Annonse for

Spillserien som tar deg gjennom noen av de mest turbulente tidene i amerikansk historie

Mafia Definitive Edition er optimalisert for moderne spillkonsoller og PC, og inkluderer alt av tilleggsmateriale.

Dette er en annonse. Journalistene i Gamer.no er ikke involvert i produksjonen.

Den amerikanske historien er mer eller mindre skrevet i blod. Det er ikke rart at den har inspirert utallige verk, enten det er snakk om film, litteratur, musikk – eller spill.

1930-årenes forbudstid og fremveksten av organisert kriminalitet er en periode som har inspirert noen av tidenes beste filmer og TV-produksjoner, og ikke minst en spillserie som mange har et kjært forhold til.

Det første Mafia-spillet har fått en fullstendig visuell overhaling.
2K Games

Kanskje fordi Mafia-spillene har alltid vist stor respekt for historiene de vil fortelle, og plassert sine antihelter i situasjoner som tvinger dem til å ta vanskelige valg?

Da mafiaen vokste frem

La oss starte med Tommy Angelo, en ung mann som er involvert med den kriminelle Salieri-familien, som dominerer det illegale markedet i byen Lost Heaven. Salieri er i krig med Morello-familien om å kontrollere kriminelle aktiviteter, og det finnes også en rekke andre, mindre gjenger i byen.

Tommys reise tar oss fra å jobbe som en anonym taxisjåfør til å bli medlem av familien. Ettersom årene går, stiger han i gradene, samtidig som den verden han kjenner raser sammen. Det er ikke bare gangsterlivet spillet forsøker å skildre, men tar også opp temaer som vennskap, svik og drømmer om et bedre liv, koste hva det koste vil.

Det første Mafia-spillet gav oss en god del frihet til å reise rundt i Lost Heaven, kjøre klassiske amerikanske biler, og forsøke å unngå politi. Men det er plottet som var den store stjernen i spillet.

Det er også blitt gjort en del justeringer i spillbarheten.
2K Games

Det skal likevel sies at Mafia er et gammelt spill, opprinnelig lansert i 2002. Derfor passer det ypperlig at denne klassikeren har fått en fullverdig remake, bygget fra grunnen av. Det er den samme historien om de samme hovedpersonene, men med helt ny grafikkmotoer, nye spillelementer, og en generelt helt moderne følelse.

Det er til og med det første spillet i serien som nå lar deg kjøre motorsykler! Dette er blitt et spill som lever opp til 2020-standarden.

Spillserien bekrefter posisjonen

Det første Mafia-spillet fra 2002 var imidlertid ikke nok. I 2010 kom Mafia II, som var satt til 40- og 50-tallet. Spillet foregår i nok en fiktiv by, kalt Empire Bay, som henter inspirasjon fra en rekke ekte amerikanske metropoler.

Også denne gangen er plottet i fokus. Vi følger Vito Scaletta, som opprinnelig er fra Sicilia, men har immigrert til USA. Etter andre verdenskrig havner han i fengsel, og etter at han slipper ut, blir han medlem av Falcone-familien, som ligger i krig med andre kriminelle grupper og organisasjoner. Samtidig som Vito blir stadig mektigere, blir forholdet til hans søster dårligere. Som krimhistorier flest går det ikke spesielt bra med noen av heltene, den fristende livsstilen viser seg fort å være en felle det er vanskelig å komme seg ut av.

Les også
Anmeldelse: Mafia: Definitive Edition
Også det andre spillet i serien finnes i en oppusset versjon.
2K Games

Mafia II oppdaterte mange spillbarhetselementer da det kom, det er for eksempel flere biler, flere våpen, bedre grafikk, mer å gjøre. En enda mer komplett pakke enn originalen, kan man si.

Også Mafia II har kommet i forbedret utgave nå i år 2020. Riktignok ikke en full nyversjon, slik som det første spillet, men grafikken er pusset opp til å støtte 4K-oppløsning på konsoller, det er flere andre større og mindre justeringer – og alt tilleggsinnhold er inkludert.

Dramatikk i sørstatene

Mafia-sagaen rundes foreløpig av med det tredje spillet i serien, som går bort fra de tradisjonelle italiensk-amerikanske mafiastrukturene. Det retter heller blikket mot den vanskelige virkeligheten til den svarte vietnamkrig-veteranen Lincoln Clay, som kommer hjem til den New Orleans-inspirerte byen New Bordeaux.

Der må han både kjempe mot et rasistisk system som dominerte sørstatene på 60-tallet, og gangsterfamiliene som ønsker å tjene penger i byen. Underveis møter han blant annet Vito, kjent fra spill nummer to, og en rekke andre venner og fiender. Det er duket for nok en dramatisk og blodig fortelling, med den urolige hverdagen til 1960-tallets USA som bakteppe.

Den foreløpig nyeste utgivelsen, Mafia III, er relansert med alt tilleggsinnhold.
2K Games

Fokus på historiefortelling, troverdige omgivelser og tidsriktig musikk sørget for at Mafia III igjen ble en suksess da det kom i 2017.

Og i likhet med de øvrige spillene i serien har nå også Mafia III fått en oppusset, skarpere versjon som inkluderer alt av tilleggsinnhold.

Det betyr at denne høsten kan du anskaffe deg alle de tre spillene i serien som er optimalisert for moderne spillkonsoller og PC, som inkluderer alt av tilleggsmateriale. De kan fremdeles by på spillverdenens kanskje mest dramatiske historiefortelling, solid spillbarhet, og samtidig får spesielt det første spillet en full overhaling som det er synd å gå glipp av.

Mafia Definitive Edition kjøper du blant annet hos CDON »