Test

Steelseries Arena 9

Stor lyd til stiv pris

Arena 9 er imponerende, men er det verdt pengene?

I mange år så var lyd på PC-en noe jeg egentlig ikke tenkte så mye over. Jeg plugga i hodetelefoner og var klar til spilling. Men litt etter litt så har interessen meldt seg, og for meg er det enormt viktig at lyden er på plass.

Et skikkelig høyttalersett til oppsettet mitt har dessverre manglet. Inn kommer Steelseries med sin nye Arena-serie, der du har tre ulike høyttalerpakker å velge mellom. Jeg hører og ser nærmere på Arena 9 i denne testen, som leverer et fullverdig 5.1 surroundanlegg til PC.

Design

Arena 9 består av 6 ulike lydenheter. To fronthøyttalere som kommer med USB-belysning både i bakkant og i basen. En senter, en subwoofer og to bakhøyttalere. I tillegg har du en liten kontrollenhet der du styrer volum og innstillinger.

De to fronthøyttalerne har fastmontert ledning som kobles inn i subwooferen. Den greia med at alt PC-utstyr må ha en eller annen form for LED-belysning er jeg litt trøtt av, men her kan du altså bestemme farge og styrke på belysning både bak og i basen på disse to høyttalerne. Det kan også heldigvis slås av i programvaren til Steelseries, så ingen krise og et lite pluss i boka fra meg. I tillegg er disse kanskje de enhetene i settet du sliter mest med å plassere, da de er ganske store. De er cirka 18x12x10 centimeter og tar litt plass på hver side av skjermen.

Men selve designet passer godt inn hos de aller fleste spillinteresserte, med en sedvanlig matt, sort plast som står i stil med mesteparten av det «vanlige» datautstyret. Utover dette så fortjener produsentene skryt for trådløse bakhøyttalere som kun trenger en ledning seg imellom samt strøm for å fungere.

Selve oppsettet av Arena 9 fungerte smertefritt. Alt av ledninger (utenom nevnte bakhøyttalere) plugges inn i den middels store subwooferen, og den plugges med USB rett inn i PC-en. Alt i alt så tok det meg rundt 15 minutter før hele greia var oppe og gikk.

Lyd

Det er god dynamikk i lyden, og massevis av trøkk i bassen. Jeg hadde litt trøbbel med å finne en balanse i starten, da det var vel mye bass som spiste litt av den andre lyden, men ved hjelp av Sonar-appen til Steelseries, så fikk jeg justert det slik at det ble et mer balansert lydbildet.

Musikk er det Arena 9 fungerer dårligst med. De to frontene og senterhøyttaleren er gode, men man merker begrensningene i størrelse og utforming best her. Det blir litt mye lyd som skal ut av små enheter, og for de som primært bruker dette til musikk vil det være bedre alternativer der ute. Det vil ikke si at dette ikke er bra. Jeg vil med ganske stor sikkerhet si at dette settet er mer enn bra nok for stort sett alle der ute. Men for de som har interessen og som har litt lyd-dilla så finnes det bedre alternativer til musikk.

Det er film og spilling som er Arena 9 sin spesialitet. 5.1-surrounden fungerer utmerket med Disney+ applikasjonen, og både Star Wars og diverse superheltfilmer låter utmerket. Hodetelefoner er suverent til lydinnlevelse, men det er et eller annet spesielt med å kjenne bassen fysisk vibrere som gjør den opplevelsen hakket hvassere. Det å flytte lyden ut i rommet, og spesielt såpass enkelt og effektivt som med Arena 9 blir noe annet.

Og til spill, som jo er det Arena 9 er bygd for, fungerer det utmerket. Skytelyder i Warzone er krispe og harde, eksplosjoner drønner i bassen og lydbildet løper rundt i surroundoppsettet. Ut av boksen er høyttalerne godt balansert slik at du ikke overdøves av verken høye diskantlyder, eller en dominerende bass. Litt justering i forhold til rom, plassering og egen preferanse er det uansett verdt å bruke litt tid på.

Balansen mellom de ulike høyttalerne kan du justere selv, både via kontrollenheten og i programvaren fra Steelseries. Noen spill er det digg med litt ekstra trøkk i bassen, mens det i andre kanskje er viktigere å høre hvor fiendene rører seg. Selv om spill som Hellblade blir enda et hakk hvassere med et skikkelig headsett, så blir opplevelsen fortsatt imponerende med Arena 9. Det tar virkelig lydeffekten til et nytt nivå.

Et lite pluss i boka må også gis på bakgrunn av at Arena 9 også fungerer til PS5 og over Bluetooth. Riktignok så fungerer det kun som 2.1 høyttaler til PS5, med virtuell upmix til 5.1 som eneste surround-alternativ. Men det er kun positivt at det finnes alternative bruksområder for settet, da får man litt mer igjen for pengene.

Konklusjon

Steelseries Arena 9 er et solid produkt. Det leverer skikkelig lyd til alle mulige bruksområder, er lett å sette opp og fungerer mer eller mindre uten større hindringer. Lydbildet er klart og fint, og fungerer spesielt bra til spill og filmer. Surrounden med de to trådløse bakhøyttalerne gir et levende lydbilde, og bassen har mer enn nok trøkk til å irritere naboen hvis du ikke passer på.

Så er egentlig det store spørsmålet om det er verdt pengene? Steelseries Arena 9 koster 5890 kroner. Det er en heftig sum, og verdien av dette får nesten være opp til hver enkelt. Jeg har ikke testet et bedre høyttalersett til PC, og per nå så er jeg mer enn fornøyd med hvordan Arena 9 presterer. Du får et par veldig gode hodetelefoner til samme pris, men det blir feil å sammenligne det den veien.

Steelseries Arena 9 er dyrt, men du får også kvalitet og lyd for hver eneste krone.

8
/10
SteelSeries Arena 9
Steelseries Arena 9 er dyrt, men du får også kvalitet og lyd for hver eneste krone.
Suveren lydopplevelse til spill og film
Lett å sette opp
Pent design
Dyrt
Musikk er hakket bedre på andre høyttalere

Siste fra forsiden