Kommentar

Hvor blir det av den norske versjonen av Dreamfall Chapters?

Red Thread Games har vært mistenkelig stille rundt dette de siste årene.

Drømmefall Kapitler
Erik-André Mamen/Gamer.no

Det er nå over et år siden vi fikk avslutningen på Zoë og Kians eventyr i Dreamfall Chapters. Siden den tid har spillet kommet i forbedret utgave til konsoll, og fått en utvidet og oppgradert versjon på PC i form av «The Final Cut». Men tross alle oppgraderinger har norsk språk latt vente på seg.

Har det egentlig blitt lovet?

Ettersom Den Lengste Reisen, og Drømmefall: Den Lengste Reisen kom på norsk er det naturlig å tenke at Dreamfall Chapters også skulle komme på norsk. Men har de egentlig lovet det?

Et av delmålene i folkefinanseringen.

Utvikler Red Thread Games har vært mistenkelig stille rundt dette de siste årene. Man kan undres om de egentlig hadde noen planer om å lansere på norsk i det hele tatt. På forsiden av Kickstarter siden deres står det ingenting om språk, bortsett fra et milepælsmål på 1.125.000 dollar som legger til støtte for fransk og tysk. Dette målet ble nådd, og Dreamfall er nå tilgjengelig på disse språkene, samt engelsk. På hjemmesidene til Red Thread Games er det heller ingen informasjon om språk.

Derimot finnes det helt klare beviser på at utviklerne i alle fall hadde planer om å lanser det på norsk. I 2013 hadde vi et nettmøte med Ragnar Tørnquist & co. Der skriver de dette:

«Vi satser alltid på å gjøre den norske versjonen så sterk vi bare greier og det vil vi gjøre igjen.»
Dag Skjeve

Mer håndfast er trolig innholdet på FAQ-sidene på Kickstarter hvor de skriver:

«Vi kommer imidlertid definitivt til å lage en norskspråklig versjon. Vi er tross alt et norsk utviklingsselskap. Det skulle bare mangle.»

De lover enda flere språk i en oppdatering fra mars 2013, mens finansieringskampanjen fortsatt pågår:

«Spillet får stemmeskuespill på engelsk, fransk, tysk, polsk og norsk. Vi håper vi kan legge til enda flere språk snart, inkludert russisk og spansk. Vi er også i tidlige forhandlinger om enda flere språk.»

Norsk språk skulle komme til slutt

Da første del av Dreamfall Chapters kom ut var det mange som la merke til at norsk språk manglet. Først ble det antydet på det offisielle forumet at norsk tekst skulle komme umiddelbart, og tale senere. Senere beroliget den offisielle twitterkontoen at både norsk tekst og tale skulle komme etter at alle episodene var ute.

Les også
Anmeldelse: Drømmefall Kapitler

I forbindelse med anmeldelsen av spillet skrev jeg en epost til Red Thread Games vedrørende dette og fikk til svar:

«Planen er å utgi norsk versjon av Drømmefall Kapitler i sammenheng med lansering på konsoll og nylansering på PC/Mac.»
Ragnar Tørnquist

Som kjent kom Dreamfall Chapters ut på Xbox One og PlayStation 4 i mai i år. I juli kom The Final Cut, altså nylanseringen på PC/MAC. Men alle disse versjonene er altså fortsatt uten norsk språk. Forøvrig har Red Thread Games benektet på sine forumer at de har lovet noe annet enn fransk og tysk.

Kan det komme senere?

Det som er helt sikkert er at Red Thread Games hadde planer om å lansere en norsk versjon i starten, men hvorvidt denne er kansellert eller ei er umulig å vite. Egentlig blir det kun spekulasjoner, men jeg har vanskelig for å se for meg at det plutselig lanseres en oppdatering med norsk språk i nær fremtid. Kan det være at Red Thread Games tenker at beste strategi er å ikke si et ord, og håpe på at folk flest har glemt deres tidligere løfte? Dersom de faktisk er i gang med innspilling av norsk tale burde de gitt noen offisielle hint om fremgangen på dette.

Dreamfall Chapters byr på fargerike figurer, men de prater ikke norsk.

Rent økonomisk er det ikke vanskelig å forstå at de neppe vil selge mange ekstra eksemplarer på en norsk utgivelse. Derimot er nok kostnadene veldig store, kanskje for store? For tiden holder Red Thread Games på å produsere og sende ut fysiske eksemplarer til de som har krav på dette. Kostnadene på dette er nok heller ikke ubetydelige. Det er mulig de ser an økonomien etter alle utsendingene for deretter å gjøre en vurdering på om de kan ta seg råd til å produsere en norsk versjon. Den viktigste drivkraften for selskapet må i så fall være for å ikke skuffe sine norske fans, men er det nok?

Til slutt må det nevnes at Red Thread Games har for vane å komme med kunngjøringer bare uker før de slipper noe, så det er fortsatt mulig at det kommer noe på kort varsel. Også det norske spillet Milkmaid of the Milky Way ble sluppet kun på engelsk tidligere i år. Likevel dukket det helt uventet opp en norsk utgave noen måneder senere.

Red Thread Games har ikke besvart våre henvendelser vedrørende status i denne saken.

OPPDATERT: Red Thread Games kom med følgende twitter melding i etterkant av denne publiseringen:

Siste fra forsiden