Anmeldelse

Wario Ware Touched

Ikke tenk, bare utfør det du får beskjed om. Wario Ware: Touched handler om lett underholdning blottet for alt som heter logikk, men så moro da gitt.

Wario har underholdt oss på både stasjonær og håndholdt konsoll tidligere. På Game Boy Advance ble hans spill en suksess uten like, og appellerte til et bredt publikum. Med en flunkende ny plattform på markedet skifter Wario beite, og det er som han sier: To skjermer betyr dobbelt moro. Selvsagt er den berøringsfølsomme skjermen helt sentral i spillet, 99 prosent av kontrollene styres med DS-pennen. Faktisk er dette fokuset så stor at du må oppgi om du er høyrehendt eller keivhendt før det hele settes i gang.

Mange bekker små
Wario Ware Touched er en samling minispill som i all hovedsak er spunnet rundt personer i Warios omgangskrets. Når jeg sier minispill, ja så er det virkelig det. Enkelte varer i underkant av sekundet, så her er reaksjoner, instinkt og flaks faktorer som avgjør hvorvidt du oppnår suksess. Du må ta i bruk både pennen, pusten og stemmen underveis i spillet, fantasi har nemlig ikke vært en mangelvare hos Nintendo når de lagde Wario Ware Touched.

Spillet starter med at Wario gjennomgår et smertefylt tannlegebesøk. Herifra er det bare å holde seg fast, tempoet på og variantene av utfordringer akselerer med rekordfart. Det er nemlig slik at flere og flere personer blir låst opp etter hvert som du klarer de ulike spillseriene disse har å by på. De fleste av disse presenteres med en liten bakgrunnshistorie før minispillene settes i gang. Et smart grep, som gir deg en viss dybde i Warios univers, i stedenfor en endeløs rekke meningsløse minispill.

Du har som oftest fire liv, og med disse må du fullføre minimum femten småspill på rappen. Farten øker jevnt, og vanskelighetsgraden i takt med den. Når du blir bedre vil du dessuten få muligheten til å få ekstraliv utover i de enkelte spillseriene. Toppscorelister er tilgjengelige for hver karakterserie, bare synd det ikke er mulig å skrive inn navn på disse. Dette til tross, det finnes ikke noe som tilfredsstiller mer enn å knuse en rekord, det være seg sin egen eller andres. Hvis det mot formodning skulle gå litt trått kan du når som helst øve deg på de ulike minispillene i seksjonen kalt "albumet". Her finnes alle spill du har testet, og det viser seg at øvelse faktisk gjør mester.

Foruten karakterspillene finnes det også individuelle småspill som blir låst opp underveis i spillet. De kan plasseres i det såkalt lekerommet, lett tilgjengelig om du kun vil ha et par minutters moro. Enkelte av disse har ingen verdi overhodet, og demonstrerer kun at den berøringsfølsomme skjermen faktisk fungerer. Heldigvis finnes det flere gullkorn enn gråsteiner i lekerommet, og et par av spillene er meget engasjerende. Høyest i kurs hos meg er Orbit Ball der oppgaven er å sprette en ball høyt opp i atmosfæren. I tillegg ble jeg også fascinert av et pingpongspill, der man kan spille to stykker mot hverandre, der bordhalvdelene representeres på hver sin skjerm.

Blandingsverk
Grafikken i Wario Ware Touched varierer fra det geniale til det middelmådige. For det meste fungerer det visuelle godt, selv om det til tider seg ut som tegninger laget av en 5-åring i Paint. Selvsagt er dette noe Nintendo har gjort med fullt overlegg, og spillene blir faktisk morsommere av at du stadig får servert nye visuelle overraskelser. Du får til og med korte gjensyn med gamle klassikere fra NES, så her er det noen godbiter for veteraner også. Jeg kom borti et par mindre feil ved det grafiske, nærmere bestemt at minispill ikke "lystret" DS-pennen. Heldigvis virker denne feilen sporadisk, dermed lider ikke totaltinntrykket nevneverdig.

Er det noe japanerne kan så er det å skape et lydbilde som setter seg på hukommelsen din, og deretter driver deg på randen av det glade vanvidd. Musikken er intet mindre enn strålende, selv om variasjonen kanskje kunne vært litt større. Lydeffektene tilfredsstiller, og passer godt sammen med det visuelle. Humoren er vel en fellesnevner for både lyd og bilde, smilebåndet ditt vil med andre ord få mer enn nok å jobbe med.

Varigheten på spillet er svært god, og i motsetning til tidligere omtalte Project Rub er gjenspillingsverdien stor. Enten du skal kjøre fire timer med buss, eller vente i to minutter på toget så er Wario Ware Touched midt i blinken. Fleksibiliteten som ligger i tittelen er på mange måter kjernen som gjør det så genialt, uansett hvor mye tid du har til rådighet så er det spillbart. Frasen "hvor som helst, når som helst" passer utmerket til Wario og hans spill.

Konklusjon
Wario Ware Touched er en lanseringstittel som virkelig er Nintendo DS verdig. Spillet tar i bruk alle muligheter den nye konsollen tilbyr, og leverer en spillopplevelse utenom det vanlige. Enkelte små feil er det ved berøringsfølsomheten hos noen minispill, men totalbildet er meget tilfredsstillende. Ikke bare er det underholdende, men også lærerikt. Du vil nemlig få god trening i reaksjon, koordinasjon og fingerbruk. Men pass på å forklare folk rundt deg hva du driver med om du skal spille på et offentlig sted. Hvis ikke risikerer du å bli hentet av et par staute karer i hvite frakker.

Siste fra forsiden