×
Annonse for
ANNONSE: Slik beskytter du deg mot DDOS-angrep
Annonse
(Bilde: Shutterstock / Tek Story Labs)

Slik beskytter du deg mot DDOS-angrep

Enkle grep beskytter bredbåndslinjen din når du spiller.

  • Dette er en annonse. Journalistene i Gamer.no er ikke involvert i produksjonen.

Frykter du at du er rammet av et DDOS-angrep? Først og fremst er det viktig å ha i mente at det vanligvis er spillere på høyt nivå som opplever å bli angrepet. Vi vanlige dødelige kobles fra spill hele tiden, av helt andre årsaker. Det er like sannsynlig at det er nettlinjen din som har hikke, maskinen din som er ustabil eller spilltjeneren som er overbelastet.

SJEKK PINGEN: Dersom pakkene begynner å ta lenger og lenger tid å levere, kan det tyde på at et DDOS-angrep er under oppbygging.
SJEKK PINGEN: Dersom pakkene begynner å ta lenger og lenger tid å levere, kan det tyde på at et DDOS-angrep er under oppbygging.

For å avklare hva som er problemet, bør du først sjekke om  du klarer å koble til vanlige nettsteder. Start konsollen i Windows ved å trykke på start-knappen, skrive cmd og trykke enter. Prøv deretter å sende et ping-signal til et kjent norsk nettsted, for eksempel Gamer.no.

ping gamer.no -n 10

Følg med på tallet som står etter time=. Hvis tallet er lavt, jevnt og stabilt, tyder det på at det er tilkoblingen til spilltjeneren som er problemet . Om tallet derimot stiger gradvis, og du deretter begynner å miste masse pakker, kan det tyde på at et DDOS-angrep er under oppbygging. Dobbelsjekk gjerne også med bredbåndsleverandøren din om de har vansker i ditt geografiske område.

---------------------------------------------------------------------------------

Her blir en amerikansk tjener DDOS-angrepet. Animasjonen er fra Norse IPViking:

---------------------------------------------------------------------------------

Endre rutinene dine

Om det viser seg at du faktisk er rammet av et DDOS-angrep, betyr det at adressen din er kjent for angriperne, og at nye angrep kan komme igjen når som helst. Du bør derfor prøve å flytte til en ny IP-adresse.

Før du gjør noe som helst: Sørg for å gjøre alle tiltakene som er nevnt på side 2 eller få deg en VPN. Hvis ikke vil det være lett for angriperne å finne IP-adressen din igjen!

Har du gjort alt sammen nå? Flott, da er det på tide å flytte:

Skift IP-adresse

Om du trenger en ny IP-adresse raskt, kan du fysisk flytte PC-en til en annen bredbåndslinje, eller bruke 4G-nettet på mobilen din. De mest avanserte ruterne lar deg også gå dypt inn i kontrollpanelet for å endre MAC-adressen, som ofte vil gi deg ny IP. 

For å få en permanent ny IP-adresse på den linjen du har, må du rett og slett skru av ruteren fra bredbåndsleverandøren din og vente en stund. Hvor lenge du må vente varierer fra leverandør til leverandør. Telenor vil typisk gi deg ny IP-adresse etter at ruteren er avslått i 20 minutter, men tidsperioden avhenger også her etter hvilket utstyr du sitter på.  

For å se om du har fått ny IP-adresse kan du gå på whatsmyip.org. Om det å skru av og på ruteren ikke ser ut til å hjelpe, må du ta kontakt  med bredbåndsleverandøren din og spørre om de kan nullstille IP-adressen for deg.

Anmeld forholdet

Avslutningsvis bør du dele all informasjon du har til bredbåndsleverandøren din om angrepet. Anmeld også forholdet til politiet, så de har informasjonen de trenger for å finne ut hvem som står bak. 

Kommentarer (14)

Til toppen