Sniktitt

Football Manager 2007

For ekte fotballfans holder det ikke bare å følge sitt favorittlag i tykt og tynt. Man vil ha total kontroll selv, slik du får i Football Manager 2007.

Den oppvakte leser vet helt sikkert at det ikke er første gang Sports Interactive utvikler et spill der du inntar rollen som manager/trener for et fotball-lag. Utvikleren har erfaring fra begynnelsen av 90-tallet, og presenterer hvert år en evolusjon av denne avhengighetsdannende tittelen. Enkelte vil kanskje si at disse oppdateringene er en billig unnskyldning for å tjene penger, men for meg er det som starten på en ny sesong. Hvis man skal kunne nyte det nye fotballåret er det nemlig helt på sin plass med en liten investering. Enten du går med Armani-dress eller treningsbukser når du spiller, du vil neppe bli skuffet av Football Manager 2007.

Ny høst

Et nytt Football Manager betyr selvsagt nye muligheter og detaljer. Det skrytes av over 100 slike, og de mest sentrale vil selvsagt bli nevnt i denne sniktitten. For meg er likevel det viktigste at de ulike spillerstallene og klubbene har blitt oppdatert, samt at spillerne har blitt justert slik at de faktisk er så gode som de er i virkeligheten. Nye talenter har jo kommet til det siste året, mens gamle stjerner har begynt å falme. Juventus er dessuten i Serie B, og en rekke lag må starte sine respektive sesonger med minuspoeng. Alle disse detaljene ser ut til å stemme i Football Manager 2007, noe som er en nødvendighet.

Før du tar over et nytt lag må du selvsagt "lage" deg selv. Nytt for året er at du kan ha dobbel nasjonalitet, for meg blir det engelsk og norsk. Jeg følger norsk og engelsk fotball tett, og da er det naturlig å ha bånd til disse nasjonene i selve spillet også – du får dessuten lettere jobb i land du har tilknytning til. Mitt første lag på et splitter nytt Football Manager er alltid det samme: Wolverhampton Wanderers, et av Balløyas mest forutsigbare lag. Under min ledelse blir Wolves forandret umiddelbart. Vekk med gamle grinebitere og kjedelige formasjoner, og inn med rutinerte billigkjøp og offensiv morofotball. Fasiten etter min første sesong ble 15. plass i The Championship og sparken den påfølgende sommeren – manageryrket er nådeløst.

Kjøp og salg av spillere blir raskt en viktig del av hverdagen i dette spillet. Ingenting gleder mer enn å finne ukjente stortalenter, gjøre en god handel, eller selge spillere for rekordsummer. I Football Manager 2007 har makten til deg som manager blitt noe mindre, i takt med det som faktisk er tilfelle i virkeligheten. Spesielt i mindre klubber vil styreformannen gå inn og godta bud på dine stjernespillere som styret føler er for gode til å avslå. Jeg synes dette er en god løsning, så lenge styreformannen ikke godtar hva som helst. Dessuten vil klubber i økonomiske vansker være tvunget til å selge, i tillegg til at man ikke kan kjøpe nye spillere i en gitt periode.

Store penger

Rike herrer som kjøper opp fotballklubber for å skaffe seg en ny hobby er et vanlig syn i dag. Det har utviklerne av FM 2007 tatt konsekvensen av. Klubber kan bli kjøpt opp av mektige finansmann eller sine egne fans. I versjonen jeg har testet virker ikke denne delen helt å fungere som den skal. Oppkjøp tar nesten årevis å avklare, og når klubben samtidig får forbud mot å operere på overgangsmarkedet, er dette en kjedelig feil. Hvis det implementeres skikkelig i den ferdige versjonen kan derimot denne detaljen være et fint krydder, spesielt med tanke på de friske pengene som strømmer inn.

Noe annet som er nytt er såkalte farmerlag. Du kan både bli ett og få ett, så denne gaten er toveiskjørt. Et farmerlag får låne et visst antall spillere fra sin mektigere storebror, samtidig som det får pengestøtte. Til gjengjeld har storlaget forkjøpsrett på spillere farmerlaget produserer. Hvis du kontrollerer en middels klubb kan det være svært fordelaktig å både være et farmerlag og ha et farmerlag. Da kan du sende unge talenter ut på lån i trygge omgivelser, samtidig som du får inn spillere av god kvalitet fra din styrende klubb.

Når vi først snakker om talenter er speiding viktig. I Football Manager 2007 virker denne delen av spillet å ha fått en ansiktsløftning. Du kan følge spillere og lag over flere kamper før speideren gir deg rapporter. Disse rapportene er gode og ikke minst omfattende. Her får du alle detaljene du trenger å vite, fra fotballferdigheter til sosiale antenner. Du skal ikke alltid ta disse rapportene for god fisk, men de er en god pekepinn på hvordan eventuelt nye kjøp vil passe inn i klubben.

Football Manager blir større og større for hvert år, og datamengden i spillet er enorm. Normalt ville dette tilsi at lastetiden også blir lengre, men slik ser det ikke ut til å bli i år. Spillet går uhyre raskt, og langdryg venting blir det svært lite av. Denne flyten sikrer at årets utgave blir en nytelse å fordrive tiden med. Her går du fra kamp til kamp raskere enn lyset, og du slipper å bruke energi på å irritere deg over lasting og lagring. Hvis du pøser på med antall ligaer du starter med og velger en enorm database, vil du høyst sannsynlig slite litt. Men alt bør inntas med måte, og detaljnivået i Football Manager 2007 synker ikke betraktelig hvis du unngår å ta med for eksempel alle divisjoner i Uruguay når du fyrer opp.

Arbeidsledig

Les også
Anmeldelse:

Som manager er det nærmest uunngåelig å få sparken, slik er det også i denne datasimulerte versjonen av yrket. Hvis du ikke gjør jobben din fyker du på hodet og ræva ut klubbdørene. Ditt engasjement med et lag er bundet opp til en kontrakt. Denne forhandles det om med jevne mellomrom, og hvis du har godt betalt kan faktisk arbeidsgiver vegre seg for å si deg opp. Sørg derfor for at du får litt lengde på avtalene, da har du som regel bedre tid til å snu en dårlig trend. Om du havner på Aetat tidlig i spillet er du nærmest sjanseløs til å få ny jobb. Da må du i det minste ha tatt med en av de mindre ligaene for å kunne fortsette karrieren. Dette er litt dumt siden det ikke er så morsomt å starte nye spill hele tiden.

Grensesnittet har fått en liten ansiktsløfting, og de ligaene som er lisensierte ser virkelig flotte ut når det gjelder tabeller, spillere og lignende. 2D-kampmotoren virker å ha blitt enda mer stabil, selv om man etter hvert bli lei av å følge kampen fra fugleperspektiv. Det tar rett og slett for lang tid, og på grunn av min lille overtro har jeg en følelse av at laget mitt spiller bedre uten "grafikk". Når det gjelder å få spillerne til å yte, kan ditt snakketøy gjøre utslaget. Du kan prate direkte med spillere når som helst, og gi hele laget ros eller ris i garderoben før, under og etter kamp. Jeg liker veldig godt måten du kan spørre rutinerte spillere om å ta en prat med andre aktører i stallen, i tillegg til å få råd og spillerkjøp og trenertalenter.

Konklusjon

Det er mye som er nytt med Football Manager 2007, og denne sniktitten har garantert ikke fått med seg alle detaljer. Men hovedinntrykket er udelt positivt, og spillet går nå raskere enn noen sinne. Som jeg alltid sier; dette spillet er livsfarlig. Hvis du har jobb, skolegang, kone, hund, gullfisk eller noen form for sosial omgangskrets – hold deg unna! Football Manager hekter deg umiddelbart og blir en del av ditt fotball-liv på godt og vondt. Avhengighetsfaktoren vil neppe forandre seg med årets versjon, heller tvert i mot.

Vi kommer naturligvis tilbake med en anmeldelse av spillet når det slippes på Xbox 360, PC og PSP i oktober.

Siste fra forsiden