EU

EU bøtelegger Valve og flere andre spillutgivere for brudd på konkurranselovene

Beskyldes for «geografisk blokkering».

EU-kommisjonen har problemer med aktiveringsnøkler til tredjepartstitler tilbudt via Steam.
Steam

EU-kommisjonen har nå delt ut bøter til en rekke spillutgivere for det de mener er brudd på organisasjonens konkurranselovgivning. Det melder blant andre nettstedet Gamesundistry.biz.

Selskapene som er blitt bøtelagt er Valve, Bandai Namco, Capcom, Focus Home Interactive, Koch Media og Bethesda-eieren ZeniMax. Bøtene ligger samlet på 7,8 millioner euro, over 80 millioner kroner.

EU anklager selskapene for såkalt geo-blokkering et fenomen som innebærer å legge restriksjoner på folks tilgang til innhold på nettet basert på geografisk tilhørighet – noe som er forbudt under EUs lover.

Aktiveringsnøkler til besvær

Det er først og fremst Valves Steam-plattform EU retter seg mot, men det er ikke PC-salget på plattformen i seg selv som er problemet.

Derimot sier EU-kommisjonen i sin egen pressemelding at Valve, via sin Steam-plattform, har lagt til rette for geo-blokkering gjennom å tilby aktiveringsnøkler til spill kjøpt av tredjeparter.

Disse aktiveringsnøklene kan spillutgivere nemlig låse til bestemte regioner – og på den måten hindre tilgang til spillene for folk i andre regioner.

De andre bøtelagte selskapene skal ha bedt Valve spesifikt om å legge inn geografiske restriksjoner og geo-blokkere aktiveringsnøklene på Steam, som altså har gjort dem medskyldige i EUs øyne.

Praksisen skal ifølge kommisjonen ha omfattet rundt 100 PC-spill. Bøtene ligger på til sammen 7,8 millioner euro, hvorav Valve alene fikk en bot på 1,6 millioner euro. EU sier at Valve valgte å ikke samarbeide med EU i etterforskningen, mens de øvrige selskapene samarbeidet med kommisjonen og fikk reduserte bøter.

I en kommentar til Eurogamer sier en talsperson for Valve at selskapet har samarbeidet tett med EU-kommisjonen, men at de nektet å innrømme at de brøt loven slik som EU krevde.

Les også: Steam med ny rekord »

Siste fra forsiden