Nintendo - hacker

Brukte tre år på å stjele og avsløre Nintendo-hemmeligheter

Mannen bak flere lekkasjer trodde ingen kunne stoppe ham.

Barone Firenze/Shutterstock

31. januar sa California-mannen Ryan Hernandez seg skyldig i å ha stjålet en rekke bransjehemmeligheter fra Nintendo. Saken mot 21-åringen hadde da pågått i flere år, men i motsetning til hva man kanskje skulle tro var det aldri snakk om noen komplisert etterforskning av en ukjent gjerningsmann.

Nettstedet Vice fikk nylig tak i saksrapporten fra FBI, byrået som ledet etterforskningen. Her kommer det frem at Nintendo hele tiden visste at Hernandez sto bak ugjerningene, som følge av at han aldri forsøkte å skjule sin identitet.

Begynte i 2016

Hernandez skal blant annet ha lekket informasjon om Nintendo Switch.
Audun Rodem, Gamer.no

Hernandez' ugjerninger begynte i 2016, da han utga seg som utvikler og fikk tilgang til Nintendos databaser. Ifølge FBI-rapporten gikk han rett i gang med å snoke gjennom materiell knyttet til kommende spill og prosjekter – inkludert detaljer om Nintendo Switch – som han deretter delte på nettet.

Mens folk i slike situasjoner ofte finner en tredjepart som kan dele informasjon anonymt, la Hernandez alt ut via egne Twitter-kontoer og Discord-kanaler. Ettersom Nintendo allerede kjente til hovedpersonen var det ikke vanskelig å spore ham opp, og etter å ha kontaktet familien hans ble det satt en stopper for aktiviteten.

En måned senere, i oktober 2016, var han imidlertid i gang igjen. Etter å ha lurt en Nintendo-ansatt til å hjelpe ham, fikk Hernandez lastet opp spionprogrammer til Nintendos utviklerportal. Deretter tok det ikke lang tid før han hadde sikret seg administratorrettigheter til hele greia.

Flere lekkasjer fulgte, og etter å ha samlet sammen bevis mot Hernandez gikk Nintendo til FBI. Et offisielt FBI-besøk i oktober 2017 var imidlertid ikke nok til å stoppe snokingen, og basert på saksrapporten virket Hernandez å tro at han var uovervinnelig.

Ransakelse og overgrepsbilder av barn

Via forskjellige e-postadresser, som alle inneholdt varianter av «ryanrocks», fortsatte han å snike seg inn i Nintendos systemer. Siden alt foregikk fra samme IP-adresse var det imidlertid lett å vite hvem som sto bak, så Nintendo sanket informasjon og sendte alt videre til FBI.

Med den solide bunken med bevismateriale gikk FBI til en dommer i juni 2019, og fikk skaffet en ransakelsesordre. Hjemme hos Hernandez konfiskerte byrået diverse PC-er og harddisker, som inneholdt haugevis av hemmelighetsstemplede filer fra Nintendo. I en mappe kalt «Bad Stuff» fant FBI også over 1000 overgreps- og nakenbilder av barn.

I kjølvannet av tilståelsen har Hernandez sagt seg enig i å betale omtrent 2,5 millioner kroner i erstatning til Nintendo. Påtalemyndighetene har i tillegg foreslått fengsel på tre år. Den endelige straffen blir imidlertid opp til en dommer, som kan gi opptil fem år for svindel og 20 år for besittelse av overgrepsbilder.

Les også: Nintendo bryter samarbeid med spillnettside ansvarlig for Pokémon Sword og Shield-lekkasjer »

Siste fra forsiden