Annonse for

Én kabel lar deg lade, bruke 4K-skjermer og gjøre din bærbar til en fullverdig gaming-PC

Dette er grensesnittets motorvei.

Dette er en annonse. Journalistene i Gamer.no er ikke involvert i produksjonen.

Thunderbolt er navnet på en familie med høyhastighetsgrensesnitt utviklet av Intel, der Thunderbolt 4 er den fjerde utgaven.

Intel Evo-maskiner garanterer deg Thunderbolt 4 og mye mer!

  • Den siste 11th Gen Intel Core-prosessoren med Intel Iris Xe Grafikk
  • Rask respons både med batteri og ledning
  • Våkner fra hvilemodus på mindre enn ett sekund
  • Minst 9 timers batterilevetid (ved 1080p)
  • 30 minutters lading gir deg minst 4 timers batterilevetid
  • Wi-Fi 6 og Thunderbolt 4

I likhet med USB er Thunderbolt en måte å koble diverse tilbehør til en datamaskin, spesielt tilbehør som krever ekstra høy båndbredde som skjermer, lagringsenheter eller eksterne grafikkort. Dette er fordi Thunderbolt under panseret bruker PCI Express, det samme grensesnittet som brukes i nesten alle moderne datamaskiner for å koble for eksempel grafikkort og SSD-er til prosessor og minne med høy hastighet og kort responstid. Det er også et innebygd DisplayPort-signal for å drive høyoppløselige skjermer og strømforsyning til datamaskinen.

Det som kan være forvirrende for nye brukere, er at Thunderbolt 4 bruker samme kontakt (USB-C) som forgjengeren Thunderbolt 3 og andre populære grensesnitt: USB 3 og USB 4. Forskjellen ligger i hvordan det elektriske signalet som sendes via porten er utformet og hvilke kretser som trengs for å tolke det signalet.

Stort utvalg av datamaskiner med Thunderbolt 4 »

Thunderbolt 4 – hva er nytt?

Hvis du ser dette klistremerket på en datamaskin, vet du at den er Evo-sertifisert.

Thunderbolt 4 er bakoverkompatibel med Thunderbolt 3, og en Thunderbolt 4-utstyrt port eller kabel er utsmykket med nøyaktig samme flash-logo som en med Thunderbolt 3. Men den nyeste versjonen av standarden kommer med to viktige oppdateringer som påvirker brukeropplevelsen din og økosystemet av tilbehør du får tilgang til.

Thunderbolt 4 har samme maksimale båndbreddekapasitet (40 Gbps) som Thunderbolt 3, men en viktig forskjell er at Thunderbolt 4 garanterer en høyere minimumshastighet er forgjengeren. Der Thunderbolt 3 spesifiserte en minimumshastighet på 16 Gbps, hever Thunderbolt 4 standarden til 32 Gbps. I mer praktiske termer, er det ofte mulig å betjene to 4K-skjermer samtidig via en Thunderbolt 3-port, men ikke alltid – utfallet avhenger av hvordan akkurat din datamaskin har implementert standarden. Med Thunderbolt 4 er det derimot et garantert minimumsnivå å kunne betjene to 4K-skjermer i 60 Hz, eller én 8K-skjerm i 30 Hz.

Alle Intel Evo-sertifiserte datamaskiner støtter Thunderbolt 4, som gir deg maksimal båndbredde via én enkel kabel. Her ser vi en Lenovo Yoga 9 med en Thunderbolt-kabel tilkoblet.

Og hvordan passer USB4 inn i bildet? De første generasjonene av Thunderbolt ble lisensiert av Intel, men nå er grensesnittet en åpen standard. Da neste generasjons USB skulle utvikles, valgte de derfor å bruke forrige generasjon Thunderbolt, altså Thunderbolt 3, som grunnlag. Forskjellen mellom USB4 og Thunderbolt 4 er derfor hovedsakelig minimumshastigheten. Alle Thunderbolt 4-porter støtter USB4, men ikke alle USB4-porter støtter Thunderbolt 4.

Hva kan du bruke Thunderbolt 4 til?

Så hvis du har en datamaskin utstyrt med Thunderbolt 4, hvordan kan den gjøre det digitale livet ditt litt enklere? Et bruksområde som har vært populært siden tidligere Thunderbolt-generasjoner, er å bruke en dockingstasjon for å gjøre den bærbare datamaskinen om til en arbeidsstasjon med to skjermer, mus, tastatur, høyttaler, nettverk og lagring med én enkelt kabel.

Takket være støtte for Thunderbolt, kan du enkelt bruke en Intel Evo-datamaskin til å koble til din stasjonære stasjon med f.eks. flere skjermer, tastatur, mus og høyttalere.

Et annet alternativ er å bruke Thunderbolt til å utvide den bærbare datamaskinen med et eksternt grafikkort for ekstra spillytelse. På denne måten kan du ha en kompakt og fleksibel bærbar PC å ta med på skolen eller jobben, som så blir omgjort til en gamingmaskin når du kommer hjem.

Med Thunderbolt kan du koble ekstra grafikkort til datamaskinen din og få fantastisk grafikkytelse selv på en tynn bærbar PC. Her kobles en Evo-sertifisert Razer Book 13 til et eksternt grafikkort for mer FPS i CS:GO.

Du som bruker datamaskinen som et kreativt verktøy kan gjøre alt ovenfor, og dessuten koble til en rask ekstern SSD-stasjon for å lagre kreasjonene dine. På denne måten kan du komplettere den innebygde lagringen med mer plass uten å ofre ytelsen – Thunderbolt 4 kan levere lese- og skrivehastigheter som kan sammenlignes med en intern PCIe SSD, men i et format du enkelt kan ha med deg i vesken og bruke til flere datamaskiner.

I denne artikkelen har vi brukt datamaskiner fra ulike Intel Evo-sertifiserte datamaskiner som eksempler.

LES OGSÅ: Slik kan din vanlige laptop bli en kraftig gaming-PC