Grin har stengt dørene

Den svenske spillutvikleren Grin har lagt ned virksomheten.

Nylig skrev vi at den svenske spillutvikleren Grin var i ferd med å gå dukken. Nå er utvikleren offisielt slått konkurs og nedlagt. Ifølge en notis på Grins hjemmeside kommer nedleggelsen som følge av at flere av selskapets utgivere har ventet for lenge med å betale for seg, og uten penger er det som kjent vanskelig å drive butikk. Selskapets grunnleggere, Bo og Ulf Andersson, retter i samme notis takk til selskapets medarbeidere og samarbeidspartnere, i tillegg til alle som har spilt spillene deres opp gjennom årene.

Fikk stor hit

Grin har stått bak flere høyt profilerte spill til PC, Xbox 360 og Playstation 3 de siste årene. Deres PC-utgaver av Ubisofts soldatspillserie Ghost Recon: Advanced Warfighter ble godt mottatt, og i fjor fikk Grin en stor hit med Bionic Commando Rearmed; en nyversjon av Capcoms klassiker Bionic Commando. Grin hadde også ansvaret for å lage den nye oppfølgeren til Bionic Commando, som forvirrende nok bar samme navn som det gamle spillet. I tillegg har de stått bak spill basert på actionfilmene Wanted og Terminator: Salvation.

Først med pixelshadere

Spillinteresserte PC-eiere husker kanskje Grins tidligere titler, som Ballistics og Bandits: Phoenix Rising. De svenske utviklerne profilerte seg helt fra starten av med å ta i bruk avanserte grafiske teknikker i spillene sine - eksempelvis var Ballistics det første spillet som benyttet seg av såkalte pixelshadere, en teknikk som har mye av æren for det høye detaljnivået i dagens spillgrafikk.

Langtrukne gjesp

Selv om Grin som oftest hadde det tekniske på stell, var det ikke alltid kritikerne lot seg begeistre av spillopplevelsene de produserte. Selv om Bionic Commando Rearmed høstet anerkjennelse, ble ikke vår anmelder like imponert av den middelmådige oppfølgeren. Spillutgavene av Wanted og Terminator: Salvation ble mottatt med langtrukne gjesp fra de fleste hold. På sin hjemmeside nevner grunnleggerne at Grin holdt på med "et mesterverk" det nå aldri blir noe av, så muligens hadde utviklernes rykte vært mindre frynsete hvis de hadde fått fullføre dette mystiske prosjektet.

Ansatte samler seg

Selv om eventyret om Grin nå er slutt, finnes det fortsatt grunn til å glede seg: Edge annonserer at flere av Grins tidligere ansatte har gått sammen om å starte et nytt spillutviklerselskap ved navn Outbreak Studios. Vi skal ikke se bort fra at det kan komme noe interessant fra den kanten om en stund.

Siste fra forsiden