Haitiere protesterer mot GTA: Vice City

Haitiere bosatt i USA protesterer nå mot måten haitiske amerikanere blir fremstilt på i GTA: Vice City. Dette er langt fra første gangen Rockstar Games, utgiverne av den populære GTA-serien, må tåle kritikk, men dette kan bli en relativt ubehagelig sak for den New York-baserte utgiveren.

"Haitian Centers Council" og "Haitian Americans for Human Rights" arrangerte på mandag en demonstrasjon utenfor byrådet i New York, hvor de protesterte mot GTA: Vice City som de mener inneholder en rasistisk fremstilling av haitiere. De oppfordret også til rettslig etterforskning av Rockstar Games, samt til boikott av alle produkter fra Rockstar og Take Two Interactive (som eier Rockstar Games).

I følge Henry Frank, som er leder for "Haitian Centers Council" er Grand Theft Auto: Vice City et kulturelt angrep på alle de millionene av haitiere som er bosatt i USA. Videre skriver organisasjonen hans dette i en pressemelding:

- Spillere blir instruert om å drepe alle haitiere, som blir framstilt som banditter, tyver og narkohandlere.

Rockstar Games svarte på tiltalen ved å si at det aldri var ment å fornærme noen etniske grupper, og at de tar disse protestene svært seriøst. De sier også at noen av uttalelsene fra karakterene i GTA: Vice City er tatt ut av kontekst, og dermed at spillet ikke nødvendigvis representerer de samme oppfatningene som enkelte av dets oppdiktede karakterer (i dette tilfellet refereres det antakelig til uttalelser fra kubanerne, som er haitiernes svorne fiender i Vice City).

Hva som skjer videre er enda uvisst, men en ny demonstrasjon er planlagt den 15. desember. De som har god hukommelse husker kanskje en liknende sak, der Hitman 2 ble beskyldt for å fremstille Sikher som religiøse fanatikere og terrorister. Denne saken resulterte i at Eidos endret på innholdet i Hitman 2 for å blidgjøre kritikerne. I og med at GTA: Vice City har vært ute i omtrent et år allerede er det vanskelig å se for seg at Rockstar skal kunne følge Eidos sitt eksempel.

Siste fra forsiden