Fortnite - App Store

Apple kastet ut Fortnite fra App Store – Epic svarer med søksmål

Oppdatert: Fortnite er også fjernet fra Google Play.

Epic Games har gått til full krig mot Apple, etter at sistnevnte fjernet Fortnite fra sin digitale butikk. I løpet av få timer på torsdag brøt det ut totalt kaos, med både søksmål og direkte latterliggjøringer.

– Ulovlig monopol

Det hele begynte da Epic implementerte et nytt system for kjøp av kosmetikk og andre tjenester i Fortnite. Systemet omgikk App Store-regelen om at 30 prosent av fortjenesten på alle slike kjøp skal gå til Apple, og iPhone-makeren svarte med å sparke ut spillet.

Epic bruker referanser til boka 1984 og en gammel Macintosh-reklame for å illustrere hvor slem Apple er.
Epic Games

Epic var imidlertid tydelig forberedt på bråk, og på rekordtid hadde utvikleren satt igang et søksmål, startet en kampanje for rettferdighet i sosiale medier og til og med lansert en film inne i Fortnite som harselerer med Apple.

I sakspapirene skriver Epic at det vil ha slutt på Apples monopol, som både er urettferdig og som bryter med regler for fri konkurranse. Fortnite-skaperen beskriver Apple som et ondt monster, som slår knallhardt ned på konkurranse og ødelegger for innovasjon.

– Epics ønske er at alle utviklere for mobil og alle forbrukere skal ha rett til å velge alternative betalingsløsninger som koster mindre, noe som er vanlig på alle andre flerbruksplattformer, inkludert Windows og Mac. Vi forventer store endringer rundt måten smarttelefoner behandles for alle utviklere – endringer som gir bedre verdi og frihet til å velge for forbrukerne. Vi forventer at Apple opphever blokkeringen av Fortnite, skriver Epic.

På Twitter går emneknaggen FreeFortnite sin seiersgang, og en rekke kjente fjes i spillbransjen og e-sportmiljøet har kastet seg på kampanjen. Inne i Fortnite kan spillere se en kort film kalt Nineteen Eighty-Fortnite – se filmen øverst i artikkelen – der undertrykte Fortnite-spillere gjør opprør mot et totalitært regime – representert av et digert eple. En del symbolikk ute og går her, altså.

Apple har foreløpig ikke kommentert søksmålet, men vi har absolutt ikke hørt det siste i denne saken. Vi oppdaterer etter hvert som det dukker opp mer.

Kan fortsatt spille

Mens krigen raser er det verdt å påpeke at at det fortsatt er mulig å spille Fortnite på iOS. Fordi Apple har blokkert oppdateringer til spillet er kommende innhold imidlertid utelukket inntil ting endrer seg.

– Fordi Apple har BLOKKERT spillernes evne til å oppdatere, vil dere ikke få spille den nye sesongen når Fortnite Chapter 2 - Season 4 lanseres på iOS, forteller Epic.

Oppdatering 01:10: Fortnite er nå også fjernet fra Googles Play Store, for nøyaktig samme grunn som fikk spillet blokkert i Apple-butikken. Google krever også at spill benytter seg av selskapets eget system for kjøp, og tar også 30 prosent av kaka.

I en uttalelse til The Verge forteller Google at Fortnites nye betalingssystem bryter med retningslinjene for Play Store.

Les også
Nå vil Apple trekke tilbake Epics utviklerverktøy for iOS og Mac

– For utviklere som velger å bruke Play Store har vi faste regler som er rettferdige for utviklerne og som sørger for at butikken er trygg for forbrukere. Mens Fortnite fortsatt er tilgjengelig på Android kan vi ikke lenger tilby det via Play fordi det bryter med våre retningslinjer. Når det er sagt, er vi åpne for å fortsette diskusjonen med Epic for å bringe Fortnite tilbake til Google Play.

Det hører med til historien at Epic og Google har hatt et anstrengt forhold i lang tid, der førstnevnte lenge nektet å slippe Fortnite på Play Store. Epic anbefaler at Android-brukere handler via Epic Games-appen eller Samsung Galaxy Store, der Fortnite fortsatt er tilgjengelig.

Oppdatering 03:37: Som følge av Googles beslutning om å sparke ut Fortnite har Epic visstnok også gått til sak mot Google. Det melder bransjepersonlighet Rod Breslau på Twitter. Søksmålet er også bekreftet av The Verge.

Siste fra forsiden