Anmeldelse

Kirby's Return to Dreamland Deluxe

Enkelt og supersjarmerende

Det nyeste Kirby-spillet byr på solid moro for barn i alle aldre.

Nintendo

Selv om det i disse dager har gått hele seks år siden lanseringen av Nintendo Switch, fortsetter de japanske ringrevene å gi ut gamle spill på nytt i form av såkalte «Deluxe»-utgaver. Fra før av har både Mario Kart, Donkey Kong og Pikmin fått oppussede nyversjoner på den håndholdte konsollen, og nå har tiden omsider kommet til selskapets rosa sjarmklump, Kirby.

Tradisjonen tro gjør ikke Kirby's Return to Dreamland Deluxe nevneverdig for å skille seg fra originalspillet fra 2011, men det er likevel et enormt koselig spill som byr på en del smørblid samarbeidsmoro.

Velkommen til drømmeland.
Espen Jansen/Gamer.no

Kort og godt

I likhet med Nintendo-spill flest, gjør Kirby's Return to Dreamland kort prosess av eventyrets premiss: Alt man trenger å vite er at det guløyde romvesenet Magalor er skipbrudden i Kirbys bakhage, og det blir følgelig opp til den rosa maskoten å sanke inn de nødvendige delene for å stable det merkelige romskipet på beina igjen.

Med et par enkle unntak er handlingen på grensen til ikke-eksisterende, men det fungerer likevel godt for å gi oss en grunn til å legge ut på tokt i drømmeland.

Det merkelige fantasiuniverset består av en rekke sedvanlige omgivelser, og de aller fleste er velkjent kost for de som har kjennskap til plattformsjangeren fra før av.

Grønne enger, snødekte åskammer og golde ørkener står igjen som de mest typiske omgivelsene, og akkurat her vinner ikke spillet poeng for nytenkning eller kreativitet. Det er fargerikt, søtt og sjarmerende – slik det meste er i Kirbys verden – men ikke stort mer.

Den oppdaterte grafikken lar spillet holde greit følge med Nintendo Switch og konsollens mer moderne plattformspill, men det er likefremt mulig å se at dette ikke ble laget fra bunn av i 2023.

Med storesøster på slep.
Espen Jansen/Gamer.no

Ravende raringer

Da er fiendene som raver rundt omkring langt mer interessante, med flotte farger og enorm designvariasjon. Seler laget av sand, geleklumper som rir på villsvin, magiske snømenn og fisk med dykkermaske er bare et par eksempler i vellet av snodige skapninger man møter langs veien.

Stort sett alt man støter på i drømmeland går aktivt inn for å stanse deg, og da er man pent nødt til å bruke både nebb og klør for å forsvare seg. Her skiller Kirby seg nevneverdig fra andre plattformspill ved at man ikke skader fiender ved å hoppe på dem – i stedet er man nødt til å suge til seg og svelge fiendene hele for å ta dem av dage.

Spillet bruker de samme sjefsfiendene om og om igjen.
Espen Jansen/Gamer.no
Du kødder ikke med disse kara.
Espen Jansen/Gamer.no

Noen skapninger besitter også spesielle evner, og disse kan man enkelt kopiere ved å spise den aktuelle raringen. Det gir seg stort sett selv hvilke fiender som har hvilke evner: Svelger man flyvende sverd får man tilgang på et magisk sverd, «Fighter»-evnen forvandler deg til en slåssespillfigur med usannsynlig mange angrep, mens den tidligere nevnte sandselen lar deg skli ufortrødent gjennom sandbanker og kaste bøttelass med sand etter motstanderne dine.

Det er et kreativt utvalg evner – alt er selvfølgelig ikke like nyttig, men det meste har i det minste ett spesifikt bruksområde, enten det er en type fiende som bør angripes på avstand eller en gåte som kun kan løses med ett bestemt verktøy.

Jo flere vi er sammen

Kirby er heldigvis ikke alene om oppdraget, for med seg får man også King Dedede, Meta Knight og Bandana Waddle Dee. Disse medhjelperne utgjør spillets flerspilleralibi og lar opptil tre andre spillere bli med på eskapadene med et par enkle knappetrykk.

Spillet virker imidlertid revnende likegyldig til hvorvidt man spiller med andre eller i ensom majestet: Ingen av spillets utfordringer krever at man deler skjerm, og svært få av spillets nivåer legger til rette for ekstra samarbeid eller konkurranse underveis. Dette betyr at samtlige sjefsfiender og de fleste gåter står laglig til for hugg når jeg og søsteren min kommer tassende med sverd og kastestjerner.

Ikke det at Kirby's Return to Dreamland Deluxe er veldig vanskelig når man spiller alene heller – opplevelsen er tross alt myntet på både små og store barn – men litt mer utfordring og særpreg kunne eventyret altså hatt godt av.

Du ser dem bare glir forbi ...
Espen Jansen/Gamer.no

Litt nytt

Det blir raskt tydelig at dette er et spill som automatisk blir bedre hvis man spiller sammen med noen, og dette har også utviklerne skjønt. En av de største nyhetene i denne oppussede utgaven er nemlig intet mindre enn en fornøyelsespark som samler en rekke minispill som helt klart er beregnet på kjekling mellom nære og kjære.

Så det var her 1-2-Switch hentet ideen fra?
Espen Jansen/Gamer.no

Noen av disse var også med i originalutgivelsen av Kirby's Return to Dreamland; andre er hentet fra andre spill i serien; og enda noen er splitter nye. Blant mine personlige favoritter finner vi skytegalleriet «Kirby on the Draw», observasjonsleken «Magolor's Tome Trackers» og det nervepirrende «Samurai Kirby» hvor spillerne konkurrere om å trekke sverd raskest.

Skyt for livet!
Espen Jansen/Gamer.no

Denne delen av spillet er utstyrt med en rekke vanskelighetsgrader, mulighet for bevegelsesstyring og utfordringer som låser opp kostymer man kan bruke i historiedelen, og det er for det meste bare fryd og gammen.

På samme måte får man også servert en blodfersk epilog, hvor man inntar rollen som Magalor og får leke seg med hans magiske evner. Ingen av disse bestanddelene har enormt lang levetid i og for seg selv, men er likevel med på å utfylle spillet på en fin måte. De som har spilt seg mett på Return to Dreamland tidligere, kan likevel fint stå over.

Koselig er det hvert fall.
Espen Jansen/Gamer.no

Konklusjon

Kirby's Return to Dreamland Deluxe byr på mye moro for både store og små, og det er gjennomgående givende å utforske spillets mange kriker og kroker. Nivåene, evnene og gåtene man snubler over er alle fornøyelige nok til at spillet klarer å holde på oppmerksomheten så lenge handlingen varer, selv om eventyret i perioder kan fremstå som litt for banalt for sitt eget beste.

Spillet blir riktignok hakket bedre hvis man har noen å dele opplevelsen med; det er et pluss at dette er noe som også den yngste generasjonen kan få glede av; og et par velfungerende nyvinninger er helt klart med på å gi det tolv år gamle spillet nytt liv.

Og til tross for alle disse positive egenskapene, lar jeg meg liksom aldri bergta av Kirby's Return to Dreamland Deluxe. Spillet gjør ingen enorme feil, det er rett og slett «bare» et godt plattformspill – og de finnes det mange av.

Kirby's Return to Dreamland Deluxe er ute eksklusivt på Nintendo Switch (testet). Hvis du vil ha et enda bedre Kirby-spill, trenger du ikke se lenger enn til fjorårets forrykende Kirby and the Forgotten Land.

7
/10
Kirby’s Return to Dream Land Deluxe
Sjarmerende, trygt og litt enkelt.

Siste fra forsiden