Annonse for

Slik kloner du harddisken enkelt

Bytter du til SSD får du en maskin som er mer responsiv og raskere. Ved å klone unngår man en total nyinstallasjon av Windows.

Dette er en annonse. Journalistene i Gamer.no er ikke involvert i produksjonen.

En av de viktigste oppgraderingene man kan gjøre er å bytte fra harddisk til SSD. Det gir bedre opplevd ytelse på en datamaskin.

Samtidig kan det være en frustrerende prosess å installere Windows på nytt fra starten. Kanskje har man allerede alle innstillinger nøyaktig slik man vil ha dem, og en mengde viktige programmer og verktøy som ville ta tid å installere og konfigurere på nytt.

Hvis du i stedet kloner Windows-installasjonen fra en harddisk til en SSD, kommer man raskere i gang med sin nye SSD. I denne artikkelen forteller vi hva du trenger til kloningen, hvordan den skjer og hvordan man deretter sikrer at den skjer på riktig måte.

Gå over til mindre, like stor eller større SSD?

Enten man bruker en harddisk for øyeblikket og skal bytte til SSD, eller om man bruker en SSD og vil bytte til en raskere eller større utgave, er lagringsplassen et viktig første skritt. Retningen man tar, påvirker vanskelighetsgraden og hvilke verktøy som er egnet.

Når man skal bytte lagringsmedium, kan det skje på tre forskjellige måter:

 • Fra en større enhet til en mindre (for eksempel fra en romslig harddisk til en mindre SSD)
 • Fra en (ca.) like stor enhet til en annen (for eksempel 500 GB harddisk til 500 GB SSD)
 • Fra en mindre enhet til en større (for eksempel 250 GB SSD til 500 GB SSD)

Avhengig av hvilken konfigurasjon som gjelder, finnes ulike verktøy, der diskavbildingsverktøyet i Windows egner seg best til å gå over fra en mindre enhet til en større. Denne artikkelen vil imidlertid fokusere på brukere som bytter fra harddisk til SSD. I så fall er det enklest å bruke programvare som er spesielt beregnet på nettopp det formålet.

Les også: Hvor stor SSD trenger du?

Hva trenger du?

 • En lagringsenhet med Windows å klone fra
 • En ny SSD å klone til
 • En ekstra harddisk eller SSD (intern eller ekstern) for å lagre data som ikke får plass på den nye SSD-en
 • SSD-armbånd for å beskytte mot statisk elektrisitet ved installasjon

Programvare

Det finnes flere typer programvare man kan laste ned for å flytte data over til en ny SSD og håndtere plasskrevende filer som ikke er obligatoriske. Det finnes gratis i tillegg til kommersielle verktøy. I vårt eksempel vil vi bruke Samsung Data Migration som kan lastes ned kostnadsfritt.

For å komme i gang med Samsung Data Migration må programmet installeres på samme Windows-installasjon som skal kopieres over til den nye enheten. Det er viktig å huske at kloningsprosessen bare fungerer hvis alle data får plass på den nye SSD-enheten. Hvis den gamle harddisken allerede er fylt med mer data enn det, trengs også en ekstra lagringsenhet der disse filene kan lagres, hvis de ikke skal slettes.

Les også: Fem vanlige SSD-tabber og installasjon av SSD

Trinn 1: Start Data Migration og velg enheter

Programmet innledes med en startskjerm med informasjon om kloningsprosessen. Trykk på «Start» for å komme i gang.

Neste skritt er å velge hvilken SSD datamaskinen skal kobles til. Hvis bare én SSD er tilkoblet, skjer dette valget automatisk. Ellers viser programmet en liste med mulige destinasjonsenheter («Target Disk»).

Vær oppmerksom på at du kan klone fra enheten som Windows kjøres fra. Hvis det er mer enn én enhet med Windows-installasjon, må man først starte fra disken som skal klones før Data Migration installeres og kjøres.

Trinn 2: Får alt plass?

Hvis du bytter fra én større enhet til en mindre, får du sannsynligvis ikke plass til alt. Data Migration har en innebygd funksjon for å utelukke ekstra data og legge dem et annet sted. Hvis man har mer data enn det som kan flyttes over, viser programvaren et grensesnitt for å velge hvilke filer som skal utelukkes. Disse flyttes i stedet til en egen lagringsenhet, for eksempel en harddisk eller SSD tilkoblet via USB.

MLC V-NAND er en teknologi der flash-minnet i en SSD er stablet i flere lag, for bedre holdbarhet og rikelig med plass. Samsung SSD 970 EVO Plus finnes i størrelser opptil 2 TB og SSD 860 QVO i opptil 4 TB, som gjør det enkelt å flytte alle data fra en mekanisk harddisk. Les mer om hva som skiller en SSD fra en harddisk.

Data Migration kan velge bort filer, men ikke hele mapper. Derfor er det enklest å komprimere mappene til .zip-format før man fortsetter. På den måten kreves også mindre plass og kloningsprosessen går raskere. Et egnet komprimeringsverktøy er 7-Zip, som er kostnadsfritt og som også har åpen kildekode.

Når man har valgt tilstrekkelig mange filer for at resterende skal få plass, brukes knappen “Neste” for å gå videre til en meny for å velge hvilken enhet som filene som ikke følger med i kloningen, skal flyttes til. Hvis en ekstern harddisk eller SSD for de filene som er valgt ikke allerede er koblet til, bør den kobles til nå så den kan velges i listen.

Trinn 3: Klon

Når Samsung Data Migration ser at alle resterende data får plass på den nye SSD-en, er det på tide å sette i gang kloningsprosessen ved å klikke på «Neste». Hvor lang tid det tar, beror på hvor mye data som må flyttes og hvor raskt den gamle respektive nye enheten er, men regn med mellom ti minutter og en time.

PCI Express med NVMe er den raskeste veien mellom en SSD og en datamaskin. Samsung SSD 970 Evo Plus kobles til enkelt og uten kabler til moderkortet via M.2, for sekvensielle lesehastigheter opptil 3 500 MB/sek. og skrivehastigheter på opptil 3 300 MB/sek.

Dette er en god anledning til å strekke på bena og fundere på hva man skal bruke sin gamle lagringsenhet til etter overflyttingen. Kanskje til et utvidet spill- eller videobibliotek?

Trinn 4: Start på nytt og test

Når prosessen er klar, skal hele operativsystemet ha blitt kopiert til den nye enheten, som nå skal kunne startes. Det siste trinnet er å sikre at kloningen har fungert ved å starte datamaskinen på nytt og starte Windows fra den nye enheten.

Start datamaskinen på nytt og bytt boot-enheten til den nye SSD-enheten i BIOS/UEFI. Nøyaktig hvordan det skjer, beror på moderkortmodellen. Det er et vanlig tiltak å bytte boot-enhet. Hvis ikke det fremgår tydelig nok i brukergrensesnitt hvordan man gjør det, vil det stå en beskrivelse i brukerhåndboken. Hvis den trykte brukerhåndboken ikke er tilgjengelig, kan den leses digitalt på hjemsiden til produsenten. Bruk i så fall en mobiltelefon eller bærbar datamaskin for å finne informasjonen du trenger.

Samsung Magician er en programvare som er kostnadsfri for alle Samsungs SSD-enheter. Med Samsung Magician kan man enkelt oppdatere fastvare, kjøre benchmarks for å se hvor raskt SSD-en er, eller kryptere enheten for å beskytte følsomme data.

Hvis Windows starter og kan brukes på vanlig måte, har overflyttingen fungert. I dette trinnet trenger du ikke lenger den gamle harddisken. Nå kan man koble den fra, eller bruke den som ekstra lagringsplass til spill, bilder eller video!

Les også: Fem myter om SSD-enheter

Lagringsnyheter fra Samsung:

Oppsummering av lagringsveiledningen del 6

Flytting til en ny SSD kan kjennes som et komplisert prosjekt. Med riktig verktøy og god veiledning er det imidlertid sikkert og smidig å få med deg alle dataene til en ny enhet uten at du må installere Windows på nytt. Resultatet er som regel også vel verdt det – bytte fra en harddisk til en SSD er den beste oppgraderingen man kan gjøre for å få en datamaskin som kjennes rask og responsiv i bruk.

Trenger du å bytte ut harddisken og/eller oppgradere til en raskere eller større SSD? Vi har brukt følgende enheter til denne artikkelen:

 • Samsung 970 Evo Plus M.2 (5 Gen. V-NAND)
 • Samsung 860 Qvo SATA (QLC-NAND)
 • Samsung T5 Portable Type-C
 • Samsung X5 Portable Thunderbolt