidig, må ruteren raskt bytte mellom enhetene. Hver slik bryter betyr en kort pause, som igjen resulterer i lengre responstider. Wifi 6 bringer med seg teknologiene OFDMA, (Orthogonal Frequency-Division Multiple Access) og MU-MIMO (Multi-User, Multiple Input, Multiple Output), som gjør at ruteren kan kommunisere over flere kanaler helt parallelt, helt uten pause. Dette kan utgjøre en stor forskjell i ping når du spiller, spesielt hvis andre hjemme ønsker å bruke internett samtidig.

3. 2,5 Gbit ethernet - fremtidssikker for superrask fiber

Trådløst nettverk har gjort store fremskritt med teknologier som Wifi 6, men du vil fortsatt alltid få den beste ytelsen hvis du kan kjøre en fysisk kabel mellom ruteren og datamaskinen. I tillegg begynner stadig flere husstander å få tilgang til fiberforbindelser med maksimalhastigheter på over 1 Gbps – så det er stor verdi i å sikre at ruteren din har en kablet tilkobling med høy kapasitet. Ikke minst etter hvert som moderne spill blir større og større, kan du laste ned størrelser på oppover 100 GB eller mer.

1 Gbit/s, 2 Gbit/s eller 2,5 Gbit/s – kombiner etter dine behov

Det er flere måter å få høye hastigheter på nettverket på, og ASUS RT-AX86 lar deg velge hvilke måter som passer deg best. En nettverksport med 2,5 Gbit/s kapasitet kan brukes enten til LAN eller WAN, avhengig av om du vil bruke den til for eksempel en NAS eller til internett-tilkoblingen din. I tillegg kan to standard 1 Gbit/s porter kombineres ved hjelp av nettverksaggregering, for en total kapasitet på 2 Gbit/s mellom for eksempel ruteren og datamaskinen.

Den raskeste kablede nettverksstandarden som er tilgjengelig for forbrukere i dag, har en maksimal hastighet på 10 Gbit/s, men slike raske tilkoblinger er fortsatt tilgjengelig i relativt få og dyre datamaskiner og rutere. Et godt kompromiss er imidlertid 2,5 Gbit/s-standarden, som allerede finnes i flere rimelige forbrukerrutere og nyere datamaskiner. En makshastighet på 2,5 Gbit/s er vel og bra nok til å være klar for raskere internettforbindelser flere år fremover, eller for å bygge opp en rask og pålitelig tilkobling på ditt lokale nettverk, for eksempel til en NAS som håndterer mange store filer eller som brukes av flere brukere samtidig.

Gaming-rutere for de som bare vil ha det beste

Med sin ROG-serie tilbyr ASUS en rekke ulike modeller spesielt tilpasset spill med høy ytelse og stabilitet. Rutere som er svært egnet for spilling i tillegg til ASUS RT-AX86U er ASUS ROG Rapture GT-AXE11000, ASUS ROG Rapture GT-AXE16000 og ASUS ROG Rapture GT-AX6000.