Intervju

Håvard «rain» Nygaard i FaZe

– Sa egentlig ja til Team Liquid i 2015

Håvard «rain» Nygaard avslørte overraskende fakta i eksklusivt intervju med Gamer.no under FaceIt Major London.

NRK

Want to read this in english? Here is our official translated version »

Under FaceIt Major London som gikk gjennom hele september hadde vi to nordmenn med. Joakim «jkaem» Myrbostad og Håvard «rain» Nygaard. Sistnevnte kom lengst, før det sa stopp mot Astralis i kvartfinalen i helgen. Astralis på sin side gikk hele veien og vant turneringen.

Gamer.no møtte vår hovedperson Håvard «rain» Nygaard på FaZe sitt treningsrom bak scenen mens semifinalene ble spilt. Et treningsrom som så ut som en container, med flere stoler og PC-er inni. Nordmannen var i godt humør dagen etter tapet, og forteller om de store endringene som profesjonell spiller i dag kontra for noen år siden.

– Det er mye mer press i dag, mye mer medieoppmerksomhet og flere som ser på. Selv om det var flere seere på nett før, så har turneringslokalene blitt større med mange flere tilskuere. Når jeg ble med i Kinguin så jeg ikke på dette som en jobb, men mer som en drøm som gikk i oppfyllelse. Det er fortsatt gøy, men det er mye mer press i dag.

Nygaard sier at mye har forandret seg. Men trekker også frem det mest positive som har kommet som følge av alle endringene de siste årene.

DISSE SPILLER FOR FAZE CLAN

Vis mer

Håvard «rain» Nygaard
Finn «karrigan» Andersen
Nikola «NiKo» Kovač
Ladislav «GuardiaN» Kovács
Olof «olofmeister» Kajbjer

– Alle turneringer er proffe. Gode hotell og fleksible flyturer. Når jeg startet måtte klubbene organisere alt. Nå er alt betalt og ordnet av de som arrangerer. ESL skiller seg ut her og er klart best. Jeg tweetet i 2016 om at ESL var de dårligste arrangørene, men etter det så har de blitt de klart beste. PC-ene de har er de klart beste, hotellene er bra, og man kan velge flytur selv etter hva som passer. Neste major arrangeres jo av ESL, så det blir bra.

Skulle egentlig slutte å spille

FaZe har hatt stor suksess de to siste årene med mange turneringsseire.
Bart Oerbekke/ESL

Nygaard er eneste spiller som er igjen på laget som opprinnelig ble startet som Kinguin sent våren 2015. Han avslører litt om hemmeligheten bak det.

– Jeg har aldri klaget på ting. Jeg har bare gjort det jeg må, og bare spilt, ikke klaget på de andre spillerne. Jeg har også spilt bra nok til å beholde plassen.

Nygaard hadde også suksess før han gikk til et internasjonalt lag. Når han spilte i helnorske LGB deltok de faktisk i major-turneringer.

– Vi var vel egentlig bare en veldig bra gjeng som gikk godt sammen både i og utenfor spillet. Spilte veldig mye, og hadde konstant over 100 timer alle sammen på to ukers-perioder. Alle var i toppform hele tiden.

På spørsmål om noen kan lykkes med det samme som LGB gjorde den gang, er Nygaard litt usikker, men tror det er mulig med små justeringer.

Les også
Jakter sitt tredje strake seriemesterskap

– Ja, men jeg føler på en måte at de norske spillerne spiller på en slik måte at de ikke tar det seriøst nok. Jeg vet ikke om det bare er i Norge, men det kan være en uting i e-sport. Det er ikke proft nok på grunn av at det er ulønnet og at fremtiden er litt usikker.

Nygaard selv sier at det var mange tilfeldigheter som gjorde at han til slutt endte opp hos Kinguin, og sier at han faktisk hadde planlagt å slutte med Counter-Strike noen uker senere.

«Maikelele» var den største drivkraften bak å få Nygaard til Kinguin.
Patrick Strack/ESL

– Jeg møtte «Maikelele» i Copenhagen Wolves og han ville ha meg med til Kinguin, så det var en del tilfeldigheter sånn sett. Men jeg spilte veldig bra, og tok det derfra. Jeg skulle egentlig slutte å spille den sommeren før jeg ble med i Kinguin, siden jeg hadde spilt alt for mye og skulle satse videre på jobb og utdanning. Men jeg slutta i jobben når jeg fikk tilbudet, sjefen var ikke veldig glad men det ble sånn.

Nygaard mener at lag må satse sammen over lengre tid, og ikke holde på med spillerbytter konstant. Finner man seg en gjeng man kan spille sammen med, så bør man holde sammen.

– Jeg tror det er det at de ikke holder sammen lenge nok. Man trenger mer enn et par måneder for å komme langt. Nå skal jeg vel egentlig ikke si noe siden jeg har skiftet mange spillere i laget mitt, men sånn har det blitt. Det er annerledes når man plukker fra øverste hylle, sier han før han legger til.

– Det er jo det at folk ikke har en seriøs kontrakt, noe som gjør at det er enkelt å løsrive seg fra hverandre.

Var på vei til USA og Team Liquid

FaZe med «cromen» stakk av med trofeet under ESL One Belo Horizonte.
Helena Kristiansson/ESL

I sommer var Jørgen «cromen» Robertsen reserve for Olof «olofmeister» Kajbjer. Nygaard synes han gjorde en god figur. Laget vant ESL One Belo Horizonte mens Robertsen spilte med dem.

– Han klarte seg veldig bra, han var veldig nervøs under finalen i Belo Horizonte. Han måtte roe seg ned litt, men han klarte seg veldig bra, forklarer Nygaard.

Nygaard forteller at det var morsomt å ha en nordmann på laget igjen, og sier at han er veldig rusten når det kommer til det norske språket.

– Ja, det var gøy. Jeg snakker jo ikke norsk lenger. Tankene går jo også på engelsk. Kjæresten er jo amerikansk, og laget kommuniserer på engelsk.

Nevnte Robertsen har fortsatt ikke signert en kontrakt med et lag etter hans opptreden for FaZe. Nygaard tror han har fått tilbud, men er litt usikker før han kommer med et tips. Han avslører også at hans egen karriere kunne blitt helt annerledes i 2015.

– Jeg tror han har fått et par tilbud, jeg er ikke helt sikker. Hadde jeg vært han hadde jeg gått til USA, sier Nygaard før han avslører.

– Før jeg fikk tilbud av Kinguin så fikk jeg tilbud fra Liquid også, og da sa jeg egentlig ja til Liquid, men så sa de at det var for seint. Så da ble det Kinguin. Å flytte til USA vil jo være en opplevelse også, og du kan skape et navn der ganske lett siden det er en del lettere motstand der, forteller Nygaard.

Kunne tenkt seg litt mindre reising

Nygaard forteller at han og «olofmeister» går godt overens.
Joe Brady/ESL

Både på turneringer og Twitter ser det ut som at Nygaard har et ekstra godt forhold til lagkamerat «olofmeister». Nygaard bekrefter dette.

– Ja, det stemmer. Vi har spilt mye sammen. Når jeg spilte med «Skurk» og «Polly», så spilte Olof og de svenske med oss. Vi ble jo kjent da, og spilte en del DayZ og Arma for eksempel. Så det har bare bygd videre på det forholdet vi startet da.

I Overwatch League så foregår alle kampene på en og samme arena. På spørsmål om Nygaard foretrekker det nåværende systemet eller skulle ønsket at det var mer som i Overwatch League, var nordmannen litt delt i meningen.

– Det er samme i League of Legends også. Hvis du for eksempel sier noe feil på stream eller noe så får du jo bot der. Jeg tror jeg foretrekker det slik vi har det nå, bare med litt mindre reising. To til tre ganger i måneden ville vært fint. Så kunne jeg vært hjemme. Jeg er jo aldri hjemme.

Håper flere medier hiver seg på

NRK hadde egne sendinger under majoren i London, og Nygaard mener dett er veldig viktig for at e-sport skal bli akseptert hos det norske folket.

– Det er veldig viktig for at miljøet i Norge skal bli akseptert. For at eldre folk skal finne ut av det, så de ikke bare ser på gaming og e-sport som en uting.

Han ønsker seg mer tradisjonell mediedekning også.

– Store mediehus som VG og Dagbladet kan jo dekke om nordmenn vinner store turneringer. Det er jo mange som ser på, og det er snakk om mye penger. Det er jo større enn å vinne for eksempel Tippeligaen.

– Litt usikker på den, men større enn langrenn er det definitivt?

– Ja, men Norge er jo større på langrenn enn alle andre. Vi må få en e-sportkanal. Noen som jobber med e-sport hele tiden. 100%. Som ser på kampene og sender ut nyheter på det. Jeg har sett et par ting på gaming og streaming på for eksempel VG, og da er det bak betalingsmur hos de fleste nettsidene.

«rain» synes svenskene er heldige som har ildsjelene som jobber for miljøet.
Epicenter

I Sverige har de nylig lansert et ligasystem som har en premiepott på én million svenske kroner. Nygaard forteller at mye av grunnen til at svenskene ligger så langt foran oss er at de har gamle profiler som jobber som ildsjeler.

– Det er jo «HeatoN» og «Potti» med flere som satser på dette. I Norge så har vi jo Telenorligaen, men pengene er ikke der. De gamle store spillerne i Sverige har jo prøvd så hardt å fått dette til å bli en stor ting. Vi mangler disse profilene i Norge.

– Du har jo «bsl» for eksempel?

– Han har jo vært veldig frampå. Men han er ikke så stor på media, mye på grunn av jobben han hadde i ESL, så det er forståelig.

Helt til slutt spurte vi Nygaard om laget. Det går en del rykter på forskjellige nettsider om at laget kommer til å gjøre endringer nå, spesielt siden lagets taktiske leder, «karrigan», ga fra seg lederrollen i majoren. Nygaard avviser at det blir endringer.

– Vi skal til New York. Vi hadde en samtale i går, og vi vet hvor problemet ligger. Så nå må vi jobbe med å fikse det. Det blir ikke lett, men vi skal finne ut av det, smilte Nygaard.

– Ingen lagendringer?

– Nei, avsluttet Nygaard med et smil.

Siste fra forsiden