Anmeldelse

FIFA Street 2

Da jeg var liten spilte vi fotball på grus, sand og asfalt, men drømte om gress. FIFA Street 2 tar rennafart og driter i denne drømmen.

Side 1
Side 2

Ingenting er som fotball på grønt, velduftende gress. De som spiller, eller har spilt, fotball vet hva jeg snakker om. Likevel drister Electronic Arts seg til å gi oss interaktiv gatefotball på konsoll. Jeg synes så tydelig jeg husker en lignende utgivelse som kom ut for et drøyt år siden. Mitt ørneblikk la imidlertid merke til at det står et totall bak dette ferske spillet. FIFA Street 2 kommer med løfter om nye triks, spillere, og baner. Slik sett innfrir spillet, men er det nok? Gatefotball skal ikke bare være enkel underholdning, den bør ha en viss levetid også.

Er du kul?
FIFA Street 2 handler først og fremst om å være kul. Til tider blir det faktisk litt i overkant mye kulhet å hanskes med. Triksing og kombinasjoner er viktigere enn mål, og dommere er en saga blott. FIFA står det i spillnavnet, men det er ikke mange av deres regler som blir fulgt på gata i dette spillet. Hovedmodusen i spillet er ”Rule the Street”, du skal bli kongen i gata. Her lager du din egen spiller, før du trener ham opp fra et null til en triksekonge. Du kan også spille vennskapskamper og en trikseutfordring. De to sistnevnte fungerer best i lokal flerspiller. For øvrig foreligger det ikke noen mulighet til å spille FIFA Street 2 over nett.

Alle i blant oss har en konge i seg, og i FIFA Street 2 er oppgaven å få denne ut i full blomst. Du starter din karriere med å lage din egen spiller selv, forspill og diverse sengeaktiviteter er altså unødvendig her. I mitt tilfelle ble den en søt gangsterlignende fyr på 130 kilo. Tro det eller ei, i dag er han en mester med lærkula og spiller selvsagt konsekvent i bar overkropp. Personen du lager starter nederst på rangstigen. Du må spille kamper med tre andre ukjente gatespillere for å tjene deg ferdighetspoeng og låse opp nye triks. Ferdighetspoengene kan du bruke blant annet til å forbedre din egen spiller, eller å kjøpe bonusmateriale. Når han går opp i nivå vil også nye moduser bli tilgjengelig.

Når du blir god nok står jobben som lagkaptein klar. Her skal du lage din egen hjemmebane, drakt og selvsagt komponere et lag. Dermed er det klart for indre stridigheter og motstandere som holder et anstendig nivå. Spillere du rekrutterer liker nemlig ikke å bli satt ut av laget, så her må det roteres. Det kan også oppstå konflikt mellom spillere som ikke tåler trynet på hverandre, så kapteinsrollen er en tung jobb. Etter å ha hersket gaten i en stund, vil det såkalte undergrunnsmiljøet sperre opp øynene for deg. Heldigvis snakker vi ikke om narkiser og halliker, men fotballspillere av rang. Nivåøkningen er merkbar, og her er tempoet ekstremt høyt. Til sist kommer landslagene, her er alle de største stjernene samlet på et brett. Uheldigvis er ikke Norge representert. Mon tro hva det kan komme av? Spillets lengde er som du ser god, men det er ikke alltid synonymt med at varigheten holder et høyt nivå. Du risikerer nemlig å gå lei etter noen timer, noe som slettes ikke holder mål.

Bøtter av triks
Som nevnt handler ikke FIFA Street 2 så mye om mål, det er stil og ydmykelse som er tingen. Her er det flere triks enn det er mygg i Finnmark, og kunststykket er å la dem komme som perler på en snor. Kombinasjoner er alfa omega, og i dette spillet bygger du slike ved å finte ut ulike spillere. Det fungerer med andre ord ikke å lure den samme tosken om og om igjen, slik du kunne i det første spillet. Dessuten må du til stadighet variere ditt repertoar med triks, hvis ikke blir du lett gjennomskuet av motstanderen. Finteserier gir for det første et kraftigere skudd, og for det andre poeng. Disse poengene bygger seg opp, og til slutt har du en såkalt "gamebreaker". Dette er kanskje FIFA Street 2s største nyvinning, og jeg elsker den.

For å utløse din "gamebreaker" må du gå inn i en sirkel midt på banen. Når det er gjort forvrenges bilde og lyd, noe er i gjære. I det forrige spillet måtte du nøye deg med kun å avfyre et superskudd, slik er det ikke her. Du kan nemlig skaffe deg selv flere mål og motstanderen minusmål ved å drille av dine rivaler når denne er aktivert. Dermed kan du gå fra 0-3 til 3-0 på et blunk. Du kan også ta over motstanderens "gamebreaker" eller miste den ved at rivalene banker inn en scoring. Alle disse elementene gjør dette supervåpenet til spillets klare høydepunkt, spesielt om du spiller mot venner. Om formålet med kampen er poeng og ikke mål, kan "gamebreakeren" brukes til å slå knock-out på rivalene dine. Fint alle på ræva, og du har vunnet.

Side 1
Side 2

Siste fra forsiden