Blogg

Den første kjærligheten

Min første kjærlighet var japansk, hadde 32 kilobyte med minne, 2 MHz Zilog Z80-prosessor, integrert monitor og kassettspiller, og uante muligheter for underholdning.

Joe Venor

Vi har sannsynligvis alle et litt spesielt forhold til den aller første konsollen eller datamaskinen vi eide. Min første maskin fikk jeg av onkelen min, en eller annen gang på åttitallet. Jeg husker faktisk ikke hvor gammel jeg var, men det var nok i tidlig barneskolealder. Maskinen var en Sharp MZ-80A, en slags PC med et eget operativsystem som ikke har særlig mye med DOS å gjøre. I hjemlandet dens, Japan, er den kjent som "kassaapparatet", takket være det noe spesielle utseendet.

Send 1

Maskinen kom med noen kassetter fulle av programvare. En av dem hadde tre spill på den ene siden, og tre nytteprogrammer, inkludert en versjon av programmeringsspråket BASIC, på den andre. Instruksjonsmanualen var, som vanlig på den tiden, både brukerhåndbok for selve datamaskinen og en omfattende innføring i hvordan du skulle lage dine egne programmer (og spill!) ved hjelp av BASIC. Hvis det ikke fantes et godt program som gjorde akkurat det du trengte, var filosofien at du skulle kunne lage det selv.

For meg var det naturligvis spillene som var høydepunktet. Maskinen hadde ikke særlig gode grafiske egenskaper, og det meste av grafikken bestod rett og slett av tegn som kunne frembringes ved hjelp av tastaturet (nå skal det sies at forhistoriens datamaskiner hadde mye større muligheter på dette området enn det som er vanlig i dag). Fargeutvalget bestod av lysegrønn og sort. Lydene var begrenset til små pip. Dette hindret meg ikke i å tilbringe mange hyggelige timer foran maskinen, og dermed ble grunnlaget for min gamer-karriere lagt.

Et av programmene var en animert klokke.

Send 1 var et romskipspill i stil med Galaxians, hvor du måtte renske verdensrommet for den ene gruppen fiender etter den andre. Man Hunt minnet litt om Pac-Man, men her måtte du male en hel labyrint uten å bli spist av de fire monstrene som bodde der. Land Escape var et forhistorisk plattformspill hvor du var utstyrt med jetpack, og måtte unngå en rekke farer (som hoppende baller, ufoer og mystiske vegger). Dette var favorittspillet mitt, sannsynligvis fordi det var mye mer variert enn de to andre. I tillegg hadde jeg en variasjon av matematikkspillet Nim.

Etter hvert fikk jeg programmert inn andre spill, enten ved hjelp av instruksjoner i manualen eller ved hjelp av en venn som hadde Commodore 64 og mye programmeringserfaring. Jeg har fortsatt alle kassettene mine liggende, men maskinen, som til slutt gikk i stykker, er dessverre borte. Forresten, hvis du har en ødelagt Sharp MZ-80A som du fant ved en container et sted langs Strømsveien på Vålerenga, eller hvis du bare har en Sharp MZ-80A som du kunne tenke deg å selge, skulle jeg gjerne like å få en e-post fra deg.

Hva med dere? Med hva slags utstyr tok dere de første, utrygge stegene inn i gamer-verdenen?

NB: Bildet i toppen er fra The Sharp MZ80A Library. Takk til Joe Venor.

Siste fra forsiden