Med LG Magic Remote får du en peker til å navigere med, som du bruker til å peke på og sveipe over skjermen.
Annonse for

Tips til TV-kjøpet

Det viktigste å tenke på når du skal kjøpe TV

Spørsmålene når du kjøper TV er like mange som mulighetene.

Dette er en annonse. Journalistene i Gamer.no er ikke involvert i produksjonen.

Størrelse? 4K-oppløsning? HDR? Den beste TV-en til fotball-VM? Spørsmålene når du kjøper TV er like mange som mulighetene. Her er noen av de viktigste tingene du bør tenke på.

Det er mye å tenke på når du skal investere i ny TV! For noen er det en vanskelig, men spennende prosess; for andre er det bare en pest og en plage, og en beslutning de gjerne vil ha overstått fortest mulig. Til sjuende og sist er alle TV-brukere ulike, og smaken er som baken – men her får du en gjennomgang av hva som er viktigst å tenke på når du skal kjøpe TV i dag.

LES OGSÅ: Slik får du den beste TV-opplevelsen »

TL;DR

Vis mer

1. Størrelsen spiller en rolle – men like viktig er avstanden til TV-en
2. Ultra HD 4K får du på kjøpet – bruk de rette kildene for å utnytte det
3. OLED er det beste valget, LCD/LED gir flest tommer pr. krone – bildeprosessoren påvirker både bilde og funksjon
4. HDR gjør bildeopplevelsen mer naturlig – sats på riktig HDR-format og gjør deg klar for HFR

5. En smart-TV har ikke bare apper, men kan også styres med bevegelser og stemme

6. Glem ikke lyden – kompletter med et surroundsystem eller en lydplanke

1. Sats stort – eller flytt sofaen frem

Det største spørsmålet for mange TV-kjøpere, bokstavelig talt, er hvilken størrelse man bør satse på. Her må det tas hensyn til alt fra lommebok til møblering og smak, men generelt kan man si at det er få som føler at de har kjøpt for stor TV! Vi venner oss forbausende raskt til størrelsen, og samtidig kan vitenskapen fortelle oss at mange med normal seeravstand (3–4 m) burde ha en nærmest enorm TV for å få den beste opplevelsen. Retningslinjer fra Society of Motion Picture & Television Engineers sier at TV-en din bør fylle 30 grader av synsfeltet for blandet materiale (film, sport, spill), mens den for film gjerne kan dekke opptil 40 grader av synsfeltet. Det betyr at du gjerne kan sitte 2,69 meter fra en 65″ TV når du ser på sportssendinger, og så nært som 1,98 meter når du ser på film.

TV-størrelseAnbefalt avstand, blandet materiale (30°)Anbefalt avstand, film (40°)
32 tommer1,33 m0,98 m
42 tommer1,75 m1,29 m
50 tommer2,06 m1,53 m
55 tommer2,28 m1,68 m
60 tommer2,48 m1,83 m
65 tommer2,69 m1,98 m
70 tommer2,9 m2,13 m
75 tommer3,1 m2,29 m
80 tommer3,31 m2,44 m
85 tommer3,52 m2,59 m

Tidligere var oppløsningen på TV-en din en viktig faktor for hvor nært du burde sitte, men med en Ultra HD-oppløsning er dette ikke så avgjørende. Pikslene i en 4K-TV er så små at du aldri vil se dem på behagelig synsavstand; begrensningen ligger heller i kvaliteten på bildematerialet.

TV-opplevelsen din påvirkes mye, men ikke bare, av størrelsen. La derfor lommeboka og seeravstanden avgjøre hvor mange tommer du bør satse på, og ta også hensyn til andre viktige aspekter. I Europa i dag selges det flest TV-apparater mellom 60–69″, og 65″ er ofte et godt anslag for de fleste forbrukere.

Tips: En god personlig regel kan være å tenke på hvilken rad du pleier å velge når du går på kino – jo lenger fremme, desto større TV/kortere avstand vil du like å ha hjemme. Du behøver heller ikke skjemmes over å dra sofaen nærmere TV-en eller sette en lenestol rett foran den når tiden er inne for favorittfilmen.

2. Ultra HD 4K kommer nesten på kjøpet!

En høyere oppløsning med flere piksler gir både bedre skarphet og større detaljrikdom når du ser på TV. Ultra HD 4K er i dag en standardoppløsning som nesten alle nye TV-apparatet støtter, og det uten noen direkte merkostnad. Det finnes rett og slett ingen grunn til å velge lavere oppløsning, og selv om vanlige HD-TV-sendinger i Norge ikke sendes i 4K, kan oppskaleringsfunksjonen til mange TV-apparater gi et litt skarpere bilde. Med 4K-oppløsning er du også bedre rustet for fremtiden, og dessuten øker gjensalgsverdien for TV-en din.

Tips: For å få maks ut av 4K-oppløsningen, som nevnt over: Sett deg nærmere TV-en. Ultra HD Blu-ray, Netflix, Youtube, Xbox One X og Playstation 4 Pro i tillegg til Apple TV 4K er noen av enhetene og tjenestene som leverer mye materiale i 4K-oppløsning.

3. LCD/LED, OLED og bildeprosessor

De fleste har hørt om LCD og OLED, som kort og godt er to ulike teknologier for bildepaneler som brukes til å bygge en TV. Den største forskjellen, selv om det finnes mange flere, er at en LCD-TV bruker lysdioder bak skjermen for å regulere lysstyrken på TV-ens piksler, derav navnet LED-TV («light emitting diode»). Resultatet er en lyssterk TV med relativt lav produksjonskostnad. I et OLED-panel er hver enkelt piksel (drøyt 8 millioner i en 4K-TV) sin egen lyskilde og kan i motsetning til en piksel i en LCD-TV slokkes helt. Det gir OLED et betydelig fortrinn i sortnivå og kontrast, som er veldig viktige momenter, ikke minst når det gjelder film og TV-spill. Samtidig er OLED dyrere å produsere, og kostnaden pr. tomme øker sammenliknet med de fleste LCD-TV-er.

OLED benytter seg ikke av noen separat bakgrunnsbelysning, men hver piksel er sin egen lyskilde.

Mens bildepanelet er veldig viktig, er det imidlertid mange som glemmer prosessorene som styrer det. Ikke minst OLED-paneler med 8 millioner individuelle piksler krever stor beregningskraft for å styres effektivt. En kraftigere bildeprosessor gjør det mulig å ta i bruk avanserte bildeteknikker for å forbedre bildekvaliteten, for eksempel i raske sportssendinger som Fotball-VM, og for å redusere responstiden i spill. Tommelfingerregelen sier at for hver nye TV-generasjon blir bildeprosessorene kraftigere, men enkelte ganger gjøres det store hopp, og det er det verdt å holde et ekstra øye med.

Tips: Både bildekvalitet, ytelse og funksjoner i TV-en din påvirkes av bildeprosessoren. Vurder hvilke funksjoner og hvor stor fremtidssikkerhet du vil ha når du velger TV. I valget mellom LCD og OLED er det OLED som vanligvis leverer den beste bildekvaliteten, mens LCD ofte er et prismessig gunstig alternativ med mange tommer per krone.

Kjappe fakta: LG α (Alpha) 9

Vis mer

LGs nye OLED-bildeprosessor α9 har 35 % høyere beregningskapasitet sammenliknet med tidligere kretser og støtter 10-bits fargehåndtering. Det gjør det mulig for OLED-TV-apparatene å identifisere 7,3 ganger så mange farger som fjorårets modeller. Prosessoren kan i fire trinn (2 x i forhold til fjorårets modell) redusere kornethet og banding i fargeovergangene på alle bildekilder. Dette gjelder uansett om det er TV-sendinger, høyoppløselig materiale eller annet komprimert bildemateriale som strømmetjenester og nedlastet videomateriale. Prosessoren gjør det også mulig med stemmestyring av TV-en, avspilling av materiale med en bildefrekvens på opptil 100 fps, samt en ekstra lav responstid i HDR-spill på 20,9 ms.

4. HDR og HFR

High Dynamic Range (HDR) er en teknologi som gjør det mulig for TV-apparater og skjermer å vise materiale mer livaktig enn tidligere, med et bredt dynamisk omfang. Rent teknisk leverer HDR-materiale ekstra parametere (metadata) som forteller HDR-TV-en hvordan den skal gjenskape flere detaljer både i de lysere og mørkere delene av et bilde. Forskjellen mellom HDR og SDR-materiale er ifølge forbrukerundersøkelser at de ofte påvirker bildeopplevelsen mer enn å gå fra 1080p til 4K-oppløsning.

Allerede i dag bruker spillkonsoller og tjenester som Netflix og Ultra HD Blu-ray HDR, og teknologien er også på vei til TV-sendinger. Mens grunntanken med HDR alltid er den samme, finnes det flere ulike standarder der HDR10, HGL og Dolby Vision er de mest kjente, men også Technicolor HDR har fått stadig mer omtale. For å være sikker på at TV-en din kan vise alt HDR-materiale, er det nødvendig at den støtter alle de forskjellige HDR-standardene.

  • HDR10 – den mest brukte standarden i dag
  • Dolby Vision – den mest avanserte HDR-standarden, som blir stadig mer populær
  • HGL HDR – en standard som sies å være aktuell for TV-sendinger i HDR
  • Technicolor HDR – en teknologi som sender HDR- og SDR-materiale i samme bildestrøm

HFR er en ny teknologi for TV-markedet og muliggjør sendinger og materiale sendt med 100 til 120 bilder pr. sekund. Mens film ofte filmes og ifølge mange oppleves best i 25–30 bilder pr. sekund, er saken en annen med sport og spill. Når det er raske bevegelser i bildene, tenk for eksempel på en tennisball som farer over nettet, kreves det flere bilder pr. sekund for ikke å få en hakkete opplevelse. De første HFR-sendingene ventes å starte i USA senere i år, og fokus blir da nettopp på sport og andre sendinger som drar nytte av en høyere bildefrekvens. Også dette er en teknologi som blant annet analyseselskapet IHS har påpekt gir en større opplevd forskjell for TV-seere enn å øke oppløsningen.

De siste OLED-TV-apparatene fra LG er de første på markedet som støtter HFR i 100/120 bilder pr. sekund (EU/US).

Tips: Har du planlagt å bruke TV-en din i mange år, bør du satse på en modell som støtter så mange bildestandarder som mulig så du er sikret for fremtiden.

5. Smarte funksjoner samt navigering med stemme og bevegelser

Med hånden på hjertet: De fleste nye TV-apparater på markedet er mer eller mindre smarte. Du kan som oftest benytte integrerte apper i TV-en for å bruke tjenester som Netflix og Youtube, eller for å spille av lokale videofiler du har lagret i nettverket ditt eller på en USB-minnepenn. Samtidig er det å bruke en smart-TV med vanlig fjernkontroll, ikke alltid det mest intuitive. Bare å rulle mellom ulike menyer kan være frustrerende, og å legge inn innloggingsinformasjon for de ulike appene dine med piltastene, er ikke akkurat oppløftende!

Tjenester som Netflix er vanligvis integrert direkte i TV-en – her har LGs Magic Remote sine egne hurtigknapper.

Enkelte TV-modeller støtter navigering ved hjelp av fjernkontroller som håndterer både bevegelser og stemme. Det gjør det mulig for eksempel å peke på TV-serien du vil starte på Netflix, i stedet for å måtte bruke flere knappetrykk for å flytte markøren dit. Eller hvorfor ikke starte TV-en ved å fortelle ved hjelp av stemmen at du vil se Stranger Things på Netflix?

Tips: Når Google introduserer støtte for norsk språk i Google Assistant, vil TV-apparater med innebygd Google Assistant også kunne styre dine Philips Hue-lamper og andre smarte produkter.

Med LG Magic Remote får du en peker til å navigere med, som du bruker til å peke på og sveipe over skjermen.

Kjappe fakta: Magic Remote og WebOS 4.0

LG leverer sine OLED-TV-apparater med fjernkontrollen Magic Remote, som kan brukes til å peke, vifte og navigere i menyer ved hjelp av håndbevegelser. I WebOS 4.0 kan du også starte applikasjoner som Netflix og YouTube ved å snakke til fjernkontrollen. Google Assistant er integrert i TV-en og er parat til å stemmestyre andre produkter når Google åpner for støtte av norsk tale. Du kan også strømme bilder fra smarttelefonen til TV-en din med Miracast, eller la OLED-TV-en vise bilder fra din personlige Google Photo- eller Instagram-konto akkurat som i en gigantisk fotoramme.

6. Lyd er en stor del av opplevelsen

Bildekvalitet er unektelig det viktigste i en TV, men samtidig skal man ikke undervurdere betydningen av god lyd. Selv om det er fascinerende hvor god lyd det går an å få ut av de løvtynne TV-apparatene på markedet i dag, går det ikke an å hoppe over fysikkens lover. Er du ute etter den optimale filmopplevelsen, eller få følelsen av at du sitter på fotballstadion, bør du også komplettere TV-en din med et eksternt lydsystem.

For de riktig seriøse hjemmekinoentusiastene er det optimalt å satse på et surroundsystem med minst 6 høyttalere (5,1 kanaler), men helst 8 høyttalere (5.1.2 Dolby Atmos), i tillegg til en egen hjemmekinomottaker. Dette krever imidlertid et anselig budsjett og en møblering som tåler å skyves litt rundt.

Lydplanken LG SK10Y har støtte for Dolby Atmos 5.1.2, men kan også pares med trådløse høyttalere i bakgrunnen for 7.1.2-lyd.

En annen fleksibel og effektiv måte er å komplettere TV-en din med en lydplanke. En lydplanke kan defineres som et surroundsystem i en slankere utgave, som ofte inneholder flere høyttalerelementer for å gi surroundlyd, samt mulighet for å koble til eksterne enheter som spillkonsoller eller andre lydkilder. Flere lydplanker kommer også med stående høyttalere som gir Dolby Atmos-lyd, og disse pares ofte med en subwoofer for at bassen skal få enda mer trøkk. Du kan egentlig velge hvilken lydplanke du vil ha til TV-en, men det kan være lurt med en modell fra samme produsent, så du for eksempel kan styre både TV og lydplanke med samme fjernkontroll.

Tips: Satser du på en hjemmekinomottaker eller lydplanke, sørg da for at den støtter HDCP 2.2 så du får full støtte for 4K HDR i tillegg til ukomprimerte lydformater som Dolby Atmos. Vær også klar over at ikke alle TV-apparater kan spille av Dolby Atmos fra sine integrerte apper, for eksempel Netflix.

I andre del av artikkelserien vår ser nærmere på hvordan du kan få den beste bildeopplevelsen med TV-en.

Les mer LG OLED her »

De som vil prøve LGs nye OLED TV kan komme til til OLED Black Box på Aker Brygge fra 31. mai til 2. juni.