Anmeldelse

fUnc 1030

Frem til nå har vi bare testet mus, men for en ekte gamer er underlaget også livsviktig. Derfor har vi nå testet musmatten fUnc 1030. Denne er svært populær, men hvor god er den egentlig?

Når du mottar en fUnc 1030 merker du med en gang at dette ikke er en ordinært musmatte. Du får matten i en skinnende metallboks, og selve matten er innpakket i skumgummi. Det følger også med en bruksanvisning. Til å begynne med kan det virke litt teit at du behøver en bruksanvisning, men det er faktisk litt kjekt å se hvordan en skal montere klipset. Matten har nemlig et klips som skal festes på for å holde fast musledningen din. Dette er nyttig, siden du da eliminerer problemet med at ledningen henger seg opp i noe på pulten din, eller at den plutselig ikke er lang nok. Hvem har vel ikke opplevd å mislykkes med en rail bare fordi musen plutselig stoppet uten at du ønsket det?

fUnc 1030 er som du kanskje har skjønt bygd opp av deler. Den består av et klips for å feste ledningen, en plate som er overflaten du bruker og en base av gummi. Platen har to forskjellige sider, en ru side ment for ballmus og en helt glatt side ment for optiske mus. Vi har selvsagt testet matten på begge sider og med forskjellige typer mus. Å bytte siden på musmatten er svært lett. Du bare løfter opp platen, snur den og trykker den på plass i gummibasen igjen. Du må som regel også festet klipset på nytt, men dette er også enkelt.

De optiske musene vi bruke i testen (Dual Optical og Explorer 3.0) likte seg meget godt på denne matten. Siden den glatte siden var den som var anbefalt for optiske mus overrasket det ikke at glien var suveren. Av alle mattene vi har testet er den glatte siden på fUnc 1030 den som desidert gir minst motstand, og følgelig glir også musene best på den. En kan nesten føle som om musen svever, og du kan kjapt forflytte musen dit du vil uten hindringer. De optiske musene hadde heller ikke antydning til problemer med å lese overflaten, dette naturligvis også som forventet. Den ru siden som er ment for ballmus var ikke like god å bruke for de optiske. Dette fordi per definisjon gir mer motstand, og følgelig blir det vanskeligere å få til stødige og raske bevegelser på det underlaget.

Da vi testet vår ballmus (Logitech Pilot Wheel Mouse) på den ru dukket det opp en aldri så liten overraskelse. Til tider glei musen over matten uten å ballen klarte å oppnå kontakt med matten. Selv når vi brukte den ru siden! Dette førte til en god mengde frustrasjon, siden musen rett og slett ikke lystret våre bevegelser lenger. Du kunne bringe musen fra venstre til høyre ytterkant uten å det ble registrert noe særlig bevegelse. En må kalle dette mildt sagt skuffende, og jeg kan ikke anbefale noen å bruke en ballmus med fUnc matten.

En ting jeg likte godt med musen var dens lave profil. Den er bare noen millimeter høy, og derfor plager den ikke håndleddet ditt med at det må ligge på en kant. Den lille høydeforskjellen gjøres også til et ikke-problem ved den myke gummibasen, som gjør at den ikke gnager seg inn i hånden din. Det beste ved den lave profilen er dog at du fortsatt kan la hånden hvile støtt på bordet, noe som igjen gjør at du får bedre kontroll, og større fleksibilitet, på musebevegelsene dine. Matten ligger også godt på bordet. Dette gjør at den ikke glir rundt omkring på pulten din når du bruker litt makt i musebevegelsene. En ustabil musmatte vet nok de fleste hvor irriterende er. Ellers er matten så stor at du ikke har noe problem med at musen havner utenfor matten hele tiden.

Prismessig ligger musmatten omkring sine konkurrenter. Den kan bli din for snaue 300 kroner de fleste steder. Ikke en pris for de gjerrige, men for en ivrig gamer vil en slik investering fort bli veid opp av raskere reaksjoner og bedre aim. Matten er utgitt i både oransje og svart. Mer informasjon om fUnc 1030 kan du finne på produsentens hjemmesider.

For brukeren med optisk mus er fUnc 1030 markedets beste for tiden. Den gir deg den suverent beste gliden, og den lave profilen gjør den herlig å bruke. For gameren som fortsatt holder seg til å ballmus må jeg be deg styre unna, det finnes bedre matter for deg på markedet. Disse skal vi teste neste gang.

Siste fra forsiden