Annonse for

DirectStorage

Farvel til lang lastetid i spill

Velkommen DirectStorage.

Dette er en annonse. Journalistene i Gamer.no er ikke involvert i produksjonen.

DirectStorage er teknikken som snart kan forandre hvordan spill utvikles og rendres på PC, med kortere lastetider og mer detaljerte spillverdener. Heng med når vi går gjennom hva det er, hva det innebærer og hva du behøver for å komme i gang!

Lagringsnyheter fra Samsung:

Hva er DirectStorage?

DirectStorage er en del av Microsofts DirectX-familie. Det ble opprinnelig introdusert for deres spillkonsoll, men ble senere tilpasset bruk på Windows-plattformer. Dens viktigste oppgave er å optimalisere hvordan spilldata lastes fra lagringsenheten din til skjermkortet, slik at du får kortere innlastingstider og bedre spillytelse.

Uten DirectStorage mellomlades alle spilldata i prosessoren, blant annet for dekomprimering.

Tradisjonelt har dataspill fulgt en sekvens der operativsystemet leser spilldata fra lagringsenheten din (for eksempel en SSD eller en harddisk) gjennom prosessoren, før de sendes til skjermkortet for rendering, blant annet for å dekomprimeres. Med tanke på de enorme datamengdene moderne spill må laste inn, kan denne prosessoren fort bli en flaskehals der den maskimale lesehastigheten til en moderne SSD ikke kan utnyttes til fulle. Resultatet blir lengre innlastingstider og begrensninger i hvor grafisk detaljerte og omfattende spillverdener kan være.

Med DirectStorage skjer databehandlingen direkte på skjermkortet – prosessoren frigjøres for andre oppgaver.

DirectStorage skaper i stedet en direkte kobling mellom lagringsenheten din (helst en SSD med NVMe) og skjermkortet. Den dekomprimeringen og forhåndsbehandlingen av spilldata som tidligere skjedde i prosessoren, skjer i stedet helt og holdent på skjermkortet. På denne måten minsker også belastningen på prosessoren, som i stedet får ressurser til å håndtere andre beregninger. Ifølge Microsoft kan opptil 40 % av prosessorens ytelse frigjøres ved hjelp av DirectStorage.

Maksimal båndbredde for DirectStorage

Når DirectStorage gir deg en motorvei mellom lagring og skjermkort, risikerer SSD-en din å fortsette å være en flaskehals for de store datamengdene som sendes til skjermkortet. Med full støtte for PCIe 4.0 og sekvensielle lesehastigheter på opptil 7450 MB/s og tilfeldige lesehastigheter på opptil 1,4 millioner IOPS, kan Samsung 990 Pro levere rikelig med båndbredde, også til de mest krevende spillene.

Mer enn bare kjapp innlasting

Kortere innlastingstider er det som oftest nevnes i forbindelse med DirectStorage, men i forlengelsen av dette medfører denne teknologien enda flere fordeler. Dels frigjøres ressurser fra prosessoren din, som dermed kan benyttes til andre oppgaver, og dels innebærer de forkortede innlastingstidene nye måter å bygge spillopplevelser på.

Med den ekstra tilgjengelige prosessorytelsen kan spillutviklerne for eksempel få større plass til bedre AI og spilleffekter. For deg som strømmer, kan det også innebære at programmer som OBS ikke i samme grad trenger å konkurrere med spillene om prosessorens ressurser.

Kjapp gaming – ikke bare til PC

En kjapp SSD er et selvsagt tilbehør – ikke bare til en PC, men også til spillkonsollen din. Moderne spill fyller fort opp de 825 GB som utgjør den normale lagringsplassen til en moderne spillkonsoll. Med Samsung 990 Pro kan du øke lagringskapasiteten med opptil 2 TB (og snart opptil 4 TB!) uten at det går ut over ytelsen.

Med de riktige optimaliseringene rundt DirectStorage, kan selve spillene utvikles for å dynamisk lese inn ressurser mens du spiller, og dermed tegne ut større og mer detaljerte verdener. Snarere enn å bare gi kortere ventetid ved lasteskjermen, kan mange av pausene knyttet til innlasting av nytt materiale sløyfes helt. Nytt materiale kan lastes inn mens du beveger deg omkring i verdenen, uten at du merker noe til det.

Hvilke spill benytter DirectStorage?

Ettersom DirectStorage må være på plass allerede i utviklingsfasem av et spill, så er det enn så lenge få PC-spill ute på markedet som støtter denne teknologien. Forspoken er st spill som er lansert med offisiell støtte. Cryteks actiontittel Hunt: Showdown vil få støtte i fremtiden gjennom en kommende oppdatering. Det gjelder også det heftigste spillet for øyeblikket, Diablo 4, der utvikleren har meddelt at støtte for DirectStorage er underveis.

Effektiv og kjølig

Å lese og skrive de enorme datamengdene moderne spill utgjør, medfører en betydelig belastning på flashminne og kontroller på en moderne SSD. En overopphetet lagringsenhet kan begrense ytelsen og i verste fall skade enheten på sikt. Kontrolleren på Samsung 990 Pro er utstyrt med et nikkelbelegg, som gir mer effektiv varmeavledning, og den gjør bruk av Dynamic Thermal Guard for å optimalisere energiforbruket på en måte som hindrer overoppheting, med minimal innvirkning på lese- og skrivehastigheten.

Selv om utvalget for øyeblikket er tynt, er det verdt å tenke på at det først nylig at utvikling for PC med DirectStorage har kunnet igangsettes for alvor. Microsoft lanserte våren 2022 en utviklingspakke for DirectStorage til Windows 11, og vi kan regne med at støtten for denne teknologien blir stadig mer utbredt i tiden som kommer.

Hva kreves for å bli klar for DirectStorage?

For å være sikker på at maskinen din er forberedt på DirectStorage, har vi satt opp disse kravene og anbefalingene.

  • Krav: Et skjermkort med støtte for DirectX 12
    Teknologien har formelt sett støtte for alle moderne skjermkort med DirectX 12 (med Shader Model 6.0), men vår anbefaling er å sørge for at du dessuten har et kort med rikelig med minnebåndbredde. Ettersom mer data kommer til å føres ukomprimert til skjermkortet, er det viktig å passe på at ikke minnet blir en flaskehals.
  • Krav: Windows 10 eller Windows 11
    På papiret skal DirectStorage fungere med Windows 10, men det er rimelig å anta at Microsoft i tiden fremover vil prioritere Windows 11. Derfor anbefales det å oppgradere til Windows 11 for å gjøre bruk av DirectStorage.
  • Anbefaling: En kjapp SSD med NVME
    Selv om du kan komme i gang med DirectStorage med de fleste SSD-enheter med NVME (eller til og med en mekanisk harddisk), er det viktig at ikke lagringen blir en flaskehals, akkurat som med skjermkortet. Derfor anbefales det at du benytter en kjapp og pålitelig SSD, helst med minst PCIe 4.0-grensesnitt.

Lagringsnyheter fra Samsung:

Les mer

I denne artikkelen har vi benyttet oss av SSD-enheter fra Samsung. Nærmere bestemt 990 Pro, som er en PCIe 4.0-basert SSD med ytelsesfokus. Hvis du vil vite mer om denne DirectStorage-klare SSD-en, finner du den her: Samsung 990 Pro.

Gå ikke glipp av disse tipsene: